Creix l’ús compulsiu d’internet i es doblen els jugadors “online”

  • El 3,7% de la població espanyola està enganxada a internet i el 6,7% fa apostes “online”
  • Els consums de tabac i alcohol s’estabilitzen, però creix l’ús problemàtic del cànnabis
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La macroenquesta bianual Edades del Ministeri de Sanitat, realitzada en l’etapa prèvia al primer estat d’alarma, revela que ha augmentat el nombre d’espanyols que estan enganxats a internet, gairebé s’ha doblat el nombre de jugadors dels casinos “online” i ha crescut el consum problemàtic de cànnabis, si bé s’han estabilitzat els consums d’alcohol i tabac, exceptuant els cigarrets electrònics.

Són els titulars que deixa una enquesta que es va elaborar amb 17.899 enquestats entre el 7 de febrer i el 13 de març, fet que no permet conèixer si les addiccions dels espanyols han canviat amb l’arribada de la pandèmia. No obstant, el delegat del Govern central per al Pla Nacional sobre Drogues, Joan Villabí, ha avançat que s’està preparant una investigació al respecte i que les primeres impressions indiquen que el consum de tabac no ha variat i el de l’alcohol va descendir durant el primer estat d’alarma, al tancar-se els bars.

A l’espera d’aquesta «foto» sobre si la Covid ha canviat o no les addiccions, l’enquesta Edades assenyala que el 3,7% dels espanyols d’entre 15 a 64 anys, aproximadament 1.100.000 persones, realitza un ús compulsiu d’internet, davant el 2,9% en el binomi 2017-2018, que és quan es va realitzar l’anterior onada.

Apostes esportives

Respecte al joc amb diners “online”, el 6,7% de la població indica que ha jugat l’últim any, gairebé el doble que a l’enquesta anterior (3,5% el 2017 i 2018). El perfil d’aquests jugadors és el d’un home, amb una edat mitjana de 38 anys i que majoritàriament realitza apostes esportives.

Les dades confirmen a més que les substàncies addictives més consumides són les legals. En primer lloc, l’alcohol (el 77,2% dels enquestats l’ha consumit l’últim any; el 75,2% ho feia el 2017-2018) i en segon lloc el tabac (el 39,4% ha fumat tabac l’últim any, respecte al 40,9% el 2017-2018).

Cànnabis i cigarret electrònic

Notícies relacionades

A més, el cànnabis és la droga il·legal més consumida (10,5% l’últim any davant l’11,0% el 2017-2018), seguida de la cocaïna (2,5% davant el 2,2% a l’última enquesta). No obstant, el sondeig revela que el consum problemàtic de cànnabis ha crescut al situar-se al 3% de mitjana en els homes i 0,9% en les dones, davant el 2,5% i 0,7 en el binomi anterior.

Finalment, també creix l’ús del cigarret electrònic. En el sondeig anterior el 8,8% per cent dels enquestats l’havia provat alguna vegada, percentatge que s’eleva al 10,5% en la investigació actual.