La lluita contra la pandèmia

Pfizer assegura que la vacuna és efectiva amb la soca britànica del coronavirus

Els anticossos de voluntaris vacunats han neutralitzat amb èxit un pseudovirus creat a imatge de la variant del Regne Unit

1
Es llegeix en minuts

La vacuna desenvolupada per Pfizer-BioNTech contra el coronavirus és efectiva amb la soca britànica del virus, segons han revelat els resultats de noves anàlisis que la farmacèutica ha fet públics aquest dimecres i que amplien els que ja va avançar la firma fa uns dies.

La setmana passada, Pfizer va informar que els tests de laboratori havien demostrat que la vacuna era eficaç amb una mutació del virus, l’anomenada N501Y, trobada en les noves variants del Regne Unit i Sud-àfrica. BioNTech té previst publicar noves dades relatives a l’efectivitat de la vacuna en la soca de Sud-àfrica els pròxims dies.

L’últim estudi, publicat ara al portal bioRxiv.org, però encara no revisat per científics, s’ha centrat en un virus amb 10 mutacions que són característiques de la variant coneguda com B117, identificada al Regne Unit. Entre els 11 autors de l’estudi hi ha Ugur Sahin i Oezlem Tuereci, la parella cofundadora de BioNTech.

En les proves, van prendre mostres de sang de 16 pacients vacunats en anteriors assajos i se’ls va exposar a un virus sintètic anomenat pseudovirus i dissenyat a imatge de la variant B117, amb les seves 10 mutacions. Els anticossos a la sang dels voluntaris que s’havien vacunat, coneguts com BNT162b2, van neutralitzar amb èxit el pseudovirus, amb la mateixa eficàcia que havien neutralitzat la versió original del virus, per a la qual específicament s’havia dissenyat la vacuna.

Notícies relacionades

La bona notícia arriba en un moment especialment delicat al Regne Unit, on registren xifres rècord de morts per coronavirus que s’atribueixen a la nova soca, més contagiosa que l’originària. Significa, a més, que el procés de vacunació no ha de tornar a començar i que podrà continuar amb el calendari previst.

La preocupació per l’impacte de la soca britànica és creixent. Altres laboratoris com AstraZeneca, Moderna i CureVac estan també analitzant si les seves respectives vacunes immunitzen també contra les variants del coronavirus. Aquestes firmes encara no han fet públics els resultats d’aquests tests.