la segona onada

Catalunya ha intervingut 13 residències entre l'octubre i el novembre

Un de cada quatre geriàtrics catalans té brots de coronavirus, i el 10% estan descontrolats

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527

zentauroepp52972405 soc residencias200330234527 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que es va declarar la pandèmia al març, la Generalitat ha intervingut 27 geriàtrics que no han pogut aturar l’avanç del coronavirus. La meitat de les intervencions, 13, s’han registrat entre l’octubre i el novembre. «Trobem centres que han fet les coses bé i s’han vist desbordats, i d’altres que no han aplicat protocols i han mirat d’amagar el brot», explica Aina Plaza, la directora general d’Autonomia Personal. El Govern assegura, no obstant, que la incidència de la Covid a les residències està disminuint. Actualment, 98 centres (el 10% del total) tenen brots fora de control. 

El 25% dels geriàtrics catalans (264) estan afectats pel coronavirus. D’aquests, la majoria (166) tenen controlat el brot. El 10% del total, menys d’un centenar de residències, es troben en una situació descontrolada. La intervenció dels centres és, segons Plaza, «l’última opció» per remeiar el problema: apartant temporalment els gestors dels centres i col·locant-hi un nou equip que designen l’Agència de Salut Pública i els inspectors d’Assumptes Socials.

L’última baula

«El que primer intentem és reforçar l’equip de professionals posant els centres en contacte amb els treballadors inscrits», explica Plaza. Aquesta petició l’han fet 203 residències, el 20% del total. «Si veiem que continua descontrolat, optem pels trasllats», afegeix. La Generalitat té 36 de geriàtrics «amb llits disponibles» i «preparats» per aïllar positius. En la segona onada s’han fet 850 trasllats (en la primera en van ser 1.200). Si no funciona el trasllat, s’activa la intervenció.  

Males pràctiques i obscurantisme

Notícies relacionades

Durant la pandèmia s’han intervingut 28 geriàtrics: dos al març, vuit a l’abril, quatre al maig, un al juliol, set a l’octubre i sis al novembre. «La majoria duren pocs mesos, però n’hi ha algunes de més problemàtiques: gerents que oculten els brots i la informació o no apliquen correctament els protocols», afegeix Plaza. Com a exemple, les residències Ca n’Amell (Premià de Mar), Bertran Oriola i Mossén Vidal i Aunós (Barcelona), on el Govern ha canviat la direcció. Salut també ha clausurat dos centres de Sant Adrià de Besòs i Ullastrell. Ha multat Calafell Park (Segur de Calafell) i Les Vinyes (Falset).

La Generalitat sosté que la situació en aquesta segona onada no té res a veure amb la primera. Precisament, el Procicat ha permès que els avis puguin sortir dels geriàtrics durant les festes nadalenques, malgrat l’oposició de les patronals. En el dia d’avui, el 2,5% dels treballadors de la residències estan confinats, quan a l’abril van ser el 15%. La comparativa en defuncions és 10 vegades menor: 1.200 en la pitjor setmana de l’abril i 100 actualment. «Ara estem bé, no sé com estarem al gener», rasa Plaza.