El drama d'un sector cultural

Les sales de concerts de Catalunya reobren aquest dilluns a mig gas després de vuit mesos de parada

Grans espais com l'Apolo, Razzmatazz i la Mirona no aixecaran la persiana, mentre que sí que ho faran les de petit format

zentauroepp54187888 icult200906204615

zentauroepp54187888 icult200906204615 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les sales de concerts poden tornar a aixecar la persiana aquest dilluns després de vuit mesos de tancament. Convertides en un dels sectors més damnificats de l’arribada de la pandèmia a Catalunya, van haver d’aguantar la respiració fins dissabte a la nit, quan el Govern va esmenar l’error que les deixava fora del pla de represa. Tot i així, gran part d’aquests espais no programaran concerts immediatament i alguns ni tan sols obriran.

De fet, es calcula que en menys de la meitat de les 85 sales associades a l’ASACC tornarà a sonar la música. Seran, sobretot, les de petit aforament i, sovint, autogestionades. Les grans esperaran que l’aforament s’elevi al 70% i hi hagi servei de bar, com és el cas de l’Apolo, Razzmatazz o la Mirona.

El director de l’Apolo, Alberto Guijarro, ha avançat a l’ACN que no preveuen obrir fins que hi hagi servei de bar. «Ja no és rendible obrir amb aforament tan reduït, així que molt menys sense la barra», assegura. D’altra banda, ha explicat que és un servei que no poden deixar de donar als clients. Alhora, ha detallat que en el seu cas necessiten un mínim de deu dies per posar-se en marxa, ja que han de fer tràmits com, per exemple, augmentar de nou la potència elèctrica amb la companyia, entre altres «funcionalitats».

A més, Guijarro ha remarcat que un local com l’Apolo «no pot programar d’un dia per l’altre», i ha concretat que tenen alguns concerts que encara estaven programats al desembre i, depenent si canvien aquestes condicions d’obrir amb bar o sense, decidiran si els cancel·len, si continuen tancats o si obren.

Per la seva banda, el codirector i gerent de la sala Razzmatazz, Lluís Torrents, ha avançat que aquest dilluns esperen asseure’s amb el Departament de Cultura «per estudiar aquesta resolució», ja que els resulta tot «molt confús» i no saben si algú pot obrir. «Fins que no sapiguem gaire bé què és el que podem fer, no podem prendre cap decisió, però no crec que ningú pugui obrir demà», ha considerat.

Una de les sales més importants de la demarcació de Girona, la Mirona de Salt, tampoc tornarà a l’activitat, per ara. No ho farà, assegura el seu director, Quim Marcé, en declaracions a l’ACN, fins que es pugui obrir el servei de barra i s’acabi el confinament municipal, dues circumstàncies que en garantirien la viabilitat econòmica.

La Sala Zero de Tarragona no té previst reobrir el local fins a l’any vinent. Veu impossible reprogramar concerts amb les restriccions actuals. El seu responsable, Àngel Lopera, lamenta la reducció de l’aforament, la restricció del servei de barra i que no puguin rebre públic d’altres municipis, ja que una gran part prové de localitats de l’entorn com Reus o Torredembarra. «És inviable des del punt de vista logístic, les sales de concerts no són com els teatres», ha admès. 

Notícies relacionades

Per contra, la Llotja o l’Espai Orfeó de Lleida han decidit obrir ara que el pla de represa els ho permet. Són sales més semblants a un teatre o auditori, on el públic està assegut i, per tant, la seva viabilitat no depèn del servei de barra. L’Espai Orfeó oferirà diumenge el concert de Xarim Aresté, i estan treballant per fer concerts en altres sales de la demarcació de Lleida en el marc del projecte Casa de la Música.

El Cafè del Teatre és de les poques sales amb servei de barra que també han decidit obrir al 50% i divendres acollirà el concert de Feliu Ventura. En canvi, sales de concerts com la Manolita o el Comedia, amb servei de barra i on els espectadors poden ballar i estar a la pista, no obriran. «Sense servei de barra no ens surten els números», explica a l’ACN el seu responsable, Santi Salvador.