Brussel·les urgeix els Vint-i-set a vacunar el 70% de la població de cara a l’estiu

La Comissió Europea recomana accelerar el procés i immunitzar almenys el 80% dels majors de 80 anys i els treballadors socials i sanitaris per al març

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

En dos dies tornen a reunir-se els 27 Caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea per videoconferència, per fer balanç de l’estratègia de vacunació i la situació de la pandèmia, i la Comissió Europea acudirà a la cita amb una recomanació molt concreta: que els Estats membres accelerin les vacunacions per aconseguir que almenys el 80% dels més grans de 80 anys i el 80% dels treballadors socials i del sector sanitari estiguin vacunats a tots els països europeus per al mes de març. Per a l’estiu haurà d’estar vacunat com a mínim el 70% de la població adulta europea.

La crida de Brussel·les es produeix després d’una allau de crítiques a causa dels retards a la campanya de vacunació als Estats membres i la reducció en el nombre de dosis previstes en les pròximes setmanes de la vacuna de Pfizer a causa de les obres de renovació a la planta que la farmacèutica nord-americana té a Bèlgica. «La vacunació és essencial per sortir d’aquesta crisi. Ens hem assegurat prou vacunes per a tota la població de la Unió Europea. Ara necessitem accelerar-ne la distribució i accelerar la vacunació per aconseguir que el 70% de la població adulta estigui vacunada a l’estiu», ha indicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Precisament, països com Letònia, Estònia i Lituània han escrit aquest dimarts als presidents de les institucions europees demanant la concreció d’un objectiu de vacunació durant la cimera telemàtica prevista aquest dijous. «Un objectiu col·lectiu acordat i àmpliament comunicat podria ser un missatge molt fort que reforci les nostres accions per accelerar el procés de vacunació», afirmen els mandataris dels tres països, que reclamen també un subministrament de vacunes «suficient, en termini i estable».

Anàlisi del genoma

Al costat d’Estats membres i Agència Europea del Medicament, la Comissió Europea es compromet a treballar amb les empreses per utilitzar tot el potencial europeu i augmentar al màxim la capacitat de fabricació de vacunes. A més, i tot i que suscita dubtes entre alguns Estats membres, Brussel·les reté la idea de crear certificació de vacunació per facilitar els viatges. L’objectiu és aconseguir un acord polític per a finals de gener i permetre als Vint-i-set començar a utilitzar aquest tipus de certificats.

L’Executiu comunitari també insta els Vint-i-set a actualitzar les seves estratègies de vacunació, per tenir en compte les noves variants de coronavirus, i aposta per ampliar l’ús de proves ràpides d’antígens que, malgrat el compromís assumit l’any passat pels 27 líders europeus, continuen sense ser acceptades en tots els Estats membres. Quant a la seqüenciació del genoma, Brussel·les critica que hi ha molts països europeus que estan analitzant menys de l’1% de les mostres, un percentatge insuficient per identificar la progressió de les noves variants o detectar-ne de noves. Segons Brussel·les, els Vint-i-set haurien d’incrementar la seqüenciació almenys al 5% i preferiblement al 10% dels resultats positius.

«Necessitem mesures ràpides i coordinades contra les noves variants del virus. Encara haurà de passar un temps perquè les vacunes arribin a tots els europeus, i fins aleshores hem de prendre junts mesures immediates, coordinades i proactives», ha reivindicat la comissària de sanitat, Stella Kyriakides, urgint els governs a augmentar el nombre de proves PCR i la seqüenciació davant l’augment dels casos al continent europeu.

Només viatges essencials

Notícies relacionades

La nova comunicació torna a posar l’accent en la necessitat de preservar el mercat interior i la lliure circulació de persones, i a garantir restriccions proporcionades per a aquelles persones que viatgin entre zones amb una incidència elevada del virus. Tot i que remarca també que s’han d’evitar «tots els viatges no essencials» fins que es consideri que la situació epidemiològica ha millorat. En aquest sentit, recorda als Vint-i-set que hauran de continuar aplicant-se totes les mesures necessàries per reduir el risc de transmissió durant els viatges, que significa higiene de mans i distància social.

El document també remarca la importància d’ajudar els països veïns, especialment als Balcans occidentals, l’Àfrica i els països del veïnat sud, a les seves campanyes de vacunació perquè «només acabarem amb la pandèmia quan tothom tingui accés a vacunes», ha recordat von der Leyen. Per assegurar un accés primerenc als antídots, la Comissió crearà un equip amb Estats membres i països veïns per estructurar el subministrament de vacunes i garantir-los l’accés a part dels 2.300 milions de dosis negociades per la UE.