Inquietud entre els epidemiòlegs

Nova soca del coronavirus: ¿Què sabem i què no sabem de la variant del Regne Unit?

Micrografia electronica de barrido coloreada de una celula apoptotica  en morado  infectada con particulas del virus SARS-COV-2  en color amarillo  aislada de una muestra de paciente  capturada y mejorada por Centro de Investigacion Integrada del Instituto estadounidense de Alergia y Enfermedades Infecciosas (NIAID)  en Hamilton   Montana (Estados Unidos de America)  a 13 de febrero de 2020   CORONAVIRUS COVID-19 ESTADO DE ALARMA PANDEMIA LABORATORIO NIAID   NIAID  (Foto de ARCHIVO)   virus  coronavirus  covid19 covid 19 generico recurso    13 02 2020

Micrografia electronica de barrido coloreada de una celula apoptotica en morado infectada con particulas del virus SARS-COV-2 en color amarillo aislada de una muestra de paciente capturada y mejorada por Centro de Investigacion Integrada del Instituto estadounidense de Alergia y Enfermedades Infecciosas (NIAID) en Hamilton Montana (Estados Unidos de America) a 13 de febrero de 2020 CORONAVIRUS COVID-19 ESTADO DE ALARMA PANDEMIA LABORATORIO NIAID NIAID (Foto de ARCHIVO) virus coronavirus covid19 covid 19 generico recurso 13 02 2020 / NIAID

2
Es llegeix en minuts

L’aparició al Regne Unit d’una nova soca del coronavirus molt més contagiosa que les altres preocupa els epidemiòlegs i ha portat, en el termini immediat, diversos països a suspendre els vols amb el territori britànic aquest diumenge.

Ràpida i «dominant»

L’assessor científic del Govern britànic Patrick Vallance havia indicat el dissabte que aquesta nova variant de Sars-CoV-2, a més de propagar-se ràpidament, també s’estava convertint en la forma «dominant», havent provocat «un augment molt acusat» d’hospitalitzacions al desembre.

¿Quan i on va aparèixer?

¿Quan i on va aparèixer?La nova soca hauria aparegut, segons els estudis científics, a mitjans de setembre a Londres o a Kent (sud-est del Regne Unit).

¿Per què sabem que es propaga més ràpid?

«El Grup Assessor sobre Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (NERVTAG) considera que aquesta nova soca pot propagar-se més ràpid», diu el director mèdic d’Anglaterra, Chris Whitty, en un comunicat. Aquesta opinió es basa en l’observació d’un «augment molt fort de casos de contaminació i hospitalitzacions a Londres i el sud-est, en comparació amb la resta d’Anglaterra en els últims dies», indica el professor de medicina Paul Hunter, University of East Anglia, citat en el lloc web de Science Media Center. «Aquest augment sembla ser causat per la nova soca», afegeix.

¿És més letal i afecta les vacunes?

«No hi ha indicis de moment que aquesta nova soca provoqui una taxa de mortalitat més elevada o que afecti vacunes i tractaments, però s’està treballant urgentment per confirmar-ho», afegeix Chris Whitty.

Els epidemiòlegs, preocupats

La informació «sobre aquesta nova soca és molt preocupant», segons el professor Peter Openshaw, immunòleg de l’Imperial College de Londres, citat per Science Media Center. Sobretot perquè «sembla entre un 40% i un 70% més transmissible». «Aquesta és una molt mala notícia», afegeix el professor John Edmunds, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine: «Sembla que aquest virus és molt més infecciós que la soca anterior».

¿En què consisteix la mutació?

Notícies relacionades

A la seva pàgina de Facebook, el genetista francès Axel Kahn recorda que fins ara, «se n’han seqüenciat 300.000 del CoV-2 al món». La nova soca porta en particular una mutació, denominada N501Y, a la proteïna de l’«espícula» del coronavirus, el punt que és a la superfície i li permet adherir-se a les cèl·lules humanes per poder penetrar-les. Segons el doctor Julian Tang, de la Universitat de Leicester, «aquesta mutació N501Y ja estava circulant esporàdicament a principis d’aquest any fora del Regne Unit, a Austràlia entre juny i juliol, als Estats Units al juliol i al Brasil a l’abril».

«Els coronavirus estan sempre mutant i, per tant, no és sorprenent que estiguin sorgint noves variants de Sars-CoV-2», recorda el professor Julian Hiscox de la Universitat de Liverpool. «El més important és esbrinar si aquesta variant té propietats que repercuteixin en la salut humana, els diagnòstics i les vacunes». «Com més virus es produeixin i, per tant, augmenti el nombre de persones infectades, més mutacions aleatòries hi haurà i més gran serà la freqüència de mutacions que són beneficioses per al virus», assenyala el professor Axel Kahn.