Primer dia de tancament perimetral

Indignació de l’hostaleria i restauració a la Cerdanya i el Ripollès per la precipitació del tancament

Neveres plenes de productes nadalencs i anul·lacions d’encàrrecs i reserves en restaurants i allotjaments

Cues a totes dues comarques després de les noves restriccions i tornada enrere dels qui no porten justificant

Cues al túnel del Cadí per accedir a la Cerdanya i per sortir-ne / Carlos Márquez Daniel

9
Es llegeix en minuts

Nadal pintava bé a la Cerdanya i el Ripollès. La llibertat per moure’s per Catalunya i poder celebrar les festes més importants de l’any per a la majoria de famílies havia portat hotelers i restauradors a omplir les seves neveres. Arribaven les reserves de gent que va decidir llavors passar el Nadal tranquils i segurs en un apartament o casa rural. Tot controlat. Un terç de l’aforament a bars i restaurants i del 21 al 28 de desembre donava un petit respir als negocis que veien en les ganes de sortir de la ciutat de manera controlada una mica d’alegria per a les seves caixes. «Escudelles i carns d’olla i canelons, tot estava llest. I d’un dia per l’altre, tot anul·lat», descriu la propietària del restaurant Cal Jet de Ger, a la Cerdanya, Sandra Vidal.

«Amb tants models matemàtics i experts en el virus, ¿ningú sabia que pujarien els contagis abans d’anunciar l’obertura de la mobilitat durant les festes?», es pregunta Vidal. «Cada error que cometen els polítics, el paguen moltes famílies amb pèrdues econòmiques. Les decisions mal preses fan més mal que la mateixa pandèmia. ¿On és la planificació, tenint en compte la inversió que l’hostaleria i la restauració ha hagut de fer? Així portaran el país a la ruïna. No sé si és que reben moltes pressions o que els tremola la mà a l’hora de prendre decisions realment preventives. No ho entenc», diu Sandra Vidal.

Afectats com ella a la restauració i hostaleria s’han concentrat al migdia d’aquest dimecres davant l’ajuntament de Puigcerdà contra la precipitació del tancament comarcal. Un tancament que des de primera hora del matí ha provocat llargues retencions en els accessos a la Cerdanya i al Ripollès.

Retencions

Des de les 7.00 hores, en aquest primer dia de tancament perimetral al Ripollès s’han viscut retencions en punts estratègics com l’entrada sud de Ripoll a la C-17, especialment per accedir a la comarca. També a la Cerdanya, amb embussos de diversos quilòmetres als accessos del túnel del Cadí.

Els Mossos d’Esquadra paraven els conductors, i aquells que no podien justificar el desplaçament per motius laborals i altres situacions excepcionals havien de retrocedir. En el cas de la Cerdanya un helicòpter dels Mossos també sobrevola la zona per controlar la circulació al peatge del túnel del Cadí. Aquest no és l’únic control que la policia té ubicat a la comarca i n’hi ha d’altres de repartits pel territori com per exemple Martinet (N-260).

Els controls es fan en compliment de l’última resolució del Procicat, que ha entrat en vigor aquesta mitjanit i amb una durada de 15 dies. Afecta la Cerdanya i el Ripollès, on s’han disparat els contagis molt per sobre de la mitjana catalana.

La situació a Catalunya, en general, preocupa al Govern. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, creu que s’haurà de replantejar la mobilitat «en algun moment o altre». En una entrevista a RAC-1, ha apostat per mesures «generals per a tot el territori i un perimetratge comarcal que sigui efectiu», que permeti anar «a una altra comarca per raons essencials i no per anar a segones residències». Amb tot, no ha volgut entrar a especular sobre eventuals noves restriccions en espera que s’anunciïn, si fan falta, el dia 28, data fixada pel Govern per a la revisió de les mesures. Argimon adverteix que la situació actual, amb més de 12.000 casos a la setmana i 332 pacients a les ucis, és «poc sostenible».

Negocis tocats i enfonsats

«Ho teníem tot ple des del 27 fins al 3 o 4 de gener i, ara, tot anul·lat», explica la propietària de l’hotel i del cafè El Jaç de Ger, a la Cerdanya, Maria Àngels Crispí, també indignada per la inesperada decisió del Govern. «Ens sobren la meitat dels polítics que tenim i, des de l’inici de la pandèmia, ¿quant s’han retallat el sou i quants han deixat de cobrar les dietes, quan gairebé tots han treballat des de casa? Viuen de nosaltres, ells no es rebaixen ni cinc cèntims el sou. I si acaben amb nosaltres, ¿de què viuran?», expressa Crispí. «Han donat temps perquè tots els que tenen segona residència pugin la Cerdanya i ara ens tanquen. Em sembla deplorable», diu aquesta empresària de l’hostaleria, que acusa també la falta d’infraestructures de nivell al territori. «L’Hospital de Puigcerdà és transfronterer, grandiós, però limitadíssim en serveis. També ho van fer per penjar-se medalles els polítics, no per als veïns, que per a segons què hem de traslladar-nos a Manresa perquè ens atenguin».

La veu a tota la comarca és la mateixa, indignats per la falta de previsió. «Ens han jugat una mala passada», diu també des de la població de Ger Míriam Bort, del turisme rural Cal Reus. «Estàvem al 100% d’ocupació i tot s’ha anul·lat», diu. Ella i la seva família, per sort, regenten també una botiga d’alimentació que, tot i que ha rebut moltes anul·lacions de comandes, pot mantenir-se oberta aquests dies, almenys per als qui ja estan a la Cerdanya.

«Tenim de clients famílies que havien de rebre els seus fills i ens havien fet encàrrecs i ara les han anul·lat. És un cop dur», diu Bort. Comprèn la mesura sanitària però no la falta de previsió. «Fa molts dies que sabem que els contagis augmenten. A l’institut de Puigcerdà on estudia el meu fill gairebé totes les classes estaven confinades, ¿No podien preveure-ho, que han hagut d’obligar-nos a tancar a les portes de Nadal amb tot el gènere comprat ja? És una gerra d’aigua freda, una pèrdua irreparable.»

 Ajuts que no arriben

Tal com explica Míriam Bort, «el problema més gran és que els ajuts no arriben i no són suficients. No pots demanar tancar negocis i que no cobrem res, això és insostenible».

Cari González, propietària del turisme rural Mas Regort, de Vallfogona de Ripollès, declarava estar «tocadíssima» per la decisió del tancament comarcal. «Tret de l’agost i una part del setembre i l’octubre, des del març no hem fet pràcticament res, i ara que teníem reserves fins a Reis, ja estem tornant els diners», explica. «Ja entenc que la mesura es pren per no col·lapsar els hospitals, però tant la Cerdanya com el Ripollès vivim pràcticament del turisme. Nosaltres no sabem si haurem d’arribar a tancar, i això que el negoci el portem entre el meu marit i jo, que no tenim empleats. Tot el sector turístic està molt enfonsat», diu. És clar que, segons la seva pròpia experiència, gran part del problema de l’increment de contagis és la mateixa societat. «Surts al carrer i veus encara gent sense mascareta, però és que a nosaltres ens han trucat grups, joves, per preguntar si podien venir 25 persones o 14 o 15. ¿És que no acaben d’entendre el perill del virus? Pensen que si es contagien no passa res, però el problema és que porten el virus a tot arreu», expressa González.

El president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso, explica que han demanat una reunió urgent amb l’alcalde de Ripoll i amb el president del Consell Comarcal per demanar explicacions ja que no entenen una decisió –assenyala– «feta a traïció». «Demanarem ajuts directes en proporció amb el que es va facturar en el mateix període l’any passat i que sigui imminent perquè la inversió en productes peribles que només es consumeixen en aquestes dates ja l’hem fet i a 24 hores de les festes, amb les neveres plenes, que ens tanquin no té perdó de Déu», declara Barroso. «Si són valents per tancar-nos, que ho siguin també per sostenir-nos. La restauració i hostaleria som el 60% de l’economia de la comarca».

