Setge a la Covid-19
Europa planeja un Nadal a casa i sense festejos de carrer
Alemanya manté les restriccions, mentre la resta de països són partidaris de suavitzar-les
Mantindrà bars i restaurants tancats i no podran reunir-se més de cinc persones durant aquest període
zentauroepp54503638 berlin germany 15 08 2020 dozens of people holding plac200821191634 /
Europa comença a preparar les festes de Nadal del coronavirus. Amb més o menys prevencions, tots els països mantindran algunes restriccions de cara a aquestes jornades eminentment familiars. La majoria de governs ja han anunciat que queden anul·lades les tradicionals celebracions de carrer de la Nit de Nadal. Alguns, no obstant, estan pendents de la situació epidemiològica per decidir-se (com Itàlia i Portugal). Altres, com Alemanya, han endurit les mesures i desaconsellen fins i tot l’obertura de les estacions d’esquí.
Una treva de cinc dies al Regne Unit
La ‘bombolla’ de Nadal durarà cinc dies al Regne Unit. Una treva entre el 23 i el 27 de desembre durant la qual estarà permès viatjar i desplaçar-se pel país, sotmès actualment a severes restriccions. Les reunions familiars es reduiran a membres de tres domicilis diferents, sense límit en el nombre de persones, excepte a Escòcia on el màxim acceptat és de 8 persones majors d’11 anys. Serà possible trobar-se amb gent d’altres cases, a l’aire lliure. Les regles van ser adoptades per consens entre el govern britànic i les administracions autònomes de Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord.
Després del període designat es tornarà a les restriccions que regeixin a cada zona i regió. Això implicarà greus limitacions en les celebracions de la Nit de Cap d’Any, amb tots els actes de carrer suprimits. A Londres s’han suspès els focs artificials al costat del Tàmesi el 31 de desembre i a Edimburg també s’ha cancel·lat el tradicional Hogmanay Street Party.
Les autoritats demanen extremar la prudència, mentre els científics adverteixen del risc festiu. «Tota relaxació de les restriccions durant el període nadalenc implicarà, inevitablement, un augment de la transmissió del virus i per tant de malalts, hospitalitzacions i desgraciadament morts», va remarcar Paul Hunter, professor de medicina de la Universitat d’East Anglia. Andrew Hayward, director de l’Institut d’Epidemiologia de la Universitat College de Londres va advertir que els cinc dies festius «conduiran a un augment en la transmissió, hospitals desbordats i a morts innecessàries».
Begoña Arce
Alemanya afronta les festes amb un confinament ‘light’
Malgrat reconèixer que les restriccions socials i econòmiques acordades el 28 d’octubre han aconseguit frenar el creixement exponencial de noves infeccions, les autoritats alemanyes (govern federal i estats federats) insisteixen que el país està lluny de l’objectiu fonamental: no superar la xifra dels 50 nous casos per 100.000 habitants que, segons les projeccions que maneja el govern, assegura que els serveis sanitaris no col·lapsaran.
Les autoritats demanen, per tant, «disciplina» i «paciència» amb la vista especialment posada en les festes nadalenques que estan a la cantonada. La mesura principal continua sent «reduir els contactes socials que no siguin necessaris». De moment, el confinament ‘light’ –tancament de restaurants, gimnasos, bars i altres locals d’oci– que va entrar en vigor a inicis de novembre es prolonga fins al 20 de desembre, i molt probablement també ho faci fins a inicis de l’any vinent, com van deixar entreveure aquest dimecres la cancellera Merkel i els governs regionals.
Entre el 23 de desembre i l’1 de gener del 2021 hi haurà, no obstant, una relaxació d’algunes restriccions que permetrà, per exemple, reunions familiars de fins a 10 persones sense comptar als menors de 14 anys –ara el màxim són cinc persones de dues cases. El govern alemany demana a la ciutadania que prescindeixi dels viatges turístics –amb especial recalcament en turisme de neu i esquí, que depassa les fronteres alemanyes– i que intenti fer les compres nadalenques entre setmana per evitar aglomeracions en comerços i centres comercials.
Andreu Jerez
A França, les celebracions nadalenques seran en família
Macron va advertir als seus compatriotes sense embuts: «Sens dubte, no seran unes festes nadalenques com les altres». En efecte, els petits comerços podran reobrir les seves portes a partir d’aquest dissabte, una bona notícia per als comerciants de cara a les tradicionals compres nadalenques, no obstant, cafès, bars, restaurants i sales de festa es mantindran tancades fins, com a mínim, el pròxim 20 de gener. Les celebracions nadalenques quedaran reduïdes a l’esfera privada.
