CINC ANYS DESPRÉS

Indemnitzades les últimes víctimes de Benítez, el pederasta dels Maristes

La congregació religiosa diposita els 120.000 euros sense esperar la resolució del Suprem sobre els recursos

20190507 435745 abusosmaristaslibertade 1 1

20190507 435745 abusosmaristaslibertade 1 1

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé cinc anys després que un jutge comencés a investigar per pederàstia Joaquín Benítez, exprofessor de gimnàstica de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts, a Barcelona, les quatre víctimes que van aconseguir asseure’l al banc dels acusats han cobrat els 120.000 euros d’indemnització que va fixar la sentència. La companyia asseguradora de la congregació religiosa va consignar aquesta quantitat a l’Audiència de Barcelona sense esperar que el Tribunal Suprem resolgui el recurs presentat per l’exdocent, que va ser condemnat a 21 anys i nou mesos de presó i que està en llibertat. El 4 de febrer del 2016, EL PERIÓDICO revelava que exalumnes dels Maristes havien denunciat Benítez davant el jutge per abusos sexuals. Un dels pares de la víctima, Manuel Barbero, va decidir posar fil a l’agulla. La investigació periodística posterior d’aquest diari va descobrir una dotzena de pederastes més i més d’una cinquantena de denúncies policials, la majoria prescrites pel pas del temps. Només quatre d’aquestes van aconseguir asseure al banc dels acusats un dels exdocents de les escoles catalanes de la germandat assenyalades, en concret, Benítez.

El tribunal de l’Audiència de Barcelona que va jutjar l’exprofessor de gimnàstica ha acceptat la petició d’aquestes quatre víctimes per desemborsar la indemnització que correspon a cada un dels perjudicats. En els dos casos més greus, la quantitat assignada és de 60.000 euros i 40.000 euros, i en els altres dos, de 10.000 euros. La suma total de 120.000 euros va ser dipositada per Generali, la companyia d’assegurances dels Maristes, sense esperar que el Suprem es pronunciï sobre el recurs de l’exdocent imputat. Les fonts jurídiques consultades afirmen que l’habitual és que es dipositi la indemnització quan la sentència és ferma i no, com en aquest cas, quan encara s’està pendent de la resolució de l’alt tribunal.

La responsabilitat civil

En la sentència dictada l’abril del 2019 per la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona i, posteriorment, confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), els magistrats van considerar que la Fundació Champagnat, dels Maristes, era responsable civil subsidiària al ser la titular de l’escola on van tenir lloc els fets i ser-ne empleat Benítez. No obstant, va dictaminar que el pagament dels 120.000 euros d’indemnització l’havia d’atendre la seva companyia d’assegurances, Generali, com a responsable civil directa.

Notícies relacionades

Segons la sentència, Benítez va abusar sexualment de les quatre víctimes quan eren alumnes seus aprofitant la seva superioritat com a professor, cosa que li va permetre «cometre el delicte amb més facilitat» entre el 2006 i el 2009. Els jutges van argumentar que no s’ha atribuït als Maristes la «producció voluntària del perjudici» sinó «una conducta imprudent» per la «falta de control» de les accions del seu exprofessor.

Aquesta indemnització correspon a les víctimes de Benítez que el van portar a judici. A principis d’aquest desembre, l’Institut Germans Maristes va reconèixer els abusos sexuals que van patir 25 exalumnes més durant la seva escolarització en escoles catalanes de la germandat. Un gest que arriba 30 o 40 anys després que els fets tinguessin lloc. Una comissió de reparació que va arrencar al febrer va escoltar els exestudiants, testimonis aportats per la Fundació Mans Petites i va donar credibilitat als seus relats. Aquests exalumnes també han sigut indemnitzats econòmicament per l’organització religiosa, que, a més, els ha fet arribar una carta en què la institució es mostra «profundament avergonyida» i demana «perdó» de «tot cor».