LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA
El Govern cedeix i presenta una desescalada menys dura
Els bars i restaurants obriran fins a les 21.30 amb les terrasses al 100% i l'interior al 30%
El confinament perimetral de la comunitat s'aixecarà el 21 de desembre
El Govern ha retocat les mesures del pla d’aixecament de restriccions que entrarà en vigor aquest dilluns 23 de novembre: bars i restaurants podran obrir fins a les 21.30 i no fins a les 17.00 hores com s’havia fixat inicialment. A més, les terrasses podran obrir al 100% (i no al 30% inicial), sempre que es respecti la distància de dos metres entre taula i taula, i l’interior, al 30%, com ja estava previst. A més, Catalunya aixecarà el confinament perimetral en el tercer tram del pla, entorn del 21 de desembre, i no al gener. Però es mantindrà el toc de queda de 22 a 06.00 hores.
El Govern ha pres aquestes decisions, molt més flexibles del que s'havia planejat en un inici, malgrat que dels tres objectius que s’havia marcat per desescalar (que la velocitat de contagi baixés d’1, que no hi hagués més de mil contagis diaris i que les ucis tinguessin un màxim de 300 pacients Covid) Catalunya només en compleix un: la velocitat i contagi o Rt, que està en 0,76. La resta no es compleixen, ja que aquest dijous la Conselleria de Salut ha registrat 2.501 nous contagis i té 553 persones a les ucis. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha justificat que, tot i que el nombre de pacients greus està «lluny» de l’objectiu, «els indicadors diuen que aquestes dades milloraran».
Aquest pla de «flexibilització de les restriccions» i no de «desescalada» (ja que Catalunya encara està gestionant una «segona onada»), com ha matisat Aragonès, s’ha presentat conjuntament amb la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, aquest dijous en una roda de premsa. Tots dos, atenent junts els mitjans de comunicació, han volgut traslladar una imatge d’unitat després que el document inicial de flexibilització de les mesures fos motiu de controvèrsia per les filtracions de l’esborrany, per l’enuig d’ERC amb JxCat i per les discrepàncies dels sectors afectats.
Aquest nou pla, que ha sigut aprovat aquest dijous pel comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), durarà dos mesos, aproximadament, tot i que estarà subjecte a l’evolució de la pandèmia. Constarà de quatre trams, de 15 dies cada un i que podrien modificar-se en funció de l’evolució de la pandèmia.
Primera fase, a partir del 23 de novembre
En la primera fase del pla, a partir de dilluns, bars i restaurants podran obrir fins a les 21.30. No obstant, hauran de complir el toc de queda (22.00 hores). Així mateix, es fixa un màxim de 4 persones per taula a les terrasses dels bars i una separació de 2 metres entre taula i taula. Les terrasses podran obrir al 100% i l’interior, al 30%. A la cultura, els equipaments podran obrir amb un aforament del 50% i amb un màxim de 500 persones en espais de grans aforaments. S’obren equipament esportius a l’aire lliure amb aforament del 50%. Els espais tancats podran obrir amb aforament de 30% i cita prèvia. És el cas de pavellons i gimnasos. Els comerços continuen limitats al 30% si tenen una superfície de menys de 800 metres quadrats. Els de més de 800 metres quadrats podran habilitar tot l’espai, amb el 30% de l’aforament total. Es manté el límit de reunions de 6 persones i els tancaments perimetrals de Catalunya i municipal de cap de setmana i el toc de queda.
Segona fase, a partir del 7 de desembre
Passats aquests 15 dies, el 7 de desembre s’entrarà en una segona fase. Els comerços passaran al 50% de l’aforament, igual que els bars i restaurants, i obriran els centres comercials al 30%. El confinament municipal de cap de setmana passarà a ser comarcal. En cultura, es passarà del 50% al 70% de l’aforament (tret de museus, biblioteques i sales d’exposició, que seguiran al 50%). I els esports, tant en interior com en exterior, passaran a tenir un aforament del 50%.
Tercera fase, a partir del 21 de desembre
En la tercera fase, a partir del 21 de desembre, ja es podran fer reunions de 10 persones. S’aixecarà el confinament perimetral i es podrà entrar i sortir de Catalunya amb llibertat. No hi haurà confinament de cap de setmana, però sí el toc de queda. En l’àmbit esportiu, l’aforament passarà al 70% a l’aire lliure i al 50% a l’interior. En la cultura, els museus, biblioteques i sales d’exposició ja tindran un aforament del 70%, com els cines, teatres i auditoris. I els actes religiosos o cerimònies, un 50% d’aforament.
Quarta fase, a partir del 4 de gener
En la quarta fase, l’educació començarà a recuperar presencialitat a batxillerat i cicles formatius. Les extraescolars es podran fer sense un màxim de persones (fins aquest tram, el màxim era de sis). Els centres comercials tindran un 50% d’aforament, com el comerç. A la resta de sectors, es mantindran la limitació d’aforaments, així com la de grups socials (10 persones) i el toc de queda.
¿Com estem 38 dies després?
El 14 d’octubre, quan el Govern va aprovar el tancament de bars i va limitar els aforaments del comerç, Catalunya va registrar 1.620 nous contagis (contra els 2.500 d’aquest dijous) i 23 morts (50 aquest dijous), i tenia 1.024 persones hospitalitzades de les quals 189 eren a les ucis: 2.300 i 553 respectivament avui. Eren xifres molt menors que les que registra actualment, a punt d’aixecar restriccions, si bé és veritat que en aquell moment l’epidèmia estava en creixement. Ara està en remissió des de fa dies. No obstant, hi ha riscos.
«Des del punt de vista epidemiològic, m’agradaria que anéssim més a poc a poc. Encara tenim una incidència del virus molt alta [535,35 casos per 100.000 habitants]. Però estem navegant en equilibri amb els efectes socials i econòmics», afirma l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López Codina. «El Nadal em fa por perquè incrementaran les interaccions socials i això implica més contagis i un augment de l’Rt», diu.
«Des del punt de vista epidemiològic, voldria que anéssim més a poc a poc: encara tenim una incidència molt alta. Però naveguem en equilibri amb els efectes socials i econòmics»
Investigador del Biocomsc
López Codina troba «raonable socialment» el pla de desescalada del Govern, però demana molta prudència. «Si obrim serveis com els bars o la cultura, augmenta la interacció social. No diem que aquests llocs no siguin segurs, diem que l’important és reduir la interacció de les persones i en aquests espais, creix», afirma. Tot i que creu que la desescalada està «ben dissenyada» tem que les «pressions dels actors econòmics» facin que el Govern «acceleri».
Notícies relacionadesNo obstant, per al cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), Benito Almirante, aquest pla de desescalada «s’ajusta a com ha sigut l’evolució de la pandèmia en les últimes setmanes». «No em sembla que sigui gaire flexible amb la restauració. Limitar l’aforament interior al 30% farà que només obrin els locals més grans. Quant a l’obertura a l’espai exterior, sempre he pensat que això no té cap risc per a la difusió del virus», afirma Almirante.
Tot i que els pacients amb Covid-19 a les ucis són més dels que s’havia fixat el Govern, la pandèmia a Catalunya viu una «tendència a la baixa», afirma Almirante. «Són més els malalts que surten que els que entren als hospitals. Per això es pot pensar que en els pròxims dies aniran baixant», diu Almirante, que demana un «equilibri» amb l’«activitat econòmica». A més, recorda que Catalunya és «una de les comunitats que ha posat les mesures més dures» per combatre el virus en aquesta segona onada i també una de les que «està tenint un retorn a l’activitat més reestructurat».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"