Veure l’eclipsi solar el 2020 en directe: transmissió de la NASA
L’agència espacial nord-americana ofereix l’emissió del fenomen, que es pot observar al sud de l’Argentina i Xile
L’eclipsi total de Sol que aquest dilluns es pot observar al sud de l’Argentina i Xile també es podrà seguir a distància amb la transmissió en viu i en castellà que en farà la NASA, segons ha informat l’agència espacial dels Estats Units.
L’Administració Nacional d’Aeronàutica i l’Espai (NASA) ha anunciat que a les 11.40 hora de l’Argentina (les 15.40 hora d’Espanya) ha començat la transmissió amb l’inici de l’eclipsi a la comuna de Saaverda, a Xile, i que a les 12.30 (les 16.30) es pot veure el programa en viu i en castellà ‘El eclipse solar total de América del Sur de 2020’.
Milers de turistes locals a Xile, on pesen restriccions sanitàries pel coronavirus, han arribat al balneari d’hivern i estiu al voltant del llac i volcà Villarrica, a 800 km al sud de Santiago. per albirar el fenomen.
A més, desenes de científics es troben apostats des de fa dies a la faldilla del volcà amb els telescopis preparats per enfocar el segon eclipsi consecutiu que es va poder apreciar en aquest país, després del de juliol del 2019, al nord.
Malgrat les restriccions de mobilitat per evitar la propagació dels contagis de coronavirus, uns 300.000 turistes s’han desplaçat fins al sud de Xile per poder veure en viu el moment en què la Lluna, el Sol i la Terra quedin alineats, i facin la nit en ple migdia, amb l’abundant vegetació i els imponents volcans que ofereix aquesta zona del sud xilè com a teló de fons.
A les 13 hores locals (les 17 hores a Espanya) des de la costa de l’oceà Pacífic fins a la serralada de Los Andes la llum del Sol s’ha enfosquit per la Lluna i s’ha fet de la nit per uns dos minuts al llarg de la zona d’ombra, cobrint una franja de 90 km d’ample, que avançarà més enllà de les muntanyes per la Patagònia argentina fins a la costa atlàntica.
A la província argentina de Neuquén, on es podrà apreciar el fenomen, no plovia però es va aixecar un vent molt potent que limitava la visibilitat. Sobre la ruta 237, entre Vila El Chocón i Piedra del Águila, hi havia un campament on diverses famílies i estrangers esperaven l’arribada de l’eclipsi.
Un grup d’estrangers van relatar l’odissea d’arribar fins a l’Argentina enmig de la pandèmia i aconseguir una quantitat de documents per poder arribar a Bariloche i, finalment, al lloc del campament, periple que inclou la presa d’almenys tres mostres nasals i la contractació d’assegurances mèdiques.
Abraçats a l’esperança
En un refugi d’esquí del volcà Villarrica, a uns 1.500 metres d’altura, l’astrònom de la Universitat Catòlica de Xile Simón Ángel provava diumenge el seu telescopi, esperant que les condicions meteorològiques obrissin pas a l’eclipsi.
«Apuntem que el front de mal temps s’avança una mica i les pluges començaran més d’hora, i hi haurà clars per poder observar el Sol directament», va dir a l’AFP.
Malgrat el mal temps pronosticat per al moment de l’eclipsi, «les expectatives són bones», va dir a l’AFP Nicolás Tamayo, un visitant de 28 anys que va arribar a Pucón.
«L’ambient que es viurà en aquest moment és impagable», va afegir.
Telescopis d’un costat i ulleres especials de l’altre: tots estan preparats malgrat el clima per mirar el cel, que ara està plomís, amb l’esperança que un clar entre els núvols permeti observar l’esperat fenomen.
Si finalment l’eclipsi no es pot apreciar pels núvols, l’alternativa serà disfrutar de la nit al migdia, ja que el fenomen de falta de llum sí que serà perceptible.
Savis maputxes, seguint la cosmovisió d’aquest poble originari –el més nombrós de Xile i oriünd de la zona–, posaran el seu gra de sorra en els intents per aclarir el cel. El savi Juan Ñanculef va afirmar a l’AFP que realitzarà un ritual just abans que comenci l’eclipsi per demanar a la naturalesa que deixi de ploure, com feien els seus avantpassats.
Notícies relacionades«Antigament era 100% efectiu. [...] Jo ho intentaré», va explicar.
Pels maputxes, quan la Lluna cobreix el Sol porta un missatge de canvi, de vegades negatiu però també d’equilibri. Així és que alguns maputxes van atribuir els canvis socials i polítics que van sacsejar Xile des d’octubre del 2019 a l’eclipsi total de Sol que es va veure el 2 de juliol d’aquell any en una mena de festa massiva al desert del nord del país.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia