LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Un estudi veu perillós reobrir bars i restaurants, però assumible fer-ho amb un aforament del 30%

Investigadors dels EUA han desenvolupat un model matemàtic de prediccions a partir de dades de telèfons mòbils

Calculen que si Chicago hagués reobert locals al 100% hi hauria hagut 650.000 contagis addicionals

People eat at a mostly empty restaurant with tables on the street, in the financial district during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in the Manhattan borough of New York City, New York, U.S., September 9, 2020. Picture taken September 9, 2020. REUTERS/Carlo Allegri - RC2JWI9IBNGK

People eat at a mostly empty restaurant with tables on the street, in the financial district during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in the Manhattan borough of New York City, New York, U.S., September 9, 2020. Picture taken September 9, 2020. REUTERS/Carlo Allegri - RC2JWI9IBNGK / Carlo Allegri (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Bars i restaurants estan patint les restriccions per aturar la pandèmia de coronavirusvistos com a llocs d’eventuals contagis. Una investigació realitzada a grans ciutats dels EUA a través d’un model matemàtic que utilitza dades registrades per una app en els telèfons mòbils dels participants en l’estudi conclou que, efectivament, l’obertura de bars i restaurants dispararia els contagis de Covid-19 però, alhora, veu assumible el risc de reobrir aquests locals amb un 30% de l’aforament. En aquest sentit, apunta que reduir l’aforament reduiria també la xifra de contagis, que, tot i això, es continuarien produint.

L’estudi, publicat a la revista ‘Nature’, apunta opcions que «permetrien contenir els contagis i alhora limitarien el mal en l’economia», ha apuntat Thiemo Fetzer, economista de la Universitat de Warwick (Coventry).

Les dades recollides pels investigadors provenen de 10 de les ciutats més grans dels EUA, incloent-hi Nova York, Chicago i Filadèlfia. L’app va registrar durant dos mesos –el març i l’abril– com els participants es movien dins i fora de 57.000 barris, entrant i sortint de restaurants, esglésies, gimnasos, hotels o concessionaris.

El cas simulat de Chicago

Els científics han comprovat que el model permet registrar la xarxa de contactes de 100 milions de persones cada hora del dia i fer encertades prediccions de contagis. Així que van utilitzar aquestes dades per simular diferents escenaris, com el de reobrir certs locals i han conclòs que reobrir restaurants al 100% suposaria un important augment de les infeccions. Menys risc tindria reobrir la resta de locals analitzats (gimnasos, esglésies, hotels...). Ho il·lustren amb el cas de Chicago: si Chicago hagués reobert restaurants l’1 de maig, hi hauria hagut gairebé 600.000 contagis més dels que hi va haver aquell mes. Si només haguessin obert els gimnasos, el nombre extra de contagis hauria sigut de 149.000. Si haguessin reobert tots els locals analitzats el nombre de casos addicionals hauria sigut de 3,3 milions.

Però, si es redueix l’aforament de tots aquests locals al 30%, això reduiria els contagis addicionals a 1,1 milions, segons els càlculs d’aquest model matemàtic. Si l’aforament fos del 20%, els nous contagis es reduirien en més del 80%, fins a uns 650.000 casos.

Les dades de mobilitat suggereixen també que els habitants dels barris més pobres tenen més risc de contraure la malaltia. Apunten dos motius: són els que menys poden teletreballar i són els que visiten comerços més plens de gent. Anar de compres en un barri pobre és dues vegades més perillós que fer-ho en una zona més adinerada, conclouen.

«L’estudi remarca com dades en temps real sobre la mobilitat de la població permeten predir dinàmiques de contagis a nivells sense precedents», ha destacat Neil Ferguson, epidemiòleg de l’Imperial College de Londres.

Notícies relacionades

No obstant, Christopher Dye, epidemiòleg de la Universitat d’Oxford, adverteix que aquests patrons de mobilitat haurien de ser validats amb dades reals. «És una hipòtesi que requereix ser comprovada. Però és una hipòtesi i val la pena comprovar-la», ha dit. 

Aquest estudi corrobora altres treballs que identifiquen restaurants, gimnasos, corals, residències geriàtriques com a focus de contagi. No obstant, els restaurants no són sempre punts calents. Un estudi de rastreig de contactes a Alemanya va concloure que els restaurants no són la primera font de contagi en aquest país, explica Moritz Kraemer, investigador de la Universitat d’Oxford, que defensa que s’ha de treballar més per aconseguir que el model identifiqui correctament els llocs de risc.