DESCOBRIMENT ARQUEOLÒGIC
Trobat un fòssil d'una costella de vaca marina de fa 42 milions d'anys a Folgueroles
Uns geòlegs troben l'os en un camí per on passen vehicles i l'extreuen d'urgència perquè no es deteriori
zentauroepp55772111 pla detall del f ssil prehist ric envoltat de pedres localit201106165234 /
Els geòlegs Jordi Vilà i Ingrid Soriguera, membres del grup de Naturalistes d’Osona, han descobert una costella de vaca marina de 40 cm, que té 42 milions d’anys, en una sortida rutinària a Folgueroles (Osona).
El Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat ha autoritzat l’extracció d’urgència, ja que el fòssil estava en risc de deteriorament pel pas dels vehicles.
Troballa del fòssil
Es creu que aquest sireni –un mamífer placenta–, que habitava a la Catalunya Central quan era un mar tropical, fa entre 48 i 37 milions d’anys, va ser arrossegat per l’aigua a la deriva fins a una zona d’aigües profundes i fora del seu hàbitat. El geòleg Jordi Vilà explica que «fa un mes estàvem inspeccionant el terreny i per casualitat el vam trobar, al mig d’un camí on hi ha molt trànsit de vehicles dels veïns que hi passen diàriament».
Quan van trobar el fòssil s’observava una empremta recent de pneumàtic i presentava alguns fragments trencats. Segons el geòleg, «per la longitud que tenia [uns 40 cm] i l’estat de conservació, era interessant treure’l».
Es tracta d’una troballa excepcional, per l’escassetat que hi ha d’aquestes peces a Catalunya, sobretot perquè van veure que era fàcil d’extreure sense que es destruís. A la comarca hi ha catalogats fòssils similars, però que estan envoltats de roca dura i no es poden tocar, perquè es destruirien. En aquest cas, en canvi, s’ha pogut extreure i ja està en procés de consolidació i restauració.
Una costella de vaca marina
El fragment correspon a una vaca marina de fa 42 milions d’anys que va quedar atrapada en una zona d’aigües profundes.
Les comarques centrals de Catalunya eren en aquell moment un mar tropical. Aquests mamífers de grans dimensions feien pastures submarines i es menjaven el que ara serien les posidònies –plantes que necessiten la llum per sobreviure–.
La hipòtesi dels descobridors és que l’animal va morir i les seves restes van acabar dispersos en diferents zones per culpa dels depredadors. És per això que descarten que hi pugui haver altres fragments de l’exemplar a prop. Amb els anys, el fòssil ha quedat cobert per capes i capes de centenars de metres de sediment a sobre de l’os. I el trànsit rodat ha sigut un aliat per treure’l a la llum.
Exposada al públic
Notícies relacionadesUna vegada finalitzin els treballs de restauració, la costella s’entregarà a l’Ajuntament de Folgueroles perquè s’exposi al públic.
A Catalunya hi ha unes trenta de peces similars, descobertes en diferents punts del territori i de diferents espècies.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia