CONFINAMENT PERIMETRAL

Les dues Castelles tanquen les seves 'fronteres' i Madrid demana a Sánchez que la deixi tancar només el pont

El confinament perimetral de les dues regions s'iniciarà aquest divendres i durarà fins al 9 de novembre

Com que Sánchez no modificarà la pròrroga perquè es pugui aïllar menys de set dies, Ayuso no tancarà

El presidente de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page;  la presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; y el presidente de Castilla y León, Alfonso Fernández Mañueco, conversan durante su encuentro en Ávila, Castilla y León (España), a 28 de octubre de 2020. Los tres presidentes se han reunido con la intención de coordinar una respuesta conjunta ante el coronavirus. La cita se produce en pleno debate sobre si la Comunidad de Madrid decidirá cerrar perimetralmente la autonomía.

El presidente de Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page; la presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; y el presidente de Castilla y León, Alfonso Fernández Mañueco, conversan durante su encuentro en Ávila, Castilla y León (España), a 28 de octubre de 2020. Los tres presidentes se han reunido con la intención de coordinar una respuesta conjunta ante el coronavirus. La cita se produce en pleno debate sobre si la Comunidad de Madrid decidirá cerrar perimetralmente la autonomía. / C. Ortiz (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les comunitats autònomes van acordant el seu tancament perimetral una rere l’altra. Aquest dimecres ho van anunciar Andalusia, Múrcia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó i potser Madrid. Només potser perquè la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va dir una cosa i la contrària després de la reunió que va mantenir a Àvila amb els seus homòlegs de les dues Castelles en la qual suposadament s’havia acordat el confinament perimetral de les tres regions. En qualsevol cas els madrilenys no tindran per on sortir.

Alfonso Fernández Mañueco (PP) i Emiliano García-Page (PSOE) van prendre primer la paraula i van anunciar que no es podrà entrar ni sortir en cap de les dues a partir d’aquest divendres, just abans de l’inici del pont de Tots Sants. El tancament es prolongarà, com a mínim, fins al final de l’estat d’alarma, el pròxim 9 de novembre.

Els presidents de les dues Castelles havien sortit de la reunió convençuts que Madrid també tancaria els pròxims set dies. Així els ho havia dit Isabel Díaz Ayuso, tot i que els havia avançat que demanaria a Pedro Sánchez que el seu tancament pogués ser per dies i s’aixequés una vegada passat Tots Sants, malgrat que el 9 de novembre també és pont a Madrid, al coincidir amb la festivitat de l’Almudena. Al sortir de la trobada, la presidenta regional va donar la mateixa explicació, però després fonts de la mateixa Comunitat madrilenya van canviar la versió i han assenyalat que «si el Govern central no permet tancar només divendres, dissabte i diumenge, Ayuso no tancarà Madrid».

El decret d’estat d’alarma al qual s’acullen els confinaments estableix un període mínim de set dies per a la mesura i pel que sembla Ayuso ho desconeixia. Així ho va confessar, perplex, el president castellanolleonès, Alfonso Fernández Mañueco. «Ens ha dit que li semblava bé tancar el pont i, és clar,  li hem recordat que el decret d’estat d’alarma establia un període mínim de set dies naturals», va assenyalar en una entrevista en el ‘Telediario 2’ de TVE. Fonts del Govern de Castella-la Manxa van coincidir amb aquesta versió.

Efecte idèntic

Tot i que el tancament de Madrid no s’executés, durés el que durés el pont o només aquells set dies que marca del decret d’alarma, l’efecte seria gairebé idèntic. Amb les dues Castelles confinades, els madrilenys tampoc podrien sortir, llevat de fer-ho en trànsit cap a regions sense aquesta limitació que amb prou feines en queden ja a la Península. El president del País Valencià, Ximo Puig, partidari de no tancar la regió per la seva baixa incidència, ha advertit que si Madrid o Catalunya continuessin oberts, sí que prendria la dràstica mesura.   

La reunió s’havia allargat durant més d’una hora per la resistència d’Ayuso al tancament. En la seva compareixença, no va ocultar que és totalment contrària. Pel que sembla, els seus experts li diuen que «no serveix per a res», però ho ha concedit perquè estan previstos «molts desplaçaments» i «entén»  la inquietud dels presidents de Castella i Lleó i Castella-la Manxa. La resta de la seva llarga declaració l’ha dedicat a criticar el Govern, amb la seva habitual lletania victimista.  

Després arribaria el desmentiment d’ella mateixa.  

L’Executiu regional va difondre després la carta remesa per Ayuso a Sánchez. Fonts de Sanitat van indicar a aquest diari que no s’atendrà la petició de la Comunitat de Madrid. En primer lloc, perquè es va pensar i es va plasmar per escrit que les mesures havien de tenir una efectivitat mínima de set dies, i en segon terme perquè el termini per presentar les esmenes a l’ampliació de l’alarma va expirar aquest dimecres a les 14.00 hores, i ni tan sols el Grup Popular va registrar una modificació en la línia que demana Ayuso. En l’Executiu i en la cúpula socialista reiteren que el plantejament de la baronessa popular, que en absolut coincideix amb el dels seus companys presidents regionals del PP, és una «insensatesa». «Sense comentaris», despatxaven gràficament fonts molt pròximes al ministre de Sanitat, Salvador Illa. «Les lleis no es fan per carta», ironitzaven des del Grup Socialista en el Congrés.

Aguado, una altra vegada menystingut

Una vegada més, l’opinió del vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, no ha sigut tinguda en compte. En el Consell de Govern que ha tingut lloc al matí, ha expressat el seu convenciment que és necessari confinar l’autonomia «per protegir els madrilenys i la resta d’espanyols», almenys durant 15 dies, incloent.hi així els dos pròxims ponts que afronta l’autonomia, segons ha explicat en roda de premsa el també líder regional de Ciutadans.

El promotor de la trobada i principal maquinador de l’acord ha sigut el castellanomanxec García-Page, partidari del confinament des del primer moment. En la seva compareixença ha destacat que, amb tants visitants, el sistema de rastreig de la seva comunitat podria perdre la pista als nous casos que, sens dubte, es produirien. «És dolorosíssim impedir a algú que vagi a commemorar els seus difunts, però si ho fem és perquè és necessari».

Notícies relacionades

El president Fernández Mañueco va recordar que la seva comunitat es troba en una fase de creixement exponencial del virus, amb una incidència acumulada de 700 casos i que la situació és tan greu que també demanarà als castellanolleonesos que s’autoconfinin a les seves cases els pròxims 15 dies». El seu vicepresident, Francisco Igea (Cs), va resumir així la situació: «De la feina a casa, de casa a la feina i passejar a l’aire lliure, això és tot el que podem fer».

El 7 de setembre Isabel Díaz Ayuso, Emiliano García-Page i Alfonso Fernández Mañueco ja es van reunir amb l’objectiu de coordinar accions i van acordar compartir estudis de seroprevalença i rastreig, a més d’analitzar la mobilitat entre les tres regions.