LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA
Catalunya prorroga 10 dies més el tancament de bars i restaurants
Manté també la resta de mesures, excepte per als centres d'estètica, que ja podran començar a treballar
Tota l'activitat a l'aire lliure obrirà el dia 23 i les restriccions de mobilitat seran les últimes a aixecar-se
combo-verges-i-samper
El Govern de la Generalitat allargarà 10 dies, fins al 23 de novembre, les mesures restrictives vigents, entre les quals hi ha el tancament de bars i restaurants, el confinament perimetral i de municipis (aquest últim, durant els caps de setmana) i el toc de queda nocturn. L’Executiu ha pres la decisió tenint en compte les xifres d’ingressats a les ucis, encara massa elevades. Bars i restaurants, o almenys les terrasses, podran obrir d’aquí 10 dies si baixen els ingressos a les ucis, com ja va avançar EL PERIÓDICO.
Aquesta pròrroga de 10 dies (que permet al Govern mantenir la limitació de mobilitat durant dos caps de setmana més) també afecta restriccions d’altres sectors, com el tancament de teatres, cines i gimnasos, que Catalunya fa dues setmanes. En canvi, el Procicat ha acordat permetre la reobertura dels centres d’estètica i massatges amb serveis individuals, previsiblement a partir d’aquest dissabte, segons la consellera de Salut, Alba Vergés. Vergés ha anunciat una altra modificació de les restriccions: «Els centres de culte podran obrir amb una limitació de 100 persones».
El que és segur és que, a partir del dilluns 23, Catalunya obrirà tota l’activitat a l’aire lliure, entre la qual hi ha, per exemple les terrasses, que podran obrir. «Obrirem tota l’activitat a l’aire lliure i altres activitats les analitzarem a partir del 23 de novembre. Però siguin quins siguin els resultats dels nostres indicadors, obrirem tota l’activitat a l’aire lliure», ha assegurat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que aquest dijous s’ha incorporat a les habituals rodes de premsa després d’un mes de baixa per coronavirus.
«Obrirem tota l’activitat a l’aire lliure el 23 de novembre, siguin quins siguin els indicadors. Les altres activitats les analitzarem».
Secretari de Salut Pública de Catalunya
La decisió de prorrogar el tancament de bars i restaurants es produeix enmig d’intenses pressions delsector de l’hostaleria, que en les últimes hores ha rebut recolzament de diversos alcaldes. I ha suposat un nou episodi de discrepàncies al si del Govern, després que la Conselleria d’Empresa, que dirigeix Ramon Tremosa, plantegés una reobertura d’aquests locals al 50% a l’hora del dinar.
Mentrestant, el col·lectiu sanitari reclama el Govern que no es precipités amb la reobertura de l’hostaleria i personalitats com el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, demanen mantenir les mesures almenys 15 dies més.
Pressió assistencial
«La tendència de la pandèmia és bona, però no és suficient. Les dades assistencials són elevades, som alpic d’aquesta segona onada», ha dit la consellera Vergés. Segons ella, l’atenció primària està experimentant una «relaxació» dels nous contagis i Salut ja treballa en un pla de retorn a l’activitat que ha sigut desplaçada a causa de la Covid-19.
Pel doctor Argimon, tot i que les mesures són «difícils», Catalunya «necessita aquests dies 10» de pròrroga. «Necessitem desaccelerar els ingressos a les ucis per mantenir l’activitat no Covid. D’aquí 10 dies, tampoc sortirem amb uns indicadors extraordinaris, en sortirem, però intentarem que la velocitat de contagi [o Rt] no vagi més enllà d’1», ha explicat.
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat «mesures de descomprensió» a partir del 23 de novembre. És a dir: aquell dia començarà una progressiva desescalada de les restriccions a Catalunya, amb un ull posat en el que es va fer malament al juny perquè el desconfinament sigui progressiu. L’ha apuntat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado: «Quant a la reobertura, per a Interior i Protecció Civil és importantíssim com fer-la per evitar una tercera onada. Hi ha d’haver un canvi d’hàbits i elements estructurals. Cal reforçar la distància, mascareta i higiene de mans».
Pel conseller d’Interior, les mesures que han de durar més són les «estructurals», les que impliquin mobilitat
A més, Sàmper ha deixat caure que les últimes mesures que s’aixecaran seran el confinament perimetral i el toc de queda. «Les mesures que han de durar més són les estructurals, de canvis d’hàbit», ha dit. I, al seu costat, ha reforçat aquesta idea també Argimon: «Les mesures relacionades amb la mobilitat són segurament les que costaran més de retirar. La mobilitat cal intentar reduir-la al màxim».
Preguntat per què Madrid, fins i tot amb l’hostaleria i restauració oberta, té una bona evolució de la pandèmia, el doctor Argimon ha reconegut que no té una explicació, tot i que ha recordat que la majoria dels països europeus la restauració està tancada. Tot i així, ha apuntat diversos motius, com el fet que Madrid va començar la segona onada a mitjans d’agost, molt abans que Catalunya, i va arribar al seu pic a mitjans de setembre, amb un «desbordament» a molts hospitals. «Ara Madrid fa tres setmanes que baixa i la part hospitalària es comença a estabilitzar», ha explicat. A més, ha recalcat que Madrid també fa unes 170.000 proves PCR i antígens a la setmana, davant les 250.000 que fa Catalunya.
Bars Hospitals Catalunya Toc de queda Confinament Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus Restaurants
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors