Coronavirus

Avís als pares: si la mascareta infantil és FFP2 no està homologada

  • Els posen la certificació europea «CE» i es venen fins i tot en farmàcies, però les mascaretes infantils FFP2, per definició, no estan homologades. 

  • Organismes autoritzats denuncien que es copien certificats de mascaretes per a adults en models per a nens que no han sigut testats, ja que el rostre infantil és diferent del de l’adult

Avís als pares: si la mascareta infantil és FFP2 no està homologada
3
Es llegeix en minuts

Qualsevol mascareta FFP2 infantil que comprem no està homologada. Tot i que porti la certificació europea «CE» i es vengui fins i tot en farmàcies, es tracta d’un producte l’efectivitat del qual no ha sigut provada. Així ho asseguren organismes notificats, autoritzats per concedir aquest segell que certifica la qualitat dels productes a la Unió Europea. Els experts assenyalen que hi ha un buit legal respecte a les mascaretes FFP2 per a nens, ja que els tests estan dissenyats per mesurar el correcte ajust de la mascareta –fonamental per no deixar passar virus portats per aerosols– al rostre dels adults, no dels nens.

Imaginin que van a comprar un casc de bicicleta per a un nen. S’asseguraran que ofereix la màxima seguretat en cas d’accident. ¿Què sentirien si sabessin que el model infantil no s’ha provat en nens, i que simplement es copia el certificat del casc d’adult –que sí que ha sigut testat en laboratori– en el model infantil?

Doncs una cosa així passa amb les mascaretes infantils FFP2. L’ús de la mascareta és obligatori a Espanya per a nens més grans de 6 anys. Hi ha al mercat mascaretes higièniques d’un sol ús i reutilitzables, tot i que les que millor protecció ofereixen, en termes generals, són les EPIs, les FFP2, per la seva capacitat de filtració de bacteris i virus i el seu ajust pràcticament perfecte al rostre. No obstant, aquesta última qualitat no ha pogut ser provada en les mascaretes infantils.

Per definició, totes les FFP2 infantils amb el segell «CE» són falses

No és un detall sense importància. Una mascareta FFP2 filtra aproximadament el 95% dels aerosols. No obstant, com ha dit en reiterades ocasions l’enginyer José Luis Jiménez, professor de Química de la Universitat de Colorado i un dels experts mundials més gran en aerosols, si queden buits al voltant del nas o a les galtes entren i surten per ells un alt percentatge d’aerosols, i la mascareta es converteix així en un mer objecte decoratiu. Les proves per provar l’eficàcia de filtració i correcte ajust –fins i tot un 97% sobre la superfície de la cara– estan definides per a la morfologia de la cara d’un adult, no la d’un nen, per la qual cosa, per definició, totes les FFP2 infantils amb segell «CE» són falses.

Si queden buits entorn del rostre, la mascareta és només un objecte decoratiu

Aquesta ha sigut la resposta de diversos organismes autoritzats a una usuària gallega que va voler comprovar l’homologació d’una mascareta infantil KN95 –l’estàndard nord-americà equivalent a l’FFP2– marcada per sobre amb les lletres CE. Al posar el nom de la mascareta, KADI 001, fabricada a la Xina, al cercador de CCQS, agència consultora especialitzada en la certificació CE, aquesta consumidora va trobar que la certificació incloïa tant mascaretes d’adults com infantils. Això denota una irregularitat, ja que aquest segell CE no s’atorga per fabricant ni per grup o tipus de productes, sinó que s’expedeix per model, per codi de producte. Les mascaretes d’adult i nen, al ser de mides diferents, ja són models diferents. Per tant, una de les certificacions havia de ser falsa, i va resultar ser la de la mascareta infantil: no ha sigut provat científicament que ofereixi el 97% d’ajust facial que sí que s’ha verificat en el model d’adults.

En una consulta diferent sobre una altra mascareta infantil, i després d’enviar fotografies i tota mena de detalls, va rebre una resposta eloqüent per part d’un organisme notificat: «l’informo amablement que el certificat adjunt és per a mascaretes per a adults. Lamentablement, el fabricant intenta vendre mascaretes infantils a Espanya fent referència a aquest certificat. Les mascaretes de la foto no han sigut provades i el seu rendiment no ha sigut confirmat per cap certificat».

Notícies relacionades

Per tant, i sempre segons diversos experts en verificació independents, estaríem davant un frau per part d’alguns fabricants, no dels establiments –farmàcies fins i tot– que venen aquestes mascaretes infantils de bona fe.

La usuària ha dirigit correus electrònics a la Xunta, a la Generalitat de Catalunya i al Govern, sense encara haver obtingut cap resposta.