Pla per a les festes
El Govern proposa toc de queda a la una de la matinada la nit de Nadal i la de Cap d'Any
Sanitat vol que les reunions segueixin limitades a 6 persones però Catalunya manté el seu pla d'autoritzar 10
L'objectiu del grup de treball, segons Illa, és «arribar a un consens» a través del qual donar indicacions a la població «clares» i comunes
Tot i que algunes autonomies com la de Madrid diguin que pretenen relaxar les mesures, tot indica que aquest Nadal serà tan anòmal com ho ha sigut tot el 2020. Segons l’esborrany de proposta que el Govern presentarà a les comunitats dimecres en el Consell Interterritorial i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els àpats amb la família la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any s’haurien de limitar a un màxim de sis persones. És més, el Ministeri de Sanitat recomana que les trobades es restringeixin en tot el període festiu als membres del grup de convivència estable, malgrat que Catalunya va aprovar en el seu pla de desescalada flexibilitzar aquest aspecte i que en l’etapa nadalenca puguin reunir-se fins a 10 persones.
Al contrari, la proposta del Ministeri de Sanitat és més elàstica que la del Govern català quant al toc de queda. Els dies 24 i 31 de desembre es podrà ampliar a la una de la matinada (fins a les 6.00 hores), mentre que l’Executiu català vol que continuï instal·lat a les 22.00 hores. En un inici la Generalitat va especular que es retardaria per Nadal, però finalment la proposta no va ser inclosa en el pla aprovat.
No obstant, segons ha aclarit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, es tracta d’un esborrany obert a modificacions, que potser ni tan sols arribi a aprovar-se aquest dimecres. El Consell Interterritorial va consensuar fa un parell de setmanes crear un grup de treball amb les comunitats per treballar en mesures comunes de cara a Nadal i en aquest context s’ha d’emmarcar el document.
L’objectiu del grup de treball, segons el ministre, és «arribar a un consens» a través del qual donar indicacions a la població «clares» i comunes, però, segons ha admès, seran «recomanacions», no mesures d’obligat compliment per a les autonomies.
De fet, fonts de la Generalitat han assenyalat, després de conèixer l’esborrany, que Salut segueix endavant amb el seu «pla de treball», ja que la proposta de Sanitat és un mer «document de treball» sense una fórmula jurídica definida.
En qualsevol cas, la intenció del Ministeri de Sanitat és que durant les festes nadalenques i malgrat alguns missatges polítics i empresarials sobre la necessitat de «salvar el Nadal», els espanyols no es relaxin, perquè la incidència del coronavirus continua en límits molt alts. Per això, l’Executiu central recomana en la seva proposta que les autoritats reforcin els missatges que continuen vigents totes les mesures de prevenció i que s’ha de limitar el contacte social, com els tradicionals sopars de Nadal a les empreses. En cas de celebrar-se, haurien de limitar-se a sis persones i fer-se preferiblement a l’exterior o en terrasses amb un màxim de dues parets.
A més, el Govern proposa que s’informi que no vagin a les reunions les persones que tinguin símptomes, estiguin esperant els resultats d’una prova Covid, estiguin en quarantena o hagin sigut exposades a algú amb el virus en els últims 14 dies.
Així mateix, es recomana evitar els viatges innecessaris i revisar prèviament la normativa autonòmica vigent, ja que en moltes comunitats en aquestes dates previsiblement continuaran els tancaments perimetrals. El Govern no marca, no obstant, una pauta de si aquests han de continuar o no.
En el cas dels viatges internacionals, els ciutadans que pretenguin entrar a Espanya han de disposar d’una PCR negativa. I el document recomana als estudiants universitaris que vulguin tornar a casa per Nadal que limitin les interaccions socials abans de la seva tornada i redueixin els contactes una vegada allà.
Es desaconsellen les cavalcades de Reis
Esdeveniments com les cavalcades de Reis «suposen situacions d’elevat risc de transmissió», segons el document, i per això Sanitat desaconsella la seva celebració. En qualsevol cas, avisa, els esdeveniments multitudinaris han de ser valorats de manera individualitzada per les autoritats de salut pública i es recomana que si es fan cavalcades, es plantegin alternatives que garanteixin el compliment de les normes de prevenció.
Els pessebres es podrien col·locar en espais on es pugui controlar l’accés i amb un aforament del 50%. I la celebració d’esdeveniments esportius com la Sant Silvestre s’autoritzaria si es pot disminuir el contacte entre els participants.
Notícies relacionadesFinalment, el Govern recomana promoure la compra al petit comerç i anticipar les compres per evitar aglomeracions. I es podrien organitzar mercats ambulants nadalencs però dins dels aforaments establerts per les comunitats i sempre que fossin a l’aire lliure.
El document preliminar de Sanitat ha suscitat la irritació d’algunes comunitats. Els executius autonòmics de Madrid, el País Basc i Andalusia han expressat ja el seu malestar pel fet que el Govern de Pedro Sánchez hagi «filtrat» a la premsa el pla de recomanacions per a la nit de Nadal i la de Cap d’Any abans de debatre-ho amb les CCAA en el Consell Interterritorial.
Salvador Illa Consell de Ministres Nadal Govern Pedro Sánchez Coronavirus a Espanya Coronavirus Ministeri de Sanitat
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors