SEGONA ONADA DE COVID-19
Les restriccions de Catalunya eviten de moment el confinament domiciliari
Alguns experts afirmen que és l'efecte del tancament de bars, restaurants i universitats fa dues setmanes
Baixen el risc de rebrot i la velocitat de transmissió, però la millora no impacta encara als hospitals
55533704 59 /
«De moment, sembla que anem bé». Ho ha dit el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, aquest dilluns en roda de premsa per analitzar la situació epidemiólgica. La Conselleria de Salut ha notificat en les últimes 24 hores 3.500 nous contagis de coronavirus. Encara en són molts, però suposen uns 2.000 menys que els registrats dies enrere. El risc de rebrot ha retrocedit 54 punts i s’ha situat en 835 (per sobre de 200, el risc és «molt alt», així que la situació dista de ser encoratjadora) i la velocitat de transmissió (o Rt) ha baixat a 1,12 (fins que no se situï per sota d’1 la pandèmia no estarà en regressió).
«No podem baixar la guàrdia», ha advertit Mendioroz. I així és perquè, a l’altre costat de la balança, hi ha les xifres que sí que es mantenen a l’alça. Per exemple, les 66 morts més registrades a Catalunya durant les últimes 24 hores. «Hi ha un risc de contagi elevat. La desescalada de les restriccions caldrà fer-la més endavant», ha dit Mendioroz.
Per tant, mesures com el tancament de bars, restaurants i el món de la cultura, el toc de queda a les 22 hores i el tancament perimetral de la comunitat i dels municipis encara duraran un temps més, indefinit de moment. Com a contrapartida, sense encara descartar res i amb la vista gaire posada en l’evolució de la pandèmia, per ara no hi haurà un segon (i temut) confinament domiciliari, com el que ha demanat aquest matí Astúries, per exemple, i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha denegat.
«Les mesures que hem pres són les que considerem adequades. Pas a pas, tranquil·litat. Les mesures necessiten el seu temps per tenir efecte. Estem veient que així és, però seguim lluny de l’objectiu. No descartem res, però no estem en la situació d’Astúries», ha defensat la consellera de Salut, Alba Vergés, preguntada per un possible tancament total.
També alguns experts apunten que aquesta millora en el risc de rebrot i en la velocitat de transmissió és efecte de les primeres restriccions decretades pel Govern fa dues setmanes, el tancament de bars, restaurants i universitats. D’aquesta opinió és, per exemple, Enric Álvarez, físic del Grup d’Investigació de Biologia Computacional (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). «És el resultat de la setmana posterior al tancament de la restauració i de les universitats», ha afirmat a TV-3, i ha advertit que «és imprescindible que la velocitat de transmissió baixi fins a 1».
Més pacients a les ucis
Malgrat tot, la situació als hospitals no millora. En les últimes hores hi ha hagut 160 nous ingressos, que eleven a 2.687 la xifra de persones hospitalitzades per Covid. D’aquests, 481 es troben en unitats de cures intensives (ucis), 16 més que la vigília. Les ucis estan ja al 83% entre pacients Covid i no Covid. Els pacients Covid representen més de la meitat (un 57%) de tots els que estan a l’uci. I tampoc millora la incidència a 14 dies, que segueix pujant i se situa en els 780 infectats per 100.000 habitants.
A més, diferents centres hospitalaris ja estan experimentant desprogramacions d’aquella activitat que no està relacionada amb el coronavirus. «Esperem que sigui puntual i que les mesures aviat permetin compaginar les dues activitats», ha reconegut Vergés. L’atenció primària continua sent la que més pressió està rebent. «El volum de pacients que atenen els CAPs és enorme», ha afirmat la consellera. Als CAPs han augmentat un 55% les urgències, un 31% els pacients sospitosos de Covid-19 i un 57% les visites presencials.
Mobilitat
Notícies relacionadesEl primer cap de setmana de confinament municipal s’ha tancat amb 4.072 identificacions, 3.141 persones i 941 vehicles. Així ho ha detallat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que ha concretat que s’han aixecat 1.864 actes en relació amb incompliments de les restriccions. La majoria d’aquestes han sigut per no respectar les limitacions de mobilitat o el toc de queda, i un 25% han sigut per no portar mascareta o per fer reunions de més de sis persones. A més, de divendres a dissabte s’han hagut de tancar 12 locals. Sallent ha apuntat que dissabte es va haver de tancar un local a Barcelona on s’havien reunit unes 25 persones que havien pagat entrada i on se servia alcohol.
Amb tot, el conseller d’Interior, Miguel Sàmper, ha celebrat que «la majoria» de ciutadans estiguin complint les mesures. Ha admès que hi ha mesures «difícils d’entendre» i avisat que «venen mesos de dificultats», però ha lloat la «responsabilitat» ciutadana. Sàmper ha volgut exemplificar aquest seguiment de les restriccions amb les dades de mobilitat, que va caure un 83% als peatges de Mollet, Vallcarca i Vilassar dissabte i un 73% a la Roca i Martorell. Diumenge la reducció va ser del 84%.
Hospitals Catalunya Toc de queda Confinament Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Catalunya
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia