Catalunya començarà a vacunar aquest diumenge en una residència de l’Hospitalet
La campanya de vacunació començarà aquest diumenge amb 1.595 dosis repartides entre nou residències públiques
La Generalitat demana «un últim esforç» a la ciutadania per minimitzar els contagis durant les festes
Portage (United States) 13 12 2020 - Boxes containing the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine are prepared to be shipped at the Pfizer Global Supply Kalamazoo manufacturing plant in Portage Michigan USA 13 December 2020 The vaccine co-developed by German partner BioNTech is being shipped from the Michigan Pfizer plant using containers with dry ice and GPS-enabled sensors to ensure each shipment stays even colder (Estados Unidos) EFE EPA MORRY GASH POOL /
No abaixar la guàrdia. Extremar les mesures de prevenció. I cuidar-se per cuidar els altres. Aquest és el missatge que la Generalitat de Catalunya ha volgut traslladar en vigílies d’unes festes marcades per la pandèmia de Covid-19 i la por d’una tercera onada de contagis. «Demanem un últim esforç», ha demanat la consellera de Salut, Alba Vergés, recordant que «el principi del final» començarà aquest diumenge, amb l’inici de la campanya d’immunització.
La primera vacuna a Catalunya es posarà aquest diumenge a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat. La campanya de vacunació començarà per residències públiques sense casos; es tracta dels centres de Nostra Senyora de Ribera de l’Alt Pirineu, Balàfia 1 de Lleida, Residència la Mercè de Tarragona, Natzaret de Terres de l’Ebre, Fonts de Capellans de la regió de la Catalunya Central, Mil·lenari Ciutat Vella de Barcelona, el Centre de gent gran de Sabadell i la Residència Creu de Palau de Girona.
Les residències catalanes rebran 1.595 dosis durant aquest primer dia de la campanya. A partir de llavors, s’espera que cada dilluns arribin unes 60.000 dosis més, que es començaran a repartir a partir de l’endemà. Les primeres dosis disponibles es repartiran entre la gent gran, persones amb discapacitat i treballadors d’aquests centres.
Tot preparat per a les vacunes
Tot està a punt per començar a subministrar les primeres vacunes contra la Covid-19. Ja hi ha 25 equips amb una vintena de professionals d’infermeria i administratius que s’aniran desplaçant de residència en residència. «La campanya de vacunació durarà un any i suposarà un important repte», ha recalcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.
El repartiment de les primeres dosis disponibles, dissenyades per les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, requerirà un desplegament logístic inèdit. Els vials arribaran en caixes de 22 centímetres de llarg i 5 d’ample, embolicades de desenes de quilos de gel sec per preservar la cadena d’ultrafred. Cada caixa contindrà prop de 975 dosis, que s’aniran preparant i subministrant de cinc en cinc. S’espera que al llarg dels pròxims mesos hi hagi altres vacunes que tinguin llum verda per començar a repartir-se. Així que l’operatiu logístic s’haurà d’anar adaptant a les especificitats de cada compost.
Catalunya espera repartir 12 milions de dosis al llarg del 2021; amb unes 700.000 només en la primera etapa. L’objectiu final és arribar a entre el 70% i el 80% de la població; el llindar necessari per forjar una immunitat de grup davant el virus. «Amb l’arribada de les vacunes ja comencem a veure la llum al final del túnel, però encara hem de tenir una mica més de paciència», ha reclamat Argimon, apel·lant una vegada més a la responsabilitat individual per frenar els contagis.
Última crida a la prudència per Nadal
La situació de la pandèmia a Catalunya continua esbossant un panorama complicat. Les dades del dia milloren lleugerament, però no tant com tocaria. El risc de rebrot, per exemple, ha baixat 14 punts respecte al balanç anterior. Tot i així, se situa en 335; indicant que tota l’autonomia està en situació de risc extrem. L’últim recompte parla de 2.820 persones més infectades pel virus, 1.580 hospitalitzats i 314 pacients amb pronòstic greu.
Aquestes són les xifres amb què arrenca el Nadal a Catalunya; un període en què s’espera un increment de les reunions socials i que, per tant, fa témer per un possible augment dels contagis. La normativa vigent permet reunions d’un màxim de 10 persones de dues bombolles de convivència, amb toc de queda fins a la 1.30 la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any. «Aquestes mesures mostren el màxim permès, però això no significa que ens hàgim de reunir tots. Si podem ser sis, millor que deu. Si no és imprescindible, millor tornar abans del toc de queda», ha argumentat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.
Les tradicions nadalenques s’hauran d’adaptar per minimitzar els riscos. Aquest any, l’escenari més segur serà reunir-se només amb la bombolla de convivència. En cas de no ser possible, caldrà prendre altres precaucions per minimitzar els riscos de contagi. S’aconsella, per exemple, maximitzar la ventilació dels espais interiors abans i després de les trobades. I substituir les llargues xerrades de sobretaula per un passeig a l’aire lliure i amb mascareta. «No intentem celebrar un Nadal clàssic aquest any perquè serà impossible», ha argumentat Sàmper.
Evitar els escenaris de risc
Notícies relacionades«Un espai tancat durant hores és un escenari de risc alt», ha recordat Sergio Delgado, subdirector del Pla de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya (Procicat). Els consells per minimitzar els riscos continuen sent els mateixos. Mascareta, distància de seguretat i ventilació hauran d’estar presents durant les reunions d’aquests dies. Més en el cas de trobades amb persones grans i altres col·lectius de risc.
Si tot va bé, aquesta serà el primer i l’últim Nadal així. El començament de la campanya de vacunació suposarà el principi del final de la pandèmia. I, tot i que encara caldrà esperar mesos perquè es comenci a veure l’efecte de les immunitzacions, a poc a poc tornarà la normalitat. Només cal tenir una mica més de paciència. Mentrestant, tota precaució és poca.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"