Galícia sacrificarà més de 3.000 visons d’una granja per un brot de coronavirus
És el segon brot detectat a Espanya en una granja pelletera
Exemplar de visó d’una granja d’Oza dos Ríos, a Galícia. /
La Conselleria de Medi Rural de Galícia ha informat de la detecció d’un brot de coronavirus en una granja de visons americans situada a l’ajuntament corunyès d’A Baña i ha avançat que els 3.100 animals de l’explotació seran sacrificats. És el segon brot detectat a Espanya en una granja pelletera.
La Xunta va comunicar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) l’existència del focus, que és el segon conegut en una granja pelletera a Espanya després del que es va detectar al juliol a Puebla de Valverde (Terol).
A més, la Xunta ha avançat que en els pròxims dies, «en aplicació de la normativa legal vigent i amb la finalitat última de preservar la salut pública», es durà a terme el sacrifici de tots els animals de l’explotació, que compta amb 3.100 animals en total (2.500 femelles i 600 mascles), així com les mesures de desinfecció i control del brot.
L’explotació, immobilitzada
En aplicació dels vigents protocols de vigilància d’aquesta malaltia a les granges de visó americà a Espanya, apunta la conselleria en un comunicat, després de les anàlisis realitzades, es va confirmar l’existència de circulació viral SARS-CoV-2 en aquesta instal·lació.
L’explotació es manté immobilitzada i sotmesa a vigilància i control oficial pels Serveis Veterinaris Oficials de la Conselleria de Medi Rural.
La detecció d’aquest focus es produeix en el marc dels controls de vigilància que es realitzen a l’empara del Programa de Prevenció, Vigilància i Control de SARS-CoV-2 en Granges de Visó Americans a Espanya, elaborat pels ministeris d’Agricultura i de Sanitat.
En aplicació d’aquest programa, els Serveis Veterinaris Oficials de la Xunta van realitzar diferents visites a totes les explotacions de visons de la comunitat, a fi de comprovar les condicions de bioseguretat de les granges.
Així mateix, Medi Rural assegura que des de les primeres informacions rebudes procedents dels Països Baixos en relació amb explotacions de visons infectades amb el SARS-CoV-2, la Xunta va mantenir un «contacte permanent» amb el sector pelleter gallec.
En aquesta línia, va traslladar a totes les explotacions actives la informació actualitzada de la situació, tant a Europa com a Espanya, a través de diverses comunicacions.
Aquest focus es notificarà oficialment per part del MAPA a l’Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) i a la Comissió Europea.