recomanació dels experts

Metges de Catalunya defensen un «confinament total» abans de l'arribada de la grip

Especialistes en malalties infeccioses dels hospitals del Mar i de Sant Pau de Barcelona alerten que les dues epidèmies juntes «poden ser terribles»

55290570 59

55290570 59

3
Es llegeix en minuts
Efe

Especialistes en malalties infeccioses dels hospitals del Mar i de Sant Pau de Barcelona han apressat a adoptar al més aviat possible restriccions efectives per baixar la incidència de la Covid-19 abans que arribi la grip, perquè les dues epidèmies juntes «poden ser terribles».

Així ho han considerat els doctors Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador general de la Covid de l’Hospital del Mar, i Joaquín López-Contreras, cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Pau, que han coincidit, en declaracions a Efe, que és molt important preservar l’activitat assistencial no Covid, per atendre les persones que pateixen altres malalties.

La possible confluència en el temps en poques setmanes de Covid-19 i la grip estacional fa preveure una tardor i un hivern difícils, tot i que Horcajada ha indicat que la vacuna de la grip s’està posant a moltes persones, prioritàriament a les que pateixen malalties respiratòries, que els faran estar més protegits davant una de les dues epidèmies.

Les dues últimes setmanes les xifres d’ingressos per Covid als hospitals catalans s’han disparat i a les unitats de cures intensives (uci) el 46% dels pacients tenen coronavirus, davant el 40% de la setmana passada.

Davant aquestes dades, López-Contreras ha considerat que «la situació fa molt mala pinta» i «ens aboquem al precipici», per la qual cosa ha considerat que s’han d’adoptar mesures restrictives ràpidament.

El confinament total és l’opció que veu com a més eficient el doctor Horcajada «des del punt de vista mèdic», perquè «el virus no pararà i serà pitjor» si no es prenen mesures contundents de manera immediata.

No obstant, s’ha mostrat esperançat que la grip estacional aquest hivern tingui un comportament diferent, vist el que s’ha viscut en països de l’hemisferi sud, com ara Xile, Nova Zelanda i Austràlia, on la incidència ha sigut molt menor de l’habitual, probablement per l’ús de mascaretes i el freqüent rentat de mans.

De totes maneres, «hem de preveure que hi haurà un augment de la demanda» de llits, tant a planta com a l’uci, i que els recursos «són els que són».

Ha recordat que cada any en temps de grip s’havia d’anul·lar o reprogramar activitat, i que aquest any s’hi suma el demolidor impacte de la Covid en l’atenció primària i als hospitals.

A l’Hospital del Mar ja hi ha un 25% de llits ocupats per malalts de Covid, mentre que al de Sant Pau els ingressos a causa d’aquesta malaltia van a l’alça des de fa dies i esperen «no haver d’arribar a triplicar els llits d’uci» fins a gairebé el centenar, com ja va passar en la primera onada de la pandèmia, ha assenyalat López-Contreras.

Segons els especialistes, les mesures que es van prendre fa gairebé dues setmanes, amb el tancament de bars i restaurants, no han produït l’efecte que s’esperava als centres sanitaris, mentre que el toc de queda, implantat aquesta mateixa setmana, encara no s’ha pogut avaluar.

Notícies relacionades

Els dos metges s’han mostrat especialment preocupats pel comportament d’una part de la societat, que va substituir els bars i els restaurants tancats pels centres comercials i els parcs, amb grans afluències de persones, si bé no «es pot culpabilitzar la població, i menys els joves, que veuen compromès el seu futur» més immediat.

Horcajada ha assegurat que comprèn que «molta gent està farta i cansada» de les restriccions, i López-Contreras ha apostat per millorar la comunicació als ciutadans de les mesures i de la seva necessitat, «perquè el virus s’està movent molt» i més amb l’arribada del fred, quan les persones tendim a recloure’ns en espais tancats.