Crisi sanitària
12 preguntes sobre la vacuna contra la Covid i la campanya de vacunació a Espanya
El principi del final de la pandèmia es va començar a escriure amb l’arribada de les primeres vacunes contra la Covid-19. Espanya va emprendre aquest camí el dia 27 de desembre, junt amb els altres països de la Unió Europea. Un mes després, amb 1.139.400 dosis distribuïdes i 768.950 d’administrades, el repte de la immunització no ha fet més que començar. Això és tot el que necessites saber sobre les vacunes contra la Covid-19 i la campanya de vacunació a Espanya.
Índex de preguntes (clica sobre la que vulguis consultar):
¿Per què ésimportant immunitzar-se contra la Covid-19?
¿Quant triguen a fer efecte les vacunes i quant dura la immunitat generada?
¿Quantes dosis són necessàries per ser immune?
¿Em puc contagiar i transmetre la Covid-19 després de rebre la vacuna?
¿Quins efectes secundaris té?
¿Què sabem sobre la seguretat i eficàcia d’aquestes vacunes?
¿Funcionen les actuals vacunes contra la variant del virus detectada al Regne Unit?
¿Quines vacunes s’estan repartint a Espanya?
¿Qui decideix quines persones es vacunen, quan i com ho fan?
¿Com sé quan em tocarà vacunar-me?
¿Hi haurà altres vacunes disponibles per a Espanya?
¿És obligatori vacunar-se contra la Covid-19?
¿Per què és important immunitzar-se contra la Covid-19?
Hi ha dues raons principals per vacunar-se contra la Covid-19. La primera, per reduir les possibilitats de contraure la malaltia. I la segona, per frenar la transmissió del virus a nivell comunitari. Com més persones estiguin immunitzades, abans acabarà la pandèmia. De fet, aquest final arribarà quan la gran majoria de la població estigui immunitzada.
Desenvolupades en temps rècord i testades en milers de persones, les vacunes contra la Covid-19 han sigut dissenyades per frenar la transmissió del coronavirus SARS-CoV-2. Aquestes fórmules utilitzen un fragment del virus per despertar una resposta immunitària en el nostre organisme. És a dir, introdueixen al cos les instruccions per lluitar contra el virus en cas d’infecció.
¿Quant triguen a fer efecte les vacunes i quant dura la immunitat generada?
Des que una persona rep la primera punxada fins que els seus nivells d’anticossos contra el virus comencen a consolidar-se, pot passar un mes o més; tot i que alguns estudis preliminars apunten que a partir del dia 12 el risc de contagi disminueix. Els estudis clínics dePfizer i BioNTech, per exemple, estimen que els nivells d’anticossos arriben al seu pic després d’una setmana de la segona dosi (28 dies després de la primera injecció). Les proves deModerna i Oxford plantegen un marc temporal semblant. Altres, com la de Janssen, podrien trigar més de 56 dies a forjar una protecció completa.
A partir d’allà, totes les preguntes relacionades amb la immunitat davant el virus continuen, ara com ara, sent una incògnita. Alguns estudis en pacients infectats indiquen que els anticossos cel·lulars aguanten almenys sis mesos després d’haver-se contagiat. Així mateix, un seguiment dels primers pacients vacunats durant els assajos clínics indica que els anticossos resisteixen diversos mesos. Impossible, per ara, fer prediccions a llarg termini sobre aquesta qüestió. Tampoc es pot descartar la necessitat de ‘dosis de record’ quan es detecti que la immunitat dels primers vacunats està decaient.
¿Quantes dosis són necessàries per ser immune?
Les vacunes més avançades fins ara requereixen dues dosis per ser efectives. Entre la vintena d’assajos clínics a gran escala realitzats fins ara, només hi ha dues fórmules que sembla que funcionen amb una sola dosi: la injecció de Janssen i la de CanSino, de l’Institut de Biotecnologia de Pequín.
¿Puc contagiar-me i transmetre la Covid-19 després de rebre la vacuna?
¿Puc contagiar-me i transmetre la Covid-19 després de rebre la vacuna?Les vacunes requereixen dues dosis i al voltant d’un mes per forjar una immunitat davant el virus. És possible que un pacient es contagiï entre la primera i la segona dosi, abans que els anticossos contra el virus estiguin consolidats. En el procés d’assajos clínics també s’han observat un centenar d’infeccions lleus després de completar el protocol d’immunització. Les dades obtingudes fins ara mostren que la vacunes tenen una eficàcia pròxima al 90% i que, tot i que no eviten del tot el risc d’infecció, sí que aconseguirien minimitzar l’impacte de la malaltia.
Encara no és clar si les vacunes disponibles fins ara aconseguiran tallar de soca-rel la transmissió del virus. Si, per exemple, evitarien que una persona infectada transmeti el virus a un tercer. Totes aquestes qüestions es continuen estudiant en el procés d’assajos clínics i a través dels dispositius de vigilància farmacològica.
¿Quins efectes secundaris té?
Igual que passa amb les altres vacunes, les immunitzacions contra la Covid-19 poden provocar efectes adversos. Els efectes secundaris més comuns inclouen febre, cansament, cefalea, així com dolor i enrogiment al lloc de la punxada. En les proves realitzades fins ara s’han observat alguns casos de paràlisi temporal i reacció al·lèrgica (anafilaxi) que, segons estimen els experts, podrien afectar un de cada 1.000 pacients inoculats. La gran majoria de les reaccions adverses greus detectades fins ara s’han revertit en qüestió de dies, indiquen els informes.
¿Què en sabem, de la seguretat i eficàcia d’aquestes vacunes?
Les vacunes que actualment s’estan subministrant a Espanya han passat per un ampli procés d’estudis clínics en els quals s’ha avaluat la seguretat i l’eficàcia dels compostos. Així mateix, els resultats obtinguts han sigut supervisats per organismes sanitaris independents, així com per l’Agència Europea del Medicament (EMA). Fins i tot després de la seva distribució, els dispositius de farmacovigilància monitoritzen l’efectivitat d’aquests fàrmacs sobre la població.
¿Funcionen les actuals vacunes contra la variant del virus detectada al Regne Unit?
Per ara, tot indica que sí. Malgrat que la variant detectada al Regne Unit presenta al voltant de 17 mutacions, tot apunta que les actuals vacunes continuen sent efectives davant les proteïnes clau del patogen. Recents estudis de Pfizer i BioNTech han corroborat que les immunitzacions que s’estan distribuint actualment són eficaces contra aquest nou llinatge del patogen. Així mateix, l’equip científic de la farmacèutica ha afirmat que podria modificar la seva fórmula ràpidament en cas que el virus muti de manera considerable.
¿Quines vacunes s’estan distribuint a Espanya?
Espanya ja està repartint les dues primeres vacunes contra la Covid-19 que han aconseguit la seva autorització; la de Pfizer i BioNTech i la de Moderna. De la primera n’estan arribant al voltant de 350.000 dosis a la setmana, mentre que de la segona s’espera un total de 600.000 dosis que arribaran durant el mes de febrer. El repartiment de les dosis està en mans de les comunitats autònomes, encarregades de gestionar tant els recursos humans com la logística.
¿Qui decideix quines persones es vacunen, quan i com ho fan?
Espanya disposa d’una ‘Estratègia de vacunació davant la Covid-19’ elaborada pel Ministeri de Sanitat i el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual participen les autonomies. Les primeres vacunes s’han destinat a immunitzar les persones grans i/o amb discapacitat ingressades en residències, així com els treballadors d’aquests centres. A mitjans de gener s’ha passat a immunitzar sanitaris de primera línia. Els següents en la llista són les persones considerades com a grans dependents (de grau III). El Ministeri de Sanitat estima que a partir de finals de març es començaran a vacunar els majors de 80 anys.
¿Com sé quan em tocarà vacunar-me?
El pla de vacunació anirà avançant així que arribin més dosis. Segons es recull a la pàgina del Ministeri de Sanitat sobre vacunes, «el servei de salut de cada comunitat autònoma contactarà amb les persones que vacunarà, seguint l’ordre de priorització establert» així que per ara no es recomana trucar als centres de salut per preguntar-ho. El calendari definitiu de vacunació dependrà, entre altres coses, de la disponibilitat de vacunes.
¿Hi haurà altres vacunes disponibles per a Espanya?
Notícies relacionadesLa Comissió Europea ha tancat sis acords per a la compra de vacunes contra la Covid-19; amb Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sanofi i CureVac. De moment, només dues d’aquestes han sigut aprovades per l’Agència Europea del Medicament (EMA). A finals de gener la fórmula d’Oxford i AstraZeneca també podria aconseguir llum verda per a la seva distribució. A més, s’espera que al llarg del 2021 algunes d’aquestes fórmules podrien rebre la seva respectiva autorització, tot i que encara no hi hagi una data clara.
¿És obligatori vacunar-se contra la Covid-19?
No. La vacunació contra la Covid-19 és voluntària. I no només a Espanya, sinó a pràcticament tots els països que han iniciat la campanya de vacunació davant la Covid-19. Algunes veus, com Anthony Fauci als Estats Units, han suggerit que en alguns entorns sí que es podria plantejar l’obligatorietat de la vacuna. Com als hospitals i centres sanitaris de primera línia, per exemple. Aquesta estratègia tan sols s’aplicaria en cas que s’observés una negativa generalitzada a la vacuna, cosa que per ara no està passant. Les xifres d’acceptació indiquen que, ara com ara, la gran majoria de persones susceptibles a ser immunitzades es mostren favorables a rebre la vacuna.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"