Durant 10 dies

Catalunya imposa el tancament municipal i la clausura de centres comercials després de Reis

  • Tanquen totes les botigues de més de 400 metres quadrats i, en cap de setmana, només obren les de productes essencials

  • La restauració i la cultura esquiven les noves restriccions i es queden amb les limitacions aprovades el 18 de desembre

  • Salut no detecta cap cas de la nova variant del coronavirus del Regne Unit, però creu que acabarà apareixent

6
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya torna cap enrere i imposarà noves restriccions per abordar la pandèmia de Covid-19, en creixement des del Pont de la Constitució i, especialment, arran del Nadal. Les ha anunciat aquest dilluns el Govern. Des del 7 de gener (després de Reis) i durant 10 dies, al territori hi haurà un confinament municipal els set dies de la setmana, que inclou la prohibició d’anar a la segona residència i de visitar familiars, tret que sigui per cuidar-los. A més, només podrà obrir el comerç de menys de 400 metres quadrats (excepte el cap de setmana, que només apujarà la persiana el comerç essencial, com les farmàcies o les botigues d’alimentació) i tornen a tancar els centres comercials. Només estaran permeses les activitats a l’aire lliure i se suspenen les activitats extraescolars (tret que es facin en grups bombolla) i d’oci infantil. Les escoles obriran com estava previst, el dilluns 11 de gener. Però les activitats esportives només estaran permeses si es fan a l’aire lliure, cosa que suposa el tancament dels gimnasos, tot i que no de les piscines.

En canvi, la restauració i la cultura, sectors molt castigats per la crisi econòmica derivada de la Covid, es queden com fins ara: els bars i restaurants continuaran obrint, amb el 30% de l’aforament, de 7.30 a 9.30 i de 13 a 15 hores, i els cines, museus, teatres, auditoris o sales d’exposicions, amb un aforament del 50%. Dos apunts: els cines dels centres comercials continuaran oberts, però les llibreries hauran de tancar el cap de setmana. Paral·lelament, les mesures especials a la Cerdanya i el Ripollès acaben a les 00.00 hores del dia 7, moment a partir del qual entraran en vigor les noves restriccions a Catalunya. «Quedaran unificades totes les mesures a Catalunya», ha dit el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat).

Aquest dilluns el Govern de la Generalitat ha anunciat aquestes noves restriccions a Catalunya per fer front al repunt de casos de coronavirus. «Necessitem prendre noves mesures. Deu dies per aturar el país», ha dit per la seva banda la consellera de Salut, Alba Vergés. Vergés ha anunciat també que Salut ja començarà a vacunar els professionals sanitaris, que aniran en paral·lel a les residències de gent gran.

Catalunya preveu que, durant aquests 10 dies compresos entre el 7 i el 17 de gener, continuaran creixent les persones hospitalitzades i els contagis, però hi haurà un «fre» del «creixement sostingut» (que no «exponencial», com a l’octubre) de la pandèmia, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. A més, segons ell, Catalunya no ha trobat, de moment, cap cas de la nova variant de coronavirus trobada al Regne Unit, que en principi és més transmissible. «Segurament la trobarem. És difícil que no la tinguem, però no l’hem detectat encara», ha explicat.

La decisió del Govern es produeix arran de la mala evolució dels indicadors epidemiològics de la pandèmia a Catalunya, que han anat empitjorant dia a dia, especialment la velocitat de contagi (la famosa Rt està a 1,27), l’índex de rebrot (500 punts) i el nombre de malalts ingressats als hospitals i les ucis. «Tenim una mitjana de 2.600 casos diaris, molt lluny de l’objectiu de mil casos diaris. Hi està havent uns 17.000 positius a la setmana. Hi ha 2.084 pacients Covid als hospitals i 392 a les unitats de cures intensives (ucis)», ha dit Vergés. La incidència acumulada està en els 409 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

«Estem creixent a un 4% diari aproximadament», ha dit Argimon, que ha matisat que l’objectiu és «frenar» les xifres, no reduir-les. «No són les mesures que ens agradarien, però hem de fer equilibris. Si fóssim un país ric, faríem el que fa Alemanya, Holanda o França [un confinament total]», ha tornat a insistir el secretari de Salut Pública.

«Els contagis a Catalunya creixen un 4% diari. No és una pujada exponencial, però sí constant»

Josep Maria Argimon

Secretari de Salut Pública

Epidemiòlegs i personal sanitari fa dies, de fet des d’abans de la nit de Cap d’Any, que demanen a l’Executiu català un enduriment de les restriccions i que alerten del perill que els hospitals se saturin. Diumenge l’epidemiòleg en cap de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, apuntava que si no es prenien «mesures urgents», els hospitals es veurien obligats a «prioritzar» l’atenció als pacients. Vergés ha dit que, si no s’han pres abans aquestes mesures o si no són més dràstiques, és perquè el Govern busca l’«equilibri» entre la salut, l’economia i l’impacte social i psicològic en la població.

Aquesta mala situació coincideix amb els retards patits en la campanya de vacunació, que han obligat Salut a començar a vacunar també els dies festius.

«Les mesures arriben tard»

Per alguns sanitaris, les mesures presentades aquest dilluns pel Govern són «tardanes». «Feia setmanes que vèiem que la situació era molt complicada. Aquestes mesures arriben tard, calia prendre-les abans del Nadal», assegura a aquest diari el cap de l’uci de l’Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet), Rafael Máñez.

L’uci de Bellvitge tenia, aquest dilluns, 30 pacients amb Covid-19. «Som de les ucis amb més pacients Covid. I la setmana vinent veurem els contagis i ingressos de persones que es van infectar durant el Nadal», augura Máñez. A tot l’hospital, hi ha 130 pacients amb coronavirus. «Estem molt preocupats. Ara tenim instal·lacions, equips, tecnologia. Però estem molt malament de personal, falten metges i infermeres», assegura aquest metge.

«Aquestes mesures pararan la pujada, però no reduiran els contagis. Podríem arribar a finals de gener amb una situació molt complicada»

Daniel López Codina

Investigador del Biocomsc

Per a Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), «la situació és molt complicada a Catalunya i a tot el seu entorn». «Fa molta por el Regne Unit, que creix molt ràpidament. El que viu Catalunya està emmarcat dins el que ens envolta. Tenim un creixement que no ha sigut gaire ràpid, però sí constant», assenyala.

Notícies relacionades

Segons la seva opinió, les mesures que pren el Govern són adequades, però la «incògnita» és si seran «suficients». «Serviran per deixar de créixer. Però serà difícil que amb elles comenci un descens», opina López Codina, que assegura que les pròximes setmanes hi haurà un creixement dels casos i que no es veuran els efectes de les noves mesures fins al 21 de gener. «Podem arribar a finals de gener amb una situació molt complicada», diu.

La vacunació permetrà, en uns dos mesos, veure la disminució de la mortalitat de les persones més vulnerables. «Podrem evitar episodis com els de la residència de Tremp. Però els efectes d’una menor transmissió tardarem a veure’ls. No ho farem fins a l’estiu o la tardor», explica aquest investigador del Biocomsc. «A més temem l’amenaça de la soca anglesa, que pot accelerar la transmissió», acaba dient.