La pandèmia
Les autonomies podran restringir viatges i reunions i avançar el toc de queda per Nadal
- El Govern defensa endurir les limitacions després del «molt preocupant» repunt de contagis
- Sánchez demana al Congrés un «últim esforç» davant el perill de «tirar-ho tot per la borda»
El Govern deixa en mans de les comunitats la resposta al repunt de la pandèmia a Espanya. El Consell Interterritorial de Salut ha acordat aquest dimecres permetre a les autonomies endurir les restriccions previstes en el pla Nadal davant el «molt preocupant augment dels contagis», segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. S’hauran de seguir les decisions que pren cada executiu regional per comprovar, amb les festes de Nadal a la cantonada, en què queden unes mesures que fins ara eren d’aplicació a tot Espanya.
El pla nadalenc establia la prohibició dels viatges entre autonomies entre el 23 de desembre i el 6 de gener amb l’excepció dels que es desplaçaven per reunir-se amb familiars i pròxims. Tot i que Andalusia, Múrcia i Aragó ja havien anunciat que eliminarien de l’equació els polèmics pròxims perquè podien ser un colador, en realitat el pla estatal els ho impedia. Illa així ho ha recordat. Ara podran fer-ho i és probable que més comunitats s’afegeixin a aquestes tres. També podrien vetar el viatge de familiars.
Els executius autonòmics podran, a més, avançar el toc de queda, fixat a la 1.30 hores de la matinada a la Nit de Nadal i la Nit de Cap d’Any i rebaixar el màxim de deu persones que es poden reunir en les celebracions dels dies 24, 25, 31 de desembre i 1 de gener.
Vuit comunitats
El ministre ha defensat el trasllat a les comunitats de la decisió final davant la desigual evolució de les dades. Vuit autonomies evolucionen clarament a l’alça mentre que d’altres encara milloren, tot i que s’hagi alentit el ritme de caiguda dels contagis. Les vuit afectades, que no ha volgut concretar, «prendran decisions contundents i immediates» per sortir al pas de la pujada, al marge del que acordin per Nadal.
Sanitat atribueix el repunt de casos a l’aixecament de les restriccions que havien permès que durant cinc setmanes la pandèmia anés a la baixa, segons un informe que Fernando Simón, el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia, ha presentat en el Consell. El greu és que l’efecte que hagi tingut l’augment de la mobilitat i les aglomeracions registrades el passat pont de la Constitució encara ha d’arribar. No es veurà fins d’aquí uns dies.
Incidència de més de 200 casos
La incidència acumulada ha passat de 188 casos per 100.000 habitants de dijous passat a 201 aquest dimecres. Les autonomies on ha crescut són Madrid, Catalunya, les Balears, les Canàries, Castella-la Manxa, el País Valencià, Galícia, Múrcia i Navarra. La majoria ja ha anunciat que revisaran el seu pla nadalenc i prendran mesures addicionals tot i que encara no les han concretat.
El Consell Interterritorial ha acordat també desaconsellar als metges que prescriguin els tests d’autodiagnòstic d’anticossos que ja són a les farmàcies i continuar apostant perquè la campanya de vacunació comenci el mateix dia als països europeus.
L’advertència
Al matí, el president del Govern ja ha advertit de la necessitat d’adoptar noves restriccions. «No ho tirem tot per la borda. Depèn de nosaltres que no hi hagi una tercera onada», ha dit Sánchez aquest dimecres al Congrés, durant la seva compareixença per donar compte dels gairebé dos mesos de nou estat d’alarma, en el qual més enllà d’algunes mesures comunes com el toc de queda, són les autonomies les que decideixen si aproven o no confinaments perimetrals, en funció de les dades epidemiològiques.
«A les portes de les vacunes», Sánchez ha demanat «un últim» esforç. «Ens acostem a la tercera i definitiva etapa, una etapa esperançadora. És el principi del final, marcat per les vacunes», ha assenyalat el cap de l’Executiu, que ha recordat que el 21 de desembre la UE, avançant els terminis inicialment previstos, aprovarà la primera vacuna, de Pfizer, i farà el mateix amb la segona, de Moderna, el 12 de gener. Els càlculs de l’Executiu passen per haver vacunat entre 15 i 20 milions de persones el maig o el juny.
L’opinió de les autonomies
El ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, ha comunicat aquest dimecres que a Euskadi «tot està en revisió», mentre que a Catalunya el Govern també estudia si convé fer passos enrere en el seu pla de desescalada i modificar el pla per a les festes de Nadal.
Notícies relacionadesLa Comunitat de Madrid, a través del seu vicepresident, Ignacio Aguado, ha reconegut la seva «preocupació» pel «lleu» repunt registrat en els últims dies després de «tres mesos de descensos», però ha avançat que com que l’«estratègia» de l’administració territorial «ha funcionat», Madrid continuarà emprenent restriccions a les àrees sanitàries amb més casos, malgrat segons els experts són de difícil control i generen confusió en els veïns.
La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, ha assenyalat que divendres s’anunciaran les noves mesures i que comprarà dos milions més de test d’antígens, una vegada el seu govern ha rebut el vistiplau de Sanitat per fer aquestes proves a les farmàcies, però sempre dins d’una estratègia de cribratges massius. Els madrilenys no podran anar pel seu compte a fer-se els tests, com demana també la Comunitat, una reclamació que reiterarà aquesta tarda en el Consell Interterritorial.
Nadal Govern Pedro Sánchez Vacuna del covid-19 Confinament Desescalada Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Espanya Coronavirus
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors