Espanya segueix sense criteris unificats de triatge a les ucis
Sanitat només marca que es tingui en compte la «urgència i la necessitat» si tornen a col·lapsar-se
Metges i experts demanen al Govern que defineixi unes pautes més definides i consensuades
zentauroepp55764366 hospital staff treat patients suffering from the coronavirus201105183753 /
Països com Suïssa han avisat que si es produeix un col·lapse en les unitats de cures intensives (ucis), a causa de l’allau de pacients amb Covid, no ingressaran els avis. No obstant, Espanya està immersa en la segona onada, on podria tornar a passar, com la primera vegada, que no hi hagi prou recursos per a tots els malalts que necessiten ventilació assistida o altres cures per a crítics, sense uns criteris de priorització i triatge definits, uniformes i consensuats.
A l’abril el Ministeri de Sanitat va publicar un informe sobre aspectes ètics de la pandèmia, elaborat per un grup de treball, que indica que en vista de l’escassetat de recursos s’han d’establir unes pautes de «priorització» partint de criteris «objectius, generalitzables, transparents, públics i consensuats». En aquest document, els especialistes «recomanen» que en una situació crítica es tingui en compte el principi de «màxim benefici» en la recuperació de vides humanes, la «gravetat» del pacient i les «expectatives de recuperació», sense que l’edat o la discapacitat siguin, per si soles, un motiu de «discriminació» en l’accés als recursos sanitaris.
Fonts oficials de Sanitat
assumeixen que les recomanacions de l’abril avui poden estar desactualitzades
Fonts oficials del Ministeri de Sanitat reconeixen que aquest document pot haver-se quedat desactualitzat en alguns aspectes i que el criteri de triatge a les ucis continua sent el mateix: «La gravetat i necessitats del pacient, independentment de l’edat». Però els dos conceptes són molt amplis i vagues, fins al punt que els metges que treballen majoritàriament a les ucis, els intensivistes, o experts en bioètica exigeixen al Govern que doni unes pautes més definides i concretes, que serveixin per unificar criteris a tots els hospitals d’Espanya, tot i que l’última decisió recaigui en l’equip mèdic.
L’opinió dels intensivistes
De fet, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) –la majoritària al sector– va celebrar recentment un debat públic en què els intensivistes van reclamar un sistema de triatge «transparent, consensuat i definit amb temps». En aquesta taula rodona va participar Nuria Masnou, membre del grup de bioètica de la societat i doctora de l’Hospital Josep Trueta de Girona, qui va advocar per implantar un model similar al de les llistes de trasplantaments, que «funciona i és àmpliament acceptat per la societat».
En declaracions a EL PERIÓDICO, corrobora que actualment no hi ha «unitat de criteri», cosa que provoca cert «desconcert» als hospitals. Segons la seva opinió, hauria de ser el Ministeri de Sanitat el que marqués les pautes tenint en compte l’opinió dels diversos professionals sanitaris que intervenen, no només els intensivistes, i també de la ciutadania. «Hi ha d’haver una discussió social, com s’ha fet en alguns estats dels Estats Units», assenyala.
La situació a les ucis pot desbordar-se ben aviat. Si tot va bé, les mesures preses sota el paraigua de l’estat d’alarma evitaran la tragèdia d’haver d’escollir a quins pacients se’ls subministra l’atenció mèdica que podria salvar la seva vida i a quins no, però si les ucis es desborden, de manera generalitzada, com va passar al març, cosa que dificulta que els hospitals més alliberats assumeixin els pacients que no es poden atendre a altres, potser no hi ha temps d’establir aquesta discussió social entorn del triatge.
El que va passar en la primera onada
En la primera onada, el col·lapse va arribar de cop i volta i va agafar administracions i hospitals desprevinguts, per la qual cosa «tothom va intentar elaborar un document per sentir-se legitimat», segons explica Masnou. La Semicyuc va emetre unes recomanacions ètiques en què advocava per prioritzar els pacients amb «més esperança de vida» i classificava els aspirants en quatre grups, establint que els que presentessin poques «possibilitats de recuperació» no ingressessin a les ucis. Les administracions també van donar instruccions, si bé més opaques, com el document del Sistema d’Emergències Mèdiques que contemplava a Catalunya «limitar l’esforç terapèutic» als majors de 80 anys. I a la Comunitat de Madrid es van filtrar documents similars.
El Comitè de Bioètica ha demanat en dues ocasions sense èxit a l’Executiu que marqui criteris de priorització més definits
En vista d’això, el Comitè de Bioètica, òrgan consultor del Govern, va demanar en dues ocasions a Sanitat que donés instruccions comunes, després de constatar que a nivell local i hospitalari cadascú anava per lliure. Primer per carta i en segon lloc en un informe publicat al març i encarregat per l’Executiu davant les queixes que al sector de la discapacitat van sorgir per les recomanacions de la SEMICYUC. L’òrgan consultiu va reclamar a l’Executiu llavors que creés, «amb promptitud, una comissió que aprovi aquests criteris» de priorització.
Les recomanacions del Comitè de Bioètica
Però la seva petició va caure en un sac foradat. «El que no s’ha fet és tenir un document de consens públic», ratifica el president del Comitè i professor de Dret de la Universitat Comillas ICADE, Federico de Montalvo. Segons la seva opinió, el principi «utilitarista de maximitzar el benefici per a tothom», recomanat per la societat d’intensivistes, «no pot ser l’únic criteri» a tenir en compte. Per això, el Comitè de Bioètica assenyalava que convé basar les decisions en un «model mixt» que tingui en consideració el criteri d’utilitat social però també els principis d’equitat i protecció davant la vulnerabilitat. «Tot ésser humà té dret a una consideració com a persona», reclamaven els experts.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista