pla contra el coronavirus
Les residències i el personal sanitari, primers grups en vacunar-se de Covid
El Govern espera tenir immunitzada per al març la població més vulnerable, uns 2,5 milions de persones
GRAFCAV9744. PAMPLONA, 05/10/2020.- Navarra ha comenzado este lunes la campaña para ponerse la vacuna contra la gripe. La consejera de Salud Santos Indurain en declaraciones a los periodistas antes de ponerse la vacuna ha avanzado que la comunidad foral ha registrado en las últimas horas 304 positivos por COVID-19 y ningún fallecimiento. EFE/ Jesús Diges /
El Govern ha aprovat aquest dimarts el pla de vacunació contra la Covid-19 a Espanya, una estratègia única a nivell nacional i en la qual es preveu vacunar tota la població espanyola dividida en 18 grups, que s’aniran escalonant en tres fases al llarg de l’any vinent. Durant la primera fase, que s’iniciarà a principis de gener i s’espera acabar a principis de març, rebran la vacuna les 2,5 milions de persones que integren els grups més vulnerables o exposats a contraure la malaltia.
Aquests són els primers quatre grups poblacionals que rebran les dosis, per aquest ordre: els residents i el personal sanitari i sociosanitari de les residències de gen gran i de persones amb discapacitat; els professionals sanitaris de primera línia; la resta del personal sanitari i sociosanitari, i les persones que requereixin grans mesures de recolzament per realitzar la seva vida (grans dependents) però no estiguin ingressats en cap centre.
La vacunació començarà immediatament quan es rebin «les primeres dosis», a començament de gener, segons ha explicat el ministre Salvador Illa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, tot i que la data exacta depèn de quan rebin les vacunes la preceptiva autorització administrativa.
Illa ha volgut destacar que, una vegada aprovades, les vacunes «tindran la mateixa seguretat que les altres 14 que ara formen part del calendari de vacunació». Els primers receptors no seran immunes a partir d’aquell moment. La immunitat davant el virus es desenvolupa al cap d’unes setmanes i, a més, la majoria de les vacunes que s’estan fabricant requereixen l’administració de dues dosis.
18 grups poblacionals
El ministre no ha precisat les característiques de la resta de grups poblacionals fins als 18 que defineix l’estratègia, però, sí, que rebran la vacuna en les dues següents fases. La primera anirà des del març fins al juny, i la segona tampoc no l’ha especificat el ministre, però com a màxim es prolongarà fins a finals d’any.
«La priorització de la resta de grups es farà una vegada es conegui la disponibilitat de dosis, les vacunes disponibles i després de l’acord del ple del Consell Interterritorial del SNS, amb prèvia discussió en la Ponència de Vacunes i Registre de Vacunacions i en la Comissió de Salut Pública», han assenyalat fonts de Sanitat.
«La priorització dels grups s’ha establert en funció de quatre tipus de risc: el de mortalitat, el d’exposició a la malaltia, el d’impacte socioeconòmic i el de transmissió de la malaltia», segons Illa. Presumiblement, les persones més vulnerables i les que més risc tenen de transmetre la malaltia formaran part del bloc vacunat abans de l’estiu. Al tancament del 2021 «estarà immunitzada tota la població» que voluntàriament s’hi hagi prestat.
«Esperem que sigui un percentatge molt alt», ha afegit Illa. Com ja s’havia avançat, el pla s’aplicarà a tot el territori i tindrà com a clau la xarxa d’Atenció Primària, conformada per 13.000 punts de vacunació. La vacunació serà gratuïta i voluntària.
Set vacunes
Europa ha arribat a acords per disposar de sis vacunes i està a punt de tancar la setena. En virtut d’aquests contractes Espanya espera rebre 140 milions de dosis que serviran per immunitzar 80 milions de persones, ja que la majoria requereixen doble dosi. Com que al país hi viu menys gent, es farà un «esforç de solidaritat» perquè altres països puguin també disposar de vacuna, segons el ministre de Sanitat.
Notícies relacionadesEl document aprovat no precisa com es resoldran els problemes logístics derivats de la necessitat de mantenir algunes de les vacunes en ultracongeladors ni preveu el reforç d’una assistència primària ja saturada pels malalts de Covid, pel seu seguiment i amb l’allau de casos de grip que podrien estar estenent-se a partir del gener. Respecte als problemes logístics, Illa ha assegurat que estan resolts o en via de resoldre’s ja.
El pla de vacunació ha sigut dissenyat per un grup d’experts amb participació de vuit comunitats autònomes, representants de societats científiques, dos membres del comitè de bioètica, personal del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, de l’Institut de Salut Carles III, un sociòleg i diversos matemàtics.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista