Informe de l’ONU

La Covid arrossegarà 32 milions de persones més a la misèria

La pobresa es concentra majoritàriament en països africans, tot i que també hi ha nacions d’Àsia, Oceania i una americana (Haití)

haiti-pobreza

haiti-pobreza

1
Es llegeix en minuts

El percentatge de persones que viuen en l’extrema pobresa als 47 països menys desenvolupats del món augmentarà del 32,2% al 35,2% a causa de la pandèmia, cosa que significarà un augment de 32 milions de persones en aquesta situació, adverteix un informe de les Nacions Unides publicat aquest dijous. 

Aquests països han pogut superar els desafiaments sanitaris de la pandèmia millor del que es preveia, a causa de la seva experiència amb epidèmies i una demografia favorable, que es caracteritza, en general, per poblacions joves amb baixa densitat de població, però les conseqüències econòmiques han sigut «ruïnoses», assenyala l’informe de la Conferència de l’ONU per al Comerç i el Desenvolupament (Unctad). 

L’organisme va explicar que es preveu que el PIB d’aquests països, majoritàriament africans, tot i que també hi ha nacions d’Àsia, Oceania i una americana (Haití), baixi un 0,4%, quan fa un any s’esperava que tinguessin un creixement del 5%. 

Entre aquests països, els que més han patit la crisi de la Covid han sigut els més dependents del comerç exterior, com els exportadors de combustibles (Angola, Txad, Moçambic, Iemen), minerals i metalls (Zàmbia i Guinea), peces de vestir (Bangladesh, Haití i Nepal) i destinacions turístiques com Vanuatu o Cambodja. 

Aquesta situació suposa un revés per a les perspectives d’arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com altres propòsits relacionats amb l’educació, la salut i la igualtat de gènere en aquests països. 

«Els països menys desenvolupats són el camp on es guanyarà o es perdrà la batalla de l’Agenda 2030», van assegurar fonts de la Unctad. 

Notícies relacionades

L’informe busca cridar l’atenció de la comunitat internacional perquè recolzi econòmicament aquests països, començant per millorar les seves capacitats productives, que són l’element principal per aconseguir el seu desenvolupament. 

Actualment l’ONU considera en «extrema pobresa» aquelles persones i famílies que viuen amb menys d’1,9 dòlars diaris (1,5 euros).