A Vigo

Un astrònom aficionat dona llum sobre un senyal de ràdio atribuït a alienígenes des de 1977

El jove espanyol relaciona una estrella similar al Sol amb el possible origen

El misteri segueix sense explicació des de la seva detecció per un radiotelescopi d'Ohio

99965b93-d40b-4505-b8d8-ee79e9d80c5a 16-9-discover-aspect-ratio default 0

99965b93-d40b-4505-b8d8-ee79e9d80c5a 16-9-discover-aspect-ratio default 0

4
Es llegeix en minuts
Sandra Penelas

La resolució de l’enigma del cèlebre senyal Wow!, atribuïda des de fa 43 anys a una civilització extraterrestre en vista de l’absència d’explicacions sòlides sobre el seu origen, podria ser més a prop. Alberto Caballero ha revolucionat la comunitat astronòmica internacional a l’identificar i vincular una estrella similar al Sol amb el fenomen. La «bomba», de la qual ja s’han fet ressò plataformes especialitzades i diaris nacionals i estrangers com el ‘Daily Mail’, dona llum sobre un misteri que ja feia més d’una dècada que sorprenia científics i curiosos de tot el món quan aquest jove aficionat a l’astronomia naixia a Vigo el 1991.

El senyal de ràdio Wow! Es va detectar el 15 d’agost de 1977 pel radiotelescopi Big Ear a Ohio (EUA) amb una forta intensitat i una durada de 72 segons. Mai es va tornar a repetir ni ha sigut possible establir-ne l’origen, de manera que es va arribar a estudiar que podria procedir d’una civilització extraterrestre.

Imatge del senyal conegut com a Wow!

«Assumint aquesta hipòtesi, aquesta civilització avançada viuria en un planeta similar al nostre i que orbitaria entorn d’una estrella semblant al Sol. I després de comprovar que ningú havia escrit sobre aquest tema, vaig utilitzar la base de dades de l’Arxiu Gaia de la ESA, un dels catàlegs més complets, per buscar estrelles candidates, en una regió en la qual hi ha desenes de milers, tenint en compte la seva temperatura, lluminositat i radi», diu Caballero.

«Potencialment podria assemblar-se al Sol, perquè idèntica resultaria impossible»

La mostra més conservadora va donar una llista de 14 aspirants i una d’elles, la 2MASS 19281982-2640123, té més probabilitats d’haver sigut l’origen del senyal. Es troba a 1.800 anys llum de la Terra, en la constel·lació Sagitari: «Sobre aquesta estrella tenim totes les dades de temperatura, lluminositat i radi i potencialment podria ser semblant al Sol, perquè idèntica resultaria impossible».

«És una candidata perquè hi ha qüestions que encara no es coneixen com la seva metal·licitat, que com més elevada és més probable resulta l’existència de planetes rocosos, l’edat i el fet de si és o no binària. Tot i que, ja que en els altres paràmetres és similar al Sol, probablement també ho seria en aquests», diu Caballero, que des de fa uns anys compta amb el seu canal a YouTube, The Exoplanets Channel.

Coordina un projecte internacional de «caça» de planetes extrasolars

El seu treball està disponible al reposador arXiv, l’arxiu ‘online’ més gran de prepublicacions d’articles en diferents disciplines. L’administra la Universitat de Cornell i, tot i que no té de la revisió per parells prèvia a qualsevol publicació en una revistes científica, sí que compta amb avaluadors dels treballs. «És molt divulgatiu. També l’hi he enviat a l’‘International Journal of Astrobiology’ de la Universitat de Cambridge. Dubto que l’acceptin perquè és molt complicat, però em va sorprendre que l’editor en cap ja l’hagués llegit», afirma sobre la repercussió que ha tingut.

Des de la detecció del cèlebre senyal, fa quatre dècades, les escasses teories alternatives al seu origen extraterrestre han sigut rebutjades. Fa uns anys es va atribuir al pas d’un cometa. «Però també va ser refutat per la comunitat científica, inclòs l’Institut SETI i els descobridors de Wow! , entre altres raons, perquè no va passar a l’hora exacta per aquesta regió», aclareix Caballero.

Tot i així, ell no creu que el senyal respongui a un intent de comunicació per part d’una civilització alienígena. «La meva opinió és que segurament tingui un origen natural per diverses raons. Es va detectar en la freqüència de l’hidrogen, que és l’element natural més present en l’univers. Si s’hagués enviat des d’un altre planeta de manera oficial s’hauria repetit. I en el cas que fos emesa extraoficialment, com fem els aficionats, no hauria arribat tan lluny i amb aquesta potència. A més aquesta part del cel és el més escrutat pels radiotelescopis», afirma.

Cosa que no vol dir que ell no cregui que l’existència de vida extraterrestre és altament possible: «Els estudis matemàtics indiquen que hi ha una probabilitat del 75% entre 1.000 i 4.000 anys llum de la Terra i jo vaig en aquesta línia».

Recerca d’exoplanetes

Caballero, titulat en Criminologia i especialitzat en antiterrorisme, va iniciar la seva afició per l’astronomia fa només 5 anys. I a més del seu canal de YouTube, ja ha coordinat un projecte per a la «caça» d’exoplanetes –que orbiten al voltant d’altres estrelles– en què van participar més de 30 observatoris de tot el món. Recopilant dades durant les 24 hores dels 7 dies de la setmana al llarg de diversos mesos van aconseguir identificar 15 candidats possibles.

«A través del canal intento animar la gent que s’involucri en la recerca de planetes extrasolars»

Notícies relacionades

I fa una setmana va arrencar una altra iniciativa amb radiotelescopis en què ja ha aconseguit implicar tres observatoris de Finlàndia, Itàlia i els EUA per localitzar estrelles que puguin tenir exoplanetes. «Fins ara buscàvem senyals intencionats, però ara ens centrarem en la comunicació no intencional. Per exemple, els senyals que emetrien radars d’aeroports extraterrestres amb una flota de naus molt avançada», diu.

Potser mai aconsegueixen detectar empremtes d’altres civilitzacions de l’univers, però aquestes campanyes de ciència ciutadana resulten d’enorme utilitat: «A través del canal intento animar la gent que s’involucri en la recerca de planetes extrasolars. La tasca dels aficionats és molt important a l’hora de confirmar planetes o buscar senyals de ràdio. La NASA se serveix de la seva ajuda per confirmar planetes potencialment habitables perquè la quantitat de dades és enorme. La Terra està destinada a desaparèixer i l’ésser humà no té més opció que anar-se’n a un altre planeta o desapareixerà».