LA TERCERA ONADA, DESBOCADA

Creix la inquietud per l’expansió de la soca britànica mentre els contagis marquen nous rècords

  • Alguns informes apunten que la nova variant podria representar entre el 4% i el 13% dels casos a Espanya, tot i que el Govern el rebaixa a menys del 5%

  • A Irlanda va passar en tres setmanes de representar el 3% a ser dominant i causar una multiplicació exponencial de les infeccions

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La tercera onada del coronavirus dona dades cada vegada més preocupants a Espanya. Els contagis segueixen disparats amb nous rècords molt per sobre dels màxims de la tota la pandèmia –84.287 casos en un cap de setmana i una incidència de 689– i diverses comunitats comencen a muntar hospitals de campanya. Alhora, l’expansió de la soca britànica, més contagiosa, va prenent cos sense que ni les autonomies ni el Govern l’integrin en el debat de les mesures a prendre.

Fernando Simón ha intentat enviar un missatge suposadament tranquil·litzador aquest dilluns a l’estimar que la variant procedent del Regne Unit seria present en menys del 5% dels casos, però alhora ha admès que en unes setmanes pot ser la dominant, com ha passat al Regne Unit i Irlanda, on només després de confinaments estrictes s’ha començat a aturar mentre els sistemes sanitaris continuen desbordats. Un gran gir després d’haver afirmat una setmana abans que el seu impacte seria «marginal».

Tot i que la implantació de la soca només fos del 3%, l’alerta estaria més que justificada. A Irlanda la primera estimació fixava la seva implantació en aquest 3% i tres setmanes després havia crescut fins a més del 40%, i era ja la predominant. Al ser molt més contagiosa (entre el 30% i el 50%) acaba desplaçant la resta molt ràpida. Al Regne Unit frega el 100%.

Advertència dels CDC

Els Centres de Control de Malalties dels Estats Units (CDC) acaben de publicar un informe en el qual partint de la hipòtesi que la seva presència actual fos del 0,5%, al març la variant també es convertiria en dominant. Prediuen aleshores un augment exponencial de casos sobre el nivell actual ja disparat i recomanen que «s’incrementin les mesures de protecció i s’acceleri la vacunació», una cosa a la qual s’ha compromès el nou president, Joe Biden.

No totes les autonomies miren cap a una altra banda. Cantàbria analitza cada dia el 10% de tots els casos i el resultat ha sigut alarmant. La mutació representaria un 13% del total, segons les dades preliminars. La confirmació arribarà quan les mostres estiguin seqüenciades, però la probabilitat que això passi és altíssima. Simón ha citat que en una altra autonomia les dades parlen d’un 4,6%, mentre que en una altra és només el 0,3%.

Aquestes comunitats han localitzat la soca a través de les PCR positives. És ràpid i fàcil fer-ho. Quan no s’hi detecta el gen S, la probabilitat que es tracti del llinatge del Regne Unit és molt alta. Encara que s’ha d’esperar a la seqüenciació del genoma per confirmar-ho de manera definitiva, permet una aproximació ràpida imprescindible. En una setmana la variant es pot haver multiplicat per dos o per tres la seva presència.

Catalunya, sense estimacions

Catalunya és de les comunitats que ni té estimacions ni ha incorporat l’amenaça britànica en l’equació de les seves mesures. El cap de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha dit que Salut treballa encara a «crear un criteri per analitzar aleatòriament proves PCR a la recerca de la variant», informa Beatriz Pérez.

Mendioroz ha afegit que les dades (poques) disponibles no fan pensar, per ara, que hi hagi una «difusió gran» de la variant a Catalunya. No obstant, tampoc ha descartat el contrari. «No és impossible que estigui present», ha dit.

Ayuso parla d’explosió

El cas de Madrid, com és habitual, trenca tots els esquemes. La seva presidenta Isabel Díaz Ayuso ha assegurat sense parpellejar que «la soca britànica està de manera explosiva per tot Espanya», però que no ha anunciat cap nova mesura ni ha alertat la població. Només ha utilitzat la dada per exercir una vegada més d’oposició al Govern i culpar Pedro Sánchez de no haver controlat millor Barajas.

Les dades en què es basa Ayuso són la xifres facilitades divendres passat per la Conselleria de Sanitat: 48 casos confirmats i centenars més de sospitosos, xifres molt altes però que no justifiquen el qualificatiu d’augment explosiu i més a tot Espanya.

Els experts no descarten que la soca estigui influint en l’actual augment vertiginós de casos, que el Govern atribueix en exclusiva al Nadal. Probablement es podrà comprovar aquesta mateixa setmana. Si els contagis comencen a frenar el seu creixement, com ha predit el portaveu tècnic del Govern per a la pandèmia Simón, potser encara no està tenint un paper decisiu, però la probabilitat d’un nou repunt més greu ben aviat si no es prenen mesures addicionals o s’accelera la vacunació és molt alta. Diversos epidemiòlegs ja van advertir que el mes de febrer podria ser el pitjor mes de la pandèmia si s’estenia la B.1.1.7.

Les dades facilitades per Sanitat aquest dilluns no auguren res bo. Castella-la Manxa, Extremadura i Múrcia superen els mil casos per 100.000 habitants. Madrid ha trencat el seu rècord de la segona onada i Catalunya ja el va deixar enrere la setmana passada. Quatre autonomies superen el 40% d’ocupació de les ucis i una, el País Valencià el 50%.

Les soques sud-africana i brasilera

Per si no n’hi hagués prou, el panorama s’ha complicat amb l’aparició de les variants sud-africana i brasilera. Totes dues semblen més contagioses però el seu perill més gran està en el fet que podrien esquivar la immunitat tant natural com la de les vacunes. De moment només es disposa d’investigacions preliminars de laboratori.

Notícies relacionades

Ayuso també ha demanat al Govern que veti els viatgers procedents d’aquests països, tot i que Simón ha recordat que de Sud-àfrica no ha arribat cap vol en les últimes tres setmanes i del Brasil han arribat 3.500 viatgers la setmana passada, gairebé tots espanyols o residents a Espanya amb PCR negativa a la seva arribada.

L’OMS va alertar ahir que la soca britànica es troba ja a 58 països de quatre continents i la sud-africana en 22. La cancellera alemanya. Angela Merkel ha anunciat que la cimera de presidents de la UE de dijous vinent abordarà decisions unificades respecte a això. Salvador Illa va anunciar que prendrà les decisions en el marc del que faci Europa.