«Si s’assoleixen els objectius sanitaris» –5.000 contagis diaris i 3.000 pacients en els serveis de reanimació– el confinament nacional serà reemplaçat per un nou toc de queda de 21.00 a 7.00 a partir del 15 de desembre. «Per tant, podrem viatjar de nou, sense autorització, fins i tot entre regions, i passar el Nadal amb les nostres famílies», va explicar el president. Les nits del 24 i el 31 de desembre, de manera excepcional, s’aixecarà el toc de queda per permetre als francesos «compartir aquells moments en família». Sense donar xifres precises, Macron va instar a «limitar al màxim el nombre d’adults en una mateixa sala alhora».
Si en l’esfera privada els francesos podran reunir-se sense restriccions específiques, les trobades multitudinàries a la via pública estaran prohibides. Aquest any els Camps Elisis rebran l’arribada de l’any nou sense el seu públic i el seu xampany.
Aquest escenari, comunicat la nit d’aquest dimarts per Macron, està subjecte a l’evolució de la corba de contagis i la tensió hospitalària. En cas de no complir-se les seves expectatives, el confinament nacional podria continuar durant les dates nadalenques, un eventual canvi de plans que no va ser abordat durant l’al·locució del mandatari.
Irene Casado Sánchez
Itàlia prepara un Nadal sense «petons, abraçades i festes»
Si bé fa setmanes que el tema és objecte d’acalorades discussions i polèmiques al país, Itàlia encara no té un pla integral de gestió de les festes nadalenques. Un reflex, aquest, de les fortes pressions del sector econòmic que el Govern italià continua rebent perquè s’evitin les mesures més dràstiques. Tot i així, el primer ministre italià, Giuseppe Conte, ja ha deixat clar que no serà el Nadal de sempre a Itàlia. »Petons, abraçades i festes són impensables», va dir la setmana passada.
Més enllà dels eslògans, l’objectiu del Govern, ha explicat Conte, és evitar tant sí com no que es repeteixi «el que va passar a ‘ferragosto’, una cosa que no ens podem permetre» ja que alimentaria una tercera onada. Per això, entre les mesures que el Govern ha filtrat a mitjans locals hi ha limitar la mobilitat entre totes les regions del país —incloent les que tenen les taxes de contagi més baixes—, i organitzar novament els horaris de les botigues de manera que es redueixin les aglomeracions.
No obstant, Conte ha aclarit també que no es prohibiran les reunions de més de sis persones a les cases, perquè això no es pot fer «en un país lliure i democràtic», tot i que es manté la recomanació de seguir aquest consell. Mentre que, pel que fa a les pistes d’esquí, habitualment molt freqüentats en els mesos hivernals, la intenció del Govern és que es mantinguin tancats durant les festes. Una cosa que ja ha suscitat friccions amb les autoritats de la fronterera Àustria, poc disposades a seguir el mateix camí.
Irene Savio
Portugal vol esperar a veure com evoluciona el virus
L’Executiu portuguès descarta per ara anticipar mesures de cara al Nadal. L’estratègia del primer ministre, António Costa, és esperar a l’evolució de les restriccions aplicades amb l’estat d’emergència, en vigor fins al pròxim 8 de desembre. Fins aquell dia continuaran els tocs de queda a partir de les 13.00 hores els caps de setmana als municipis amb més incidència, així com el tancament parcial de comerços i hostaleria. El Govern també ha aplicat limitacions a la mobilitat entre municipis, que estaran en vigor pràcticament cada dia entre el 27 de novembre i el 9 de desembre.
Costa s’empara en la necessitat de renovar l’estat d’emergència, que té una durada de 15 dies i depèn del Parlament, per evitar pronunciar-se sobre el Nadal. «M’agradaria poder tenir una avaluació més estable, però depenem d’aquesta condició», va assegurar el primer ministre la setmana passada. No obstant, el cap de l’Executiu va donar per fet que el nivell màxim d’alerta serà prorrogat i que afectarà el període natalici. «Estaria molt sorprès si no fos així», va reconèixer Costa.
Les últimes dades epidemiològiques donen un lleuger respir a les autoritats sanitàries, tot i que el Govern es resisteix a especular sobre quina serà la situació en les pròximes setmanes. «Tot dependrà del nostre comportament», va assegurar el primer ministre. El nombre de contagis diaris s’ha reduït de manera important en els últims dies, tot i que el país continua registrant rècords d’ingressos hospitalaris.
Notícies relacionadesLucas Font
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"