Els morts per Covid als geriàtrics sumen gairebé 25.000
Les morts durant la primera onada van superar les 20.200, davant les 4.300 de la segona
La patronal dels geriàtrics denuncia que no hi hagi una estadística fiable ni un protocol coordinat
31 de Marzo de 2020. Ya se oía el rumor de que las residencias era un hervidero de muerte y desolación a causa del Covid -19. Esa madrugada, como todas, me puse a escuchar y leer noticias, que hablaban de que en un centro de mayores de Leganés se contabilizaban cerca de los 16 muertos. Cuando hice esta fotografía ya se contaban más de 60. Estaba solo con un equipo de televisión y el pudor y la vergüenza me impedían fotografiar la salida de ataúdes con cadaveres de ancianos, no pude más que hacer mi trabajo lo mejor que supe y al llegar al coche echarme a llorar. La cifra final fue de 80 abuelas y abuelos muertos sin la compañía de sus seres amados. /
El Govern va informar dimarts que les persones que viuen en residències de gent gran i centres sociosanitaris, així com els empleats d’aquestes instal·lacions, seran els primers en vacunar-se, quan arribin les primeres dosis de l’antídot contra la Covid. I l’elecció es fonamenta en el fet que, malgrat que no hi ha dades oficials totals de quants contagiats i morts ha deixat el virus a les residències, és evident que la Covid ha sigut un tsunami per als centres de gent gran. Segons la informació facilitada per les comunitats autònomes als mitjans de Prensa Ibérica, fins al 24 de novembre han mort en aquests espais 24.648 persones des de l’arribada del virus a Espanya.
Les causes són múltiples: als geriàtrics hi viuen persones molt grans i amb múltiples patologies, però a més en un inici no es va veure venir la tragèdia i no es van impedir les visites a temps, no hi va haver equips de protecció, no es va derivar els malalts als hospitals i així un llarg etcètera.
Malgrat això, el Govern no ofereix una xifra centralitzada de morts en centres residencials. El Ministeri de Sanitat va fer un primer intent durant la primera onada però no va publicar cap dada perquè el recompte de les comunitats no era comparable entre si. Tot i així, va arribar fins als mitjans de comunicació el càlcul que havien mort 27.359 persones fins al 21 de juliol. Després va reprendre la tasca el Ministeri de Drets Socials, que encara no ha fet pública la dada. Si bé a primers de novembre es va filtrar un esborrany del grup de treball conformat amb les autonomies per analitzar què va passar i que està passant a les residències i acordar mesures on s’estudia que hi va haver 20.268 defuncions en aquests espais fins al 23 de juny, una dada més depurada que l’anterior.
La impossible comparació
Tot i així, el document adverteix que els fets als centres de caràcter residencial de març a juny posseeix «llacunes en l’anàlisi derivades de la falta de dades prou robustes i homogènies entre territoris». I avisa que no es pot comparar el total de morts per Covid de tot Espanya, fins a aquest moment més de 28.000, amb la xifra de morts en residències –aquests 20.268– perquè en aquesta última dada només el 51% dels casos estan confirmats mitjançant test, mentre que 9.904 es van notificar amb símptomes compatibles però sense una prova que ho testifiqués, requisit imprescindible per aparèixer en l’estadística de Sanitat.
Per tant, si és vàlida la xifra que hi va haver uns 20.200 morts en la primera onada, en aquesta segona s’havien produït entorn de 4.300 defuncions en residències, segons les dades obtingudes pels mitjans de Prensa Ibérica, grup a què pertany EL PERIÓDICO. I la xifra total de morts oferta per Sanitat és de 43.668, dels quals 13.979 han mort en aquesta segona onada, fins al 24 de novembre.
La falta d’homogeneïtat
L’estadística de defuncions en residències continua sent dèbil, poc homogènia i en la majoria dels casos inclou també les defuncions en centres de persones amb discapacitat. La Comunitat de Madrid, per exemple, que en teoria és la segona més afectada després de Catalunya, no informa dels morts que han sigut traslladats prèviament a hospitals, com sí que fa la Generalitat. A més, alguns territoris informen setmanalment, per això la xifra de 24.648 defuncions fins ara és una aproximació.
Aquesta manca de dades és una «vergonya», segons José Manuel Ramírez, president de l’associació de directores i gerents de serveis socials, perquè impedeix fer «plans de contingència i d’alerta precoç» d’acord a la realitat de la situació. El representant del sector és molt crític amb les administracions en el seu conjunt, no només per no haver creat una estadística entorn d’un problema tan greu sinó també per no haver aprovat un protocol coordinat entre sanitat i serveis socials amb mesures de prevenció als centres residencials. «S’ha deixat a mercè de les comunitats i en alguns llocs funciona perfectament i en d’altres no», denuncia.
Les mesures a adoptar
El president de l’associació de gerents de serveis socials es queixa que mentre el consell interterritorial de Sanitat es reuneix cada setmana i el d’Educació es va reunir diverses vegades per acordar les mesures a aplicar als centres educatius, el de Serveis Socials només s’ha reunit tres o quatre vegades a l’any, sense arribar a acordar res rellevant sobre els geriàtrics i sense que hi hagi «ni un euro nou per a dependència».
Segons la seva opinió, atesa la falta d’anàlisi de la situació els centres «intueixen» que en la primera onada la decisió d’aïllar els residents amb Covid «no va ser el correcte» perquè les residències no són centres hospitalaris i no tenen prou personal sanitari. Per això, segons el seu parer convé traslladar els contagiats a hospitals o espais intermedis com hotels o albergs on siguin atesos pel Sistema Nacional de Salut. Així mateix, s’hauria de generalitzar la realització de proves als empleats, perquè són «el vector de transmissió». I, en definitiva, s’hauria d’aprovar, sense més demora, un protocol coordinat a Espanya, que garanteixi que els malalts siguin atesos per equips mèdics i que «obligui» a portar a terme determinades actuacions.
I és que, segons una recent enquesta realitzada entre les infermeres que treballen en aquests espais, gairebé la meitat de les residències continuen sense disposar del personal, material o espais necessaris per prevenir o atendre adequadament els residents o empleats que resultin contagiats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista