Google firma un acord de drets afins per remunerar la premsa francesa
El gegant d’internet pagarà als mitjans per l’ús de les seves publicacions ‘online’
Google i l’Aliança de Premsa d’Informació General (APIG) de França –entitat que representa els diaris nacionals i regionals francesos– han anunciat aquest dijous la firma d’un acord que aplana el camí perquè el gegant d’internet remuneri la premsa francesa en concepte de drets afins o connexos, després d’àrdues negociacions. Els drets afins són una disposició similar als drets d’autor i va ser creada per una directiva europea per, suposadament, millorar la distribució dels ingressos digitals en benefici dels diaris i les agències de premsa.
Google i l’APIG «anuncien un acord sobre la remuneració dels drets afins en virtut de la llei francesa», afirmen les dues parts en un comunicat conjunt, en el qual recalquen que és «la culminació de molts mesos de negociacions al marc establert per l’Autoritat de Competència».
Aquest acord «estableix el marc dins del qual Google negociarà acords de llicència individuals amb els membres» d’APIG, expliquen els signants. Es tracta d’acords de llicència que «cobriran els drets afins i, a més, obriran als diaris l’accés a News Showcase», un programa llançat recentment per Google en què remunera els mitjans de comunicació per una selecció de continguts.
Segons el comunicat, la remuneració es calcularà individualment i «partint de criteris com, per exemple, la contribució a la informació política i general, el volum diari de publicacions i l’audiència mensual a internet».
Per Pierre Louette, director executiu del grup Les Echos - Le Parisien i president d’APIG, aquest acord «marca el reconeixement efectiu del dret afí dels editors de premsa i el començament de la seva remuneració per part de les plataformes digitals per l’ús de les seves publicacions en línia».
El cap de Google França, Sébastien Missoffe, ho veu com la confirmació d’un «compromís» que obre «noves perspectives».
Llarg conflicte
Notícies relacionadesA finals del 2019 la premsa francesa va acusar Google de violar els drets afins. Poc després de la seva entrada en vigor a França, Google va decidir unilateralment fer menys visibles els diaris que es neguessin a permetre-li continuar explotant gratis els seus continguts (títols, fragments d’articles i il·lustracions) en els seus resultats de recerca.
La premsa francesa es va veure obligada a accedir-hi, però va recórrer immediatament a l’Autoritat de Competència, que l’abril del 2020 va ordenar a Google negociar «de bona fe» amb els editors, una decisió corroborada pel Tribunal d’Apel·lació de París.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034