tercera onada de la Covid-19

Brussel·les garanteix vacunes per a 385 milions d’europeus

La presidenta Von der Leyen firma la compra de 300 milions de dosis més

Els acords amb BioNTech i Moderna garantiran prou dosis per vacunar gairebé el 85% dels europeus

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha tancat un acord amb les farmacèutiques BioNTech/Pfizer per ampliar el contracte firmat l’any passat i permetre a la UE comprar fins a 300 milions de dosis addicionals de la seva vacuna contra la Covid-19, una de les dues autoritzades fins ara per l’Agència Europea del Medicament (EMA), que permetrà als Vint-i-set duplicar el nombre de dosis disponibles d’aquest antídot. Segons ha anunciat la presidenta Úrsula von der Leyen, 75 milions de les noves dosis podrien estar disponibles en el segon trimestre d’aquest any i la resta en la segona meitat del 2020.

L’ampliació del contracte –una opció de compra de 200 milions de dosis més 100 milions més suplementaris– permetrà a la Unió Europea duplicar –fins als 600 milions– el nombre de dosis de la primera vacuna autoritzada per l’EMA, a què aquesta setmana s’ha sumat la fabricada per l’empresa biotecnològica Moderna que, dimecres passat també va rebre llum verda per a la seva comercialització condicional a la UE.

«Això significa que amb aquestes dues vacunes autoritzades hem assegurat prou dosis per vacunar 385 milions d’europeus. Això és més del 85% de la població», ha afirmat Von der Leyen que s’ha defensat de les veus que han acusat l’Executiu comunitari, especialment procedents d’Alemanya, de no comprar prou vacunes.

Cartera amb 2,3 milions de dosis

Fins ara la Comissió Europea ha tancat contractes amb sis empreses farmacèutiques que garanteixen l’accés dels Vint-i-set a 2,3 milions de dosis de vacunes. Una cartera que no només permetrà cobrir les necessitats internes de la UE, sinó subministrar l’antídot a països tercers i veïns. «Només estarem segurs quan tots tinguem accés a les vacunes, també els països veïns», ha afirmat la presidenta de l’Executiu comunitari, que ha fet una crida als governs a vacunar el màxim d’europeus el més ràpid possible.

Notícies relacionades

«Tenim una cartera immensa. Tenim més que suficient per vacunar Europa», ha dit Von der Leyen remarcant que el camí escollit per la UE, de negociar conjuntament amb les farmacèutiques per mitjà de la Comissió Europea en nom de tots els governs, és el correcte. Segons la presidenta, la UE no disposaria d’una cartera així si l’estiu passat no haguessin decidit invertir per redoblar la capacitat de producció de les empreses farmacèutiques.

Quant a la lentitud en la distribució en molts Estats membres, ha admès que «els inicis sempre són difícils» i que el repte logístic és important, però ha assegurat que les coses s’estan movent. «L’avantatge és que tindrem dosis addicionals de la mateixa vacuna, de manera que la logística que s’organitzi al principi es pot continuar utilitzant» però «està clar que hem d’accelerar el procés i considerar que hi hagi més vacunes més ràpidament», ha afirmat, remarcant que des del principi sabien que no es podria vacunar de cop tota la població i que s’hauria de fer fer per fases. «Tenim un augment lent de vacunacions. La corba d’infeccions encara és molt preocupant. Ens trobem en aquest encreuament, [però] estic convençuda que un dia mirarem enrere i veurem que al principi les coses anaven lentes. Però quan mirem més endavant veurem que hem fet moltíssimes coses», ha afirmat.