La lluita contra la pandèmia
‘The Lancet’ avala la seguretat de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca
L’injectable té una eficàcia mitjana del 70%, que pot arribar a ser del 90% en funció de les dosis
Lavacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la Universitat anglesad’Oxford amb la farmacèuticaAstraZenecaté uns nivells deseguretat acceptables i és eficaçen una mitjana del 70%, segons els resultats preliminars de la fase 3 de lesproves clíniquespublicats aquest dimarts a la revista’The Lancet’.
Els experts d’Oxford han publicat les conclusions de les seves proves clíniques, que van donar una absència d’hospitalitzacions o de «malaltia greu» en els individus del grup vacunats.
L’equip d’Oxford, liderat per Andrew Pollard i Sarah Gilbert, va constatar que la seva vacuna, administrada en duesdosis (preparatòria i de reforç), és efectiva en una mitjana del 70%, si bé la variació en la quantitat de cada dosi incideix en el resultat. Així, quan s’administra mitja dosi seguida d’una dosi completa, el nivelld’eficàcia de la vacunaascendeix al 90% i descendeix al 62% quan els voluntaris reben dues dosis senceres del preparat.
Aquests resultats sobre l’eficàcia clínica del fàrmac (AZD1222) –revisats per altres experts independents– procedeixen de l’anàlisi d’un grup preespecífic de la fase 3 efectuat al Regne Unit i el Brasil amb 11.636 subjectes, al qual s’afegeixen «dades de seguretat» d’un total de 23.745 individus testats en quatre proves desenvolupades al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica.
Entre les 23.745 persones immunitzades, només tres en un període mitjà de 3,4 mesos van experimentar «efectes adversos seriosos» que podrien ser atribuïts a la vacuna, tot i que tots s’han recuperat o estan recuperant-se i continuen participant en les proves clíniques, han explicat els experts d’Oxford en un comunicat.
«En pròximes anàlisis, amb la inclusió de més dades, a mesura que estiguin disponibles, investigarem diferències en subgrups clau –com les persones grans–, diverses ètnies, dosis, temps d’administració de vacunes de reforç, i així determinarem quines respostes immunes ofereixen protecció davant infeccions o malalties», va precisar Merryn Voysey, un dels autors de l’estudi.
L’AZD1222 ha sigut elaborada a partir de la modificació genètica d’un virus comú de refredat que afecta ximpanzés, però que no causa malalties en humans i és capaç d’expressar la proteïna S del SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la Covid.
Notícies relacionadesPollard, d’altra banda, va destacar que «l’eficàcia de la nostra vacuna» excedeix els llindars fixats per les autoritats sanitàries, entre les quals, les de la Unió Europea (UE), que encara ha de donar el seu vistiplau a aquest fàrmac. «Només aconseguirem controlar la pandèmia si les llicències, fabricació i distribució d’aquestes vacunes pot portar-se a terme en una escala sense precedents, i el procés de vacunació arriba fins als més vulnerables», adverteix el científic d’Oxford.
.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear