LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

AstraZeneca estima que la seva vacuna estarà en fase de distribució avançada al març

Josep Baselga augura que «després d'un hivern horrorós, l'estiu que ve serà relativament normal»

El ministre Illa insisteix que a principis de l'any que ve «o a finals d'aquest si les coses van molt bé» hi haurà vacuna contra la Covid

Vials with a sticker reading, COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only and a medical syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Vials with a sticker reading, COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only and a medical syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration / DADO RUVIC (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ara com ara no hi ha cap vacuna contra la Covid-19 que tingui el vistiplau definitiu de la comunitat científica i les autoritats sanitàries. Actualment hi ha una desena de prototips que s’enfilen en la recta final dels assajos clínics. Mentrestant, les farmacèutiques ja han començat a produir milions i milions de dosis d’aquests preparats perquè, en el moment en què es demostri la seva seguretat i eficàcia, es puguin distribuir ràpidament entre la població.

La vacuna que Espanya ha adquirit en la prevenda, dissenyada per la Universitat d’Oxford i la farmacèutica Astrazeneca, podria començar a distribuir-se «a finals del primer trimestre de l’any que ve». Així ho ha afirmat el director de l’àrea d’Investigació i Desenvolupament d’Oncologia de la companyia, Josep Baselga, en una entrevista concedida aquest mateix dilluns al matí a RAC1. Si el compost aconsegueix l’aprovació de les autoritats sanitàries, l’expert indica que a principis del 2021 hi podrien haver uns tres mil milions de dosis en circulació.  

Així mateix, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, també ha afirmat que a principis de l’any que ve, «o a finals d’aquest si les coses van molt bé», Espanya disposarà d’una primera tanda de vacunes contra la Covid-19. En una conferència telemàtica feta aquest dilluns al matí, el ministre ha dibuixat un horitzó d’uns sis mesos més, fins al maig, de «convivència» amb el virus, fins que la vacuna s’hagi subministrat a un gruix de la població. En aquest sentit, ha apuntat que una vegada que es comencin a administrar les vacunes, encara es tardarà entre tres i quatre mesos a aconseguir un conjunt de població immunitzada prou gran que permeti «entrar en una fase diferent».

Aquestes previsions encaixen amb el panorama que dibuixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’entitat estima que les primeres dosis podrien començar a repartir-se a principis del 2021, tot i que recorda que el calendari definitiu dependrà de l’evolució dels estudis, l’aprovació la revisió independent dels resultats i de la producció i distribució d’aquests compostos.

Es calcula que farien falta almenys 8.000 milions de dosis per proporcionar una dosi de la vacuna a tota la població. En cas que es necessités més d’una injecció per aconseguir una immunitat robusta contra aquest nou virus, el nombre de vials necessaris augmentaria exponencialment. Així mateix, quedaria per veure com es produeixen i distribueix tal quantitat de material per tot el món

Optimisme en la carrera per la vacuna

En declaracions a RAC-1, Baselga s’ha mostrat optimista respecte a les vacunes en desenvolupament. Ha assenyalat que abans de finals d’aquest any «una, dues o tres» de les quatre vacunes amb què s’està experimentant comencin a donar «resultats». Ara mateix a tot el món hi ha 175 vacunes diferents sobre les quals s’està treballant, 35 d’aquestes en assajos clínics amb malalts i 10 en la seva fase final de verificació

En el cas de les vacunes d’AstraZeneca, la previsió és que s’apliquin dues dosis: la segona 28 dies després de la primera. Baselga ha assenyalat que, per facilitar-ne l’accessibilitat i distribució, la farmacèutica preveu vendre-les a preu de cost, 2 euros.

Vacunació no obligatòria

Baselga ha defensat que no s’ha d’obligar a vacunar-se a qui no ho vulgui, perquè segons el seu parer ha de prevaler «un principi de llibertat individual que és innegable».

Notícies relacionades

Ha remarcat el científic català que «la vacuna ajudarà, però no és l’única solució», i ha apuntat que AstraZeneca està desenvolupant també una altra solució «importantíssima»: un tractament per «anticossos monoclonals», amb el qual s’aplicarien anticossos de persones que han passat el virus a potencials malalts.  Un total de 16 d’aquests tractaments estan ja en desenvolupament i un d’aquests en especial «és boníssim», ha dit Baselga. Estaran llestos a final del primer trimestre del 2021.

Previsions per a l’any que ve

Baselga s’ha mostrat confiat que després d’un hivern que serà «horrorós», el pròxim estiu sigui «relativament normal».  «Passarem un hivern horrorós. Venen uns mesos duríssims. Però a principis d’any la situació començarà a canviar i podrem tirar endavant. A l’estiu podrem tenir una vida relativament normal», ha augurat amb optimisme.