La pandèmia, a les presons

Mor el primer pres per Covid a Catalunya

  • Tenia 55 anys i complia pena a la presó de Mas d’Enric (Tarragona), on hi ha 11 malalts més

  • Funcionaris de presons demanen restringir les sortides i visites a la presó per evitar contagis

  • Un total de 72 reclusos pateixen la malaltia a vuit presons, un hospital i sis domicilis

Mor el primer pres per Covid a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima –l’òrgan del Departament de Justícia de la Generalitat que regeix les presons catalanes– ha informat aquest dijous a la tarda de la mort d’un pres per coronavirus a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. És el primer intern de presons catalanes que perd la vida en la pandèmia.

El reclús tenia 55 anys i no presentava patologies prèvies. Condemnat per un delicte d’estafa, complia una pena de cinc anys de presó a la de Mas d’Enric (el Catllar, Tarragona) des del juliol del 2019. Després d’haver-li sigut diagnosticada una pneumònia per Covid, havia sigut ingressat a l’hospital l’11 de desembre passat.

En aquest moment, segons la mateixa font oficial, hi ha 72 interns patint Covid als centres penitenciaris sota administració de la Generalitat, en un hospital i a sis domicilis. En el temps ja transcorregut de pandèmia 416 més han sigut donats d’alta.

La infermeria del centre penitenciari on complia condemna l’intern mort acull ja 12 casos de Covid, de manera que Mas d’Enric és la presó ordinària que més casos presenta. Les altres dues amb elevat nombre de casos, a Girona i Barcelona, els tenen per ser les úniques amb àrea d’hospitalització per coronavirus. D’aquestes dues, la de més acumulació de malalts és la Unitat Covid-19 de la presó de Puig de les Basses (a prop de Figueres), amb 35 casos. L’altra Unitat Covid-19 de les presons catalanes, a l’àrea mèdica de la presó de Brians 2, en té 11. La resta dels casos es reparteixen a la Unitat Semioberta de Brians 1 (dos casos), la infermeria de Lledoners (1), el mòdul d’ingressos de Ponent (1), el centre de dones Wad Ras de Barcelona (1), un hospital de Barcelona (1) i sis presos que compleixen condemna als seus domicilis.

Al llarg d’aquesta setmana, fonts de la sanitat penitenciària catalana han expressat a EL PERIÓDICO la necessitat que es reprenguin les mesures de prevenció que van regir a les presons de Catalunya a l’inici de la pandèmia, davant l’acumulació a les seccions obertes de presos dormint junts després d’haver passat el dia fora en diferents ocupacions laborals.

Sense restriccions

Mesures Penals va informar el 5 de gener passat als directius de les presons catalanes que, per la resolució de Salut del dia 4 que va prorrogar i va modificar mesures contra la pandèmia, el Comitè de Crisi del departament va decidir «no fer cap canvi dels criteris que afecten les sortides de permís, de règim obert o del 100,2», amb referència a l’article del Reglament Penitenciari que permet a certs presos sortir a treballar. De moment, segons aquest comunicat intern, tampoc no restringirà Justícia les comunicacions vis a vis dels interns, ni l’entrada a les presons de personal extern col·laborador.

Aquest dijous la branca catalana del sindicat de funcionaris de presons ACAIP ha emès una nota de protesta en què considera que «persisteix la temeritat de l’administració penitenciària». En la nota, firmada pel coordinador de la central sindical, Francesc López, denuncia «la multitud de brots de Covid-19 que estem patint als centres penitenciaris de tot Catalunya», i cita «dos brots greus» a la presó de Ponent al novembre i al desembre, dos més a Mas d’Enric a l’octubre i al desembre, i un, «el més recent i amb més interns implicats», a Puig de les Basses.

Notícies relacionades

El sindicat ha demanat «la restricció total de les comunicacions» dels presos amb visites de l’exterior, i considera que la decisió de la Generalitat de restringir la mobilitat a l’àmbit municipal però no a les visites als centres penitenciaris és «una incoherència que posa en perill la població reclusa i els professionals».

Segons altres fonts sindicals de les presons catalanes, és imminent el començament de les vacunacions entre el personal penitenciari, començant en els pròxims dies pels centres on hi ha més perill de contagi.