SENTÈNCIA
El TSJC tomba el veto al concert per a les escoles que separen per sexe
La Generalitat va anunciar a aquests centres al maig que només renovaria la subvenció durant un any més
canigo-1
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat la intenció del Govern de no renovar la subvenció econòmica a les escoles concertades que separen nens i nenes, l’anomenada ‘educació diferenciada’. La decisió s’ha conegut avui però es va emetre dijous, el mateix dia que el Congrés dels Diputats donava llum verda a la nova llei d’educació, coneguda com a ‘llei Celaá’, que veta els fons públics a aquests centres escolars, uns 80 a tot Espanya (tots sota l’òrbita de l’Opus Dei). D’aquestes escoles, 11 són a Catalunya. Comptant també els privats, el nombre total de centres que aposten per separar els estudiants pel sexe supera els 100 a tot Espanya.
La Generalitat acaba d’anunciar que recorrerà la resolució judicial. Fonts d’Educació han assegurat a Europa Press que mantenen la voluntat de no renovar aquests concerts. «I més ara, quan hi ha un consens majoritari a l’Estat, demostrat la setmana passada amb l’aprovació al Congrés de la nova llei d’educació», han insistit aquestes mateixes fonts.
El mes de maig, la Generalitat va comunicar a les escoles concertades que separen per sexe els alumnes que no renovaria el concert en l’etapa de primària. En aquests cursos escolars es renova cada sis anys, davant els quatre anys en els cicles d’infantil i secundària. El Govern va publicar una resolució al Diari Oficial de la Generalitat, on va anunciar que només els concediria un any més de renovació amb l’objectiu de no perjudicar les famílies que estaven ja immerses en el curs escolar. Les escoles van recórrer aquesta decisió als tribunals, al·legant que «des de sempre» han rebut aquests fons públics i que negar-los era una mesura «ideològica» que «atacava la llibertat de les famílies». Segons la seva opinió, negar el concert implicaria una «pertorbació a l’interès general» i una «migració d’alumnes» que «col·lapsaria el sistema».
Per la seva banda, la Generalitat va al·legar que la llei catalana recull el principi de coeducació mitjançant l’educació mixta i que si va denegar el concert va ser, precisament, per assegurar la coeducació. El 2018, durant la seva primera compareixença com a conseller d’Educació en la comissió d’Ensenyament del Parlament, Josep Bargalló ja va anunciar que un dels seus objectius era deixar de pagar amb diners públics a les escoles que segreguen per sexe i també a les que posen traves per incloure la diversitat social dels barris. Els defensors de l’educació diferenciada –que mai utilitzen el terme ‘segregar’– admeten que és una una fórmula pedagògica més que procura adaptar-se a la maduració de noies i nois i que no té res a veure amb la desigualtat. Admeten també que aquest tipus d’educació es dona a molts països, com el Regne Unit, el Canadà i Alemanya, i que sol estar associada a l’èxit acadèmic.
Llei catalana
La llei catalana d’educació insta a concertar «preferentment» les escoles mixtes. És el mateix que deia el projecte de llei d’educació presentat pel ministeri que dirigeix Isabel Celaá. No obstant, en el debat parlamentari, una esmena d’ERC pactada amb el PSOE i Unides Podem va vetar directament aquest concert. L’esmena del partit republicà va modificar la futura norma, que ara estableix que «els centres sostinguts de forma parcial o total amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació en totes les etapes educatives» segons la llei d’igualtat del 2007 i «no separaran l’alumnat pel seu gènere».
Debat parlamentari
En tot cas, la nova llei d’educació serà debatuda durant les pròximes setmanes al Senat i tornarà al Congrés per a la seva aprovació definitiva. L’entrada en vigor tardaria encara més perquè s’ha d’esperar a l’aprovació dels reglaments que la desenvolupen.
Notícies relacionadesEl líder del PP, Pablo Casado, ja ha anunciat que quan el seu partit arribi al poder executiu derogarà la norma, la vuitena de la democràcia, i que en les comunitats on ja governen faran tot el possible per reduir al mínim el seu impacte. Les paraules de Casado van ser criticades per la ministra d’Educació, que va acusar el líder conservador de «cridar a una mena de desobediència».
Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO
En el Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO volem compartir idees, experiències, tendències, preguntes i respostes sobre la maternitat i la paternitat. Si tens nens petits o adolescents, aquest és el teu lloc. Olga Pereda modera una comunitat en què hi ha lloc per a tothom: pares, mares, avis, tiets, pedagogs, mestres...
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació