CERIMÒNIA AMB 600 PERSONES
El Govern restringirà actes com el de la Sagrada Família
La Conselleria de Justícia proposa que es limitin a 100 el total d'assistents
L'Arquebisbat demana disculpes i defensa que va complir la normativa vigent
L’esdeveniment multitudinari que dissabte va reunir gairebé 600 persones a la Sagrada Família ha obert la caixa dels trons i els retrets. Després de les crítiques del sector de la cultura i i la decisió de la Conselleria de Salut d’investigar si es van complir les mesures de seguretat, aquest diumenge la Generalitat ha criticat la concentració de persones per «una qüestió de sentit comú» en plena pandèmia. I la Conselleria de Justícia ha anunciat que demanarà al Procicat limitar a un màxim de cent persones l’aforament en actes religiosos, tot i que siguin en espais de gran capacitat.
En plena polèmica, l’arquebisbat de Barcelona, «desconcertat», ha demanat aquest diumenge a la nit disculpes per la convocatòria. Hores abans havien recordat que tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat eren coneixedors de l’esdeveniment i que, de fet, fins i tot hi va haver participació institucional.
La polèmica aixecada per aquest esdeveniment té molt a veure amb la lletra petita de les restriccions per aturar l’expansió de la Covid-19. L’acte religiós va reunir, efectivament, 15 bisbes i uns 580 assistents. Els organitzadors de l’esdeveniment expliquen que es preveia la participació de 200 persones més, que finalment no van poder arribar al temple a causa del confinament perimetral imposat els caps de setmana a les ciutats catalanes. Tot així, el total d’assistents suposaria un aforament de menys del 30% de la capacitat de la basílica, per la qual cosa entraria dins les restriccions vigents dictades per Protecció Civil. Segons aquest barem, la Sagrada Família podria acollir esdeveniments de fins a 900 persones.
El Departament de Justícia de la Generalitat ha anunciat que proposarà al Procicat que –a banda de l’actual limitació de l’aforament per a les cerimònies religioses– no es puguin reunir més de 100 persones en aquests actes. Tot i que se celebrin «en espais de gran capacitat». La proposta, presentada a través d’Afers religiosos, serviria per «evitar noves concentracions multitudinàries» com les que es van veure dissabte a la Sagrada Família.
Crítiques del Govern
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha criticat l’aglomeració de persones que es va produir en l’esdeveniment. «És una qüestió de sentit comú, i també del missatge», va argumentar el president en funcions en una entrevista a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, Aragonès va lamentar que les imatges de l’acte poden transmetre el missatge que «per a segons quines coses no hi ha restriccions», mentre el sector cultural continua tancat.
La consellera de Salut, Alba Vergés, també s’ha pronunciat sobre la polèmica i ha titllat les imatges de la celebració com una cosa «injustificable» en l’actual context epidemiològic. L’estat d’alarma del Govern espanyol no ens permet suspendre actes religiosos, però el dret a culte no pot passar per sobre del sentit comú i la protecció de la salut», va argumentar Vergés en un missatge publicat en el seu compte de Twitter.
Imatges injustificables. Obrirem expedient i farem els aclariments necessaris perquè no es tornin a repetir. L’Estat d’alarma del govern espanyol no ens permet suspendre actes religiosos, però el dret a culte no pot passar per sobre del sentit comú i de la protecció de la salut https://t.co/xZWyDdJY7B
— Alba Vergés Bosch 🎗 (@albaverges) 7 de noviembre de 2020
Així mateix, la responsable del Departament de Salut va insistir que s’obrirà un expedient per investigar la celebració i que, a partir d’aquí, es faran «els aclariments necessaris perquè actes així no es tornin a repetir».
L’arquebisbat demana disculpes a la gent i critica la baralla política
L’arquebisbat ha emès un comunicat sobre la qüestió. En primer lloc, els organitzadors de l’esdeveniment demanen disculpes a les persones que s’hagin sentit ferides per la concentració «mentre patim restriccions en la nostra vida laboral i familiar». «La missa es va celebrar complint escrupolosament totes les mesures exigides per la legislació vigent, com s’ha anat fent des del començament de la pandèmia a totes les esglésies de l’arxidiòcesi», defensa l’entitat.
A través del comunicat, l’Església Arxidiocesana de Barcelona també ha manifestat el seu «desconcert» per l’enfrontament polític generada. L’esdeveniment, argumenten, estava previst des de fa un any. «A més, feia setmanes que totes les institucions havien rebut una invitació a la missa», recalquen els organitzadors de l’esdeveniment.
Participació institucional
La celebració al mig de la polèmica va ser la cerimònia de beatificació de Joan Roig Diggle, un jove laic de 19 anys que va ser assassinat al començament de la guerra civil espanyola. L’esdeveniment va ser presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola. L’acte va comptar amb la participació oficial del director general de Drets i d’Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernadí, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali; i amb la presència del tinent d’alcalde Albert Batlle, que va ser convidat a títol individual.
El regidor de Drets de Ciutadania i Participació de Barcelona, Marc Serra, ha declarat aquest diumenge que «a l’ajuntament no ens constava la celebració d’aquest esdeveniment». «Ens ha sorprès la falta de comunicació entre els organitzadors i la Conselleria de Salut», ha argumentat Serra aquest diumenge en una entrevista a Rac1. «Jo crec que la normativa és viva i s’hauria d’adaptar a les circumstàncies. I en actes com el d’ahir s’hauria de posar un límit, un sostre, per evitar trobades d’aquest tipus», ha afegit.
Crítiques des del món de la cultura
Notícies relacionadesLa beatificació ha desencadenat múltiples crítiques a les xarxes socials contra la Generalitat per haver permès la celebració d’una reunió massiva en l’actual situació epidemiològica per la Covid-19, especialment mentre es prohibeixen els actes culturals. Entre els retrets més repetits, els que tenen a veure amb el greuge amb el món de la cultura, que ara com ara continua tancat.
La presidenta d’En Comú Podem (ECP) al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat el tancament de les activitats culturals i que, no obstant, a la Sagrada Família se celebri un acte amb «588 persones». En aquesta mateixa línia també s’han posicionat l’actriu Silvia Bel, l’escriptora Bel Olid, el dramaturg Julio Manrique i el músic Gerard Quintana, entre d’altres.