CATALUNYA EN L'ERA DE LA Covid-19
La funerària Áltima comptabilitza un 29% més de morts el 2020
L'empresa va doblar el nombre de difunts atesos entre el març i el maig passats, quan va reforçar la seva plantilla un 5%
Els seus 33 tanatoris van acollir 11.000 morts de gener a octubre del 2019 i 14.200 en el mateix període d'aquest any
altima terrasa facana
La funerària Áltima ha resumit aquest dimarts el que l’últim any, l’any del coronavirus, ha suposat per a una empresa que viu de la mort. La funerària ha comptabilitzat entre el gener i l’octubre un 29% més de morts que en el mateix període del 2019. D’11.000 a 14.200 difunts. 3.200 morts més en els primers 10 mesos de l’exercici. D’aquests 14.200, 3.500 són òbits atribuïts a la Covid-19 o possible Covid-19, és a dir, casos confirmats i sospitosos de coronavirus.
Si el focus temporal es tanca sobre els tres mesos més durs de la pandèmia, almenys fins ara, és a dir, del març al maig passats, el salt és molt més contundent: Áltima pràcticament va doblar el nombre de morts en aquells 90 dies, en què va registrar un 91% més de morts que entre el març i el maig del 2019.
Són dades aportades pels principals gestors de l’empresa, els germans Josep i Joan Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Áltima i director general de cementiris de la firma, respectivament, que han comparegut en roda de premsa telemàtica i han explicat com el sector s’ha hagut d’adaptar a la nova situació. També han recordat que s’acosta la celebració de Tots Sants, amb les visites als cementiris, i han cridat a evitar aglomeracions.
Situació sense precedents
«No havíem vist mai una situació com la d’aquest any», ha afirmat Josep Ventura, si bé és una cosa que podrien matisar els seus avantpassats, tenint en compte episodis com el de la grip del 1918 o la guerra civil, i el fet que la família es dedica als morts des de fa més de tres segles, des que un Ventura va començar a fer-ho a l’Hospitalet el 1687.
El director general de serveis funeraris de l’empresa ha explicat que entre el març i el maig Áltima va incrementar en un 5% el personal: «Vam haver d’anar adaptant-nos a les necessitats. Vam multiplicar per quatre la capacitat del dipòsit de difunts». Josep Ventura ha explicat que normalment estan preparats per a períodes d’especial intensitat de morts, com «les grips estacionals», reptes inferiors a l’actual. Han creat un servei d’atenció telefònica al dol, que segueix en funcionament, i van doblar els serveis de neteja per mantenir les condicions higièniques de les vetlles.
«Ens hem adonat que el dol pot ser patològic si no es pot acomiadar algú com cal», ha advertit Ventura, que ha recalcat «la importància» que hi hagi cerimònia de comiat, tot i que sigui amb restriccions: actualment només hi pot haver sis persones en una vetlla i les cerimònies d’enterrament tenen una capacitat limitada al 50%. De fet, advoca perquè proliferin les cerimònies de comiat per ‘streaming’, que ja s’ofereixen en alguns dels seus tanatoris, per evitar el buit que, diuen, els especialistes han detectat en molts familiars que no han pogut assistir a enterraments d’éssers estimats.
Crematoris en alça
Una altra de les dades d’aquest 2020 és l’increment de la sol·licitud del servei d’incineració dels difunts, que ha superat les inhumacions. L’any passat, els familiars demanaven la cremació en un 49% dels casos, i en el global de Catalunya ho feia un 47%. Si es mira únicament les incineracions del 2019 i les del 2020, l’increment és d’un 34%.
A Barcelona ciutat el percentatge de casos en què es prefereix la incineració a la inhumació està per sobre del 50%. Des del gener del 2020, un 56% dels clients d’Áltima han demanat aquest servei, ha explicat Joan Ventura, que també ha informat que l’increment no va començar amb la crisi sanitària del coronavirus, sinó que és una tendència que ja existia i que ara s’ha intensificat.
En vista d’això, que atenen més incineracions que inhumacions, Áltima ha decidit modificar una mica el procés de la cremació, després de constatar que en molts casos els familiars evitaven la part final, la introducció del fèretre al forn. Ara, explica Ventura, han incorporat imatges, per exemple de naturalesa, que fan més suportable la situació.
Les tarifes
Com fan les empreses del sector, Áltima nega que un enterrament tingui un cost mitjà com el que denuncia fa anys l’Ajuntament de Barcelona, de més de 6.000 euros. Segons Josep Ventura, el preu mitjà dels enterraments d’Áltima des del juny està en 2.675 euros, IVA inclòs. L’any passat, ha afegit, aquest preu mitjà estava en 3.167 euros. Segons Ventura, un estudi de la Diputació de Barcelona, amb dades del 2018, indica que a la província el preu mitjà d’un enterrament és de 3.427 euros, IVA inclòs. Segons l’estudi, ha dit Ventura, el preu màxim detectat, en funció dels serveis sol·licitats, és de 6.600 euros: «L’ajuntament pren el preu màxim pel preu mitjà».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034