La pandèmia a Catalunya

L’infectòleg Robert Güerri: «Els hospitals catalans estan descontrolats» per la Covid

El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses a l’Hospital del Mar avisa que, si no es prenen «mesures urgents», hauran de començar a «prioritzar» l’atenció als malalts

L’infectòleg Robert Güerri: «Els hospitals catalans estan descontrolats» per la Covid
2
Es llegeix en minuts

El cap de Malalties Infeccioses a l’Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, ha advertit aquest diumenge que l’increment de casos de Covid-19 ha generat una situació «preocupant» als hospitals, «descontrolats» per la pandèmia, i si no es prenen «mesures urgents» s’haurà de «prioritzar» l’atenció als malalts. Les dades de la pandèmia fetes públiques aquest diumenge pel Departament de Salut de la Generalitat indiquen que el risc de rebrot, que mesura el potencial de creixement del coronavirus, ha augmentat 54 punts en les últimes 24 hores i ha pujat la pressió hospitalària, amb 81 noves persones ingressades i 12 pacients més a l’uci.

Güerri, en una entrevista a l’emissora RAC-1, ha explicat que «la situació hospitalària continua sent preocupant» i que a l’Hospital del Mar ara hi ha dues plantes dedicades a pacients de Covid, pendents de l’obertura d’una tercera. El metge ha assenyalat que en vuit dies s’ha doblat el nombre d’ingressos per coronavirus, al passar de 37 a 67, i ha assegurat que en aquests moments la situació està «descontrolada», per la qual cosa ha demanat actuar amb urgència.

Deu dies després del Nadal, ha afegit el metge, la situació comença a estar fora de control, i quan es concretin els contagis de les celebracions de Nadal serà «molt complicada». «Anem molt tard», ha incidit abans de demanar mesures contundents per frenar els augments. En aquest sentit, Güerri ha advertit que el sistema sanitari pot quedar al límit del col·lapse, i si s’arriba a aquest escenari els hospitals hauran «de prioritzar» quins casos atenen.

Crític amb la gestió de les vacunes

Aquest especialista en malalties infeccioses s’ha mostrat crític amb la gestió de les vacunes, tant la del Govern central com la del català, i ha pronosticat que els errors en aquesta planificació es plasmaran en dues onades més de l’epidèmia. «Si no tenim clar que hem de vacunar, i que ho hem de fer de forma massiva i el més ràpid i contundent possible, tindrem una tercera onada, que serà molt dura, en dues o tres setmanes. I si no actuem ràpid, també hi haurà una quarta i una cinquena», ha assegurat.

Per la seva banda, Clara Prats, investigadora del centre universitari de biocomputació BIOCOMSC de Barcelona, ha demanat des de l’emissora que els ciutadans s’apliquin una quarantena des de Reis i fins a la tornada dels nens a l’escola, l’11 de gener, per evitar una explosió de la pandèmia.

Les dades de l’evolució de la Covid-19, ha explicat Prats, revelen que s’estan manifestant els contagis ocasionats amb la celebració del Nadal, i que a finals de la setmana que ve es veurà l’impacte de la nit de Cap d’Any.

Notícies relacionades

Per això, ha demanat que entre el dia de Reis, el dimecres 6, i el dilluns 11 els ciutadans no aprofitin per fer un pont sinó per autoaplicar-se una quarantena que freni l’expansió.

Prats ha demanat també que s’adoptin mesures més restrictives, «millor avui que demà», ja que la tercera onada de la pandèmia està creixent. «És urgent actuar», ha remarcat.