«No tenir un hospital en condicions»

 «Ha sigut un desastre. Hem pagat els plats trencats per no tenir un hospital en condicions. El nostre hospital comarcal està en mans privades i no ofereix el servei dels grans hospitals públics i com que s’han vist col·lapsats, per salvar la situació i la incompetència política tanquen la comarca», argumenta Ferran Miquel, vicepresident de l’associació de turisme rural de les comarques de Girona i propietari de la casa rural El Reixac, de Sant Joan de les Abadesses.

«El gran problema, desgraciadament, és que les comarques de muntanya tenim infraestructures molt deficients, sempre hem estat a la cua, segurament perquè per molt que cridem, som 25.000 persones a la comarca només», lamenta Miquel. «però la incidència que tindrà en l’economia aquest tancament serà enorme. Per a nosaltres aquestes dates eren mig agost, era moment de facturar, i moltes famílies s’havien programat un Nadal segur amb bombolles controlades en un allotjament rural o un apartament, un Nadal amb seguretat que comptava amb l’autorització de la mobilitat i, de cop, ni tan sols havien avisat els dirigents polítics de la comarca, tanquen. Això és molt gros», diu.

Aquest dimecres, el telèfon d’en Miquel no para de sonar. «Els amos d’allotjaments turístics i allotjaments rurals estem tots molt indignats i desesperats. Tots teníem reserves a partir d’avui i fins a Reis, i tot ha quedat anul·lat», explica. Sobre l’anunci de l’alcalde de Ripoll d’iniciar la vacunació a Catalunya a la Cerdanya i el Ripollès, en Miquel considera que «seria com a mínim una compensació», però insisteix que «si tinguéssim un hospital com cal, això no hagués passat».

Segons les dades actualitzades aquest dimecres pel Departament de Salut, la Cerdanya ha millorat el seu EPG respecte a ahir i ha passat d’un risc de rebrot de 4.081 punts a 3.521, mentre que el Ripollès ha empitjorat al passar de 1.858 ahir a 1.907 avui –a partir de 100 ja es considera risc alt.

La Cerdanya, amb 17.329 persones censades, presenta avui una velocitat de propagació del virus (Rt) d’1,85 –cada 100 infectats contagien a altres 185– i de totes les proves PCR i tests d’antígens que es fan allà, un 17% donen positiu, una xifra molt allunyada del 5% que està establert com a màxim per tenir controlat l’avenç de l’epidèmia.

En aquesta comarca fronterera, en la setmana del 13 al 19 de desembre han sigut hospitalitzades per Covid nou persones i una ha mort.

A la seva capital, Puigcerdà, amb 9.634 persones censades, el risc de rebrot (EPG) també és extremadament alt, 3.079 punts, amb una Rt d’1,48 i un percentatge de positivitat del 15,39% de totes les proves que es fan a habitants de la ciutat. 

Notícies relacionades

Quant al Ripollès, amb una població censada de 24.077 persones, el virus avança a una velocitat de contagi d’1,43, amb una positivitat en les proves del 6,05%. En l’última setmana, al Ripollès han sigut ingressades per Covid un total de 15 persones i n’han mort cinc.

El tancament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès inclou el tancament de la restauració, la cultura (excepte museus, biblioteques i galeries d’art) i l’esport en espais tancats. També la reducció dels grups a sis persones i no 10, com a la resta de Catalunya. Continua estant permès practicar esquí (perquè és a l’aire lliure),però serveis com la restauració a les estacions estaran tancats. També continuen obertes les botigues de venda de productes de primera necessitat (com alimentació o farmàcies), així com els comerços de menys de 800 metres quadrats (amb un 30% de l’aforament).