Limitacions per a la distribució
Avions, gel sec, farmàcies: el desafiament logístic de vacunar contra la Covid-19
La pressió del calendari, el trasllat de milions de dosis i la conservació a molt baixa temperatura, tres esculls importants
zentauroepp55832070 vacuna general201111084258 /
Els Estats Units podrien ser el primer país a llançar una de les operacions de vacunació més ambicioses de la història: distribuir i injectar fins a 600 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19 en uns quants mesos.
Tot i que el món ha gestionat campanyes massives de vacunació durant dècades, com per exemple les del xarampió i la grip comuna, tres limitacions simultànies compliquen la tasca aquesta vegada: la pressió del calendari, el fet que la majoria de les vacunes requeriran dues dosis i la refrigeració a baixa o fins i tot molt baixa temperatura de certes vacunes: -70 °C per a la desenvolupada per Pfizer i l’alemanya BioNTech, encaminada a ser la primera autoritzada als Estats Units, contra entre 2 i 8 °C (la temperatura d’un frigorífic) per a les vacunes contra la grip comuna.
Als Estats Units, les dosis de Pfizer sortirien des de la fàbrica d’ompliment final a Kalamazoo, a Michigan (una altra és a Puurs, Bèlgica).
El grup va dissenyar caixes especials per a l’enviament, de 40x40x56cm, que contindran gel sec. Cada caixa tindrà 975 flascons amb capacitat per a cinc dosis cadascun, per a un total de 4.875 dosis.
Sis camions sortiran de Kalamazoo cada dia a entregar dosis a companyies aèries com Fedex, UPS i DHL, que les distribuiran ràpidament: en un o dos dies als Estats Units i en tres dies a la resta del món, va dir Pfizer a l’AFP. Vint vols de càrrega diaris repartiran les futures dosis per tot el planeta.
Fedex va dir a l’AFP que va obtenir permís de l’Administració Federal d’Aviació per transportar més gel sec a bord dels seus Boeing 767 i 777. El gel sec és diòxid de carboni solidificat, la sublimació del qual (el pas de l’estat sòlid al gasós) pot ser perillosa per a la tripulació. Ja al destí, cada caixa només podrà obrir-se breument un màxim de dues vegades al dia.
«Això s’adapta als grans centres de vacunació», va dir a l’AFP Julie Swann, experta en resposta a pandèmies de la Universitat Estatal de Carolina del Nord. Però no als consultoris mèdics ni farmàcies.
Al principi, és probable que els nord-americans hagin de conduir fins a hospitals i potser fins a grans estacionaments, com passa amb els assajos clínics que es realitzen avui, explica.
Una precisió important és que les dosis es podran mantenir fins a dues setmanes a la seva caixa refrigerada. Els hospitals no necessitaran un congelador especial. «No recomanem que els hospitals i les clíniques comprin equips ultrafreds», va dir Janell Routh dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC).
Els països en desenvolupament, després
La farmacèutica nord-americana Moderna també està desenvolupant una vacuna, que s’emmagatzema a -20°C. Un congelador normal serà suficient.
És la segona vacuna comprada en més volum als Estats Units i el govern federal organitzarà la seva repartició (gratuïta) entre estats i territoris a través del distribuïdor McKesson. Cada jurisdicció decidirà llavors com distribuir les dosis a hospitals, farmàcies i consultoris mèdics, així com universitats o empreses.
Es tracta d’un esquema descentralitzat, com l’utilitzat durant la pandèmia de grip H1N1 el 2009.
«El govern federal no té la intenció de tocar, tret de molt rares excepcions, ni una sola dosi de vacuna» i la seva distribució quedarà en mans dels governs locals, va dir Paul Mango, un dels funcionaris a càrrec de l’operació Warp Speed (màxima velocitat).
L’objectiu: oferir vacunes als «més vulnerables» abans de finals de desembre, al personal sanitari abans de finals de gener i a la resta de la població d’allà a principis d’abril.
Pfizer espera produir 50 milions de dosis aquest any i 1.300 milions el 2021. Molts països ja han fet les seves comandes: entre 20 i 30 milions abans de finals de desembre als Estats Units, 100 milions en total; 200 milions a la Unió Europea, 120 milions al Japó, 34 milions a Mèxic, 30 milions al Regne Unit, 20 milions al Canadà.
Altres vacunes
Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi i altres de biotecnològiques esperen també que les seves vacunes siguin segures i efectives, i la complexitat de la logística global augmentarà.
La companyia transportista DHL estima que en dos anys es necessitaran 15.000 vols i 15 milions de paquets refrigerats per entregar arreu del món.
Quant als països en desenvolupament, no hi ha esperances de beneficiar-se de les primeres vacunes refrigerades, va dir a l’AFP Prashant Yadav, expert en logística sanitària del Center for Global Development.
Notícies relacionadesHauran d’emmagatzemar grans quantitats de vacunes més enllà del límit de dues setmanes del paquet refrigerat.
Però els congeladors a -80°C, diu Yadav, costen cinc vegades més que els congeladors estàndard i només es fabriquen sota comanda.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista