La UE pressiona AstraZeneca pel subministrament de la vacuna anti-Covid
La Comissió Europea exigeix a la farmacèutica detalls sobre les dosis fabricades a la Unió Europea i la seva destinació perquè tem que s’hagin revenut a tercers països
Brussel·les, que amenaça d’utilitzar totes les mesures al seu abast per protegir els drets dels ciutadans europeus, fixa una altra reunió amb l’empresa aquest dimecres
La farmacèutica, que espera l’autorització condicional de l’Agència Europea del Medicament per al 29 de gener, va anunciar la setmana passada retards en el subministrament de les dosis acordades
A laboratory technician supervises capped vials during filling and packaging tests for the large-scale production and supply of the University of Oxford s COVID-19 vaccine candidate AZD1222 conducted on a high-performance aseptic vial filling line on September 11 2020 at the Italian biologics manufacturing facility of multinational corporation Catalent in Anagni southeast of Rome during the COVID-19 infection caused by the novel coronavirus - Catalent Biologics manufacturing facility in Anagni Italy will serve as the launch facility for the large-scale production and supply of the University of Oxford s Covid-19 vaccine candidate AZD1222 providing large-scale vial filling and packaging to British-Swedish multinational pharmaceutical and biopharmaceutical company AstraZeneca (Photo by Vincenzo PINTO AFP) /
La Unió Europea eleva el to contra la farmacèutica AstraZeneca. Les primeres explicacions de l’empresa, que desenvolupa juntament amb la Universitat d’Oxford una de les vacunes contra la Covid-19 adquirides per la Unió Europea, no han satisfet Brussel·les. Davant el retard en el subministrament anunciat divendres passat per la companyia, la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides, ha exigit detalls sobre quantes vacunes han fabricat a la UE i a qui s’han subministrat. La UE, que tem que les dosis europees hagin acabat a tercers països, no descarta adoptar «qualsevol mesura» per obligar el laboratori a complir el contracte.
«Les discussions amb AstraZeneca no han sigut satisfactòries amb falta de claredat i explicacions insuficients. Els Estats membres estan units: els fabricants de vacunes tenen responsabilitats contractuals i socials i les han de complir», ha resumit la xipriota després d’una llarga jornada de converses. «Juntament amb els Estats membres hem sol·licitat a AstraZeneca una planificació detallada de les entregues de vacunes i quan es portarà a terme la distribució als Estats membres», ha afegit la comissària que ha anunciat una nova reunió aquest dimecres.
Discussions with @AstraZeneca today resulted in dissatisfaction with the lack of clarity and insufficient explanations. EU Member States are united: vaccine developers have societal and contractual responsibilities they need to uphold.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) 25 de enero de 2021
En qüestió de dies, Brussel·les ha passat de la sorpresa a un enuig absolut. «Divendres passat AstraZeneca, de forma sorprenent, va informar els Estats membres i la Comissió Europea que en les pròximes setmanes subministrarà substancialment menys dosis de les acordades i anunciades. Aquest nou calendari no és acceptable per a la Unió Europea», ha avisat Kyriakides durant una breu compareixença sense preguntes després de la primera de les dues trobades celebrada aquest dilluns amb representants dels Estats membres i l’empresa.
La reunió s’ha produït després de la carta enviada diumenge i una conversa telefònica entre la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el conseller delegat de la companyia, Pascal Soriot, en la qual l’alemanya ha apressat a respectar els terminis acordats i ha recordat «les significatives quantitats» invertides de forma avançada per la UE a través dels acords de compra anticipada per «garantir que la producció augmenta fins i tot abans que l’Agència Europea del Medicament (EMA) concedeixi la seva autorització de comercialització condicional», previsiblement aquest divendres 29 de gener.
De 80 a 31 milions de dosis
AstraZeneca, la primera empresa amb la qual va firmar un contracte la UE l’agost passat per 300 milions de dosis més una opció de 100 milions addicionals, va informar divendres que no estarà en disposició de complir les quantitats acordades i que davant els 80 milions de dosis que ha de subministrar durant el primer trimestre de l’any només n’entregarà 31 milions de dosis. Tot un revés per a les estratègia de vacunació dels Vint-i-set quan el nombre de contagis continua creixent. Davant aquest panorama, Brussel·les ha optat per passar a l’ofensiva i mostrar la seva cara més combativa. «La UE vol saber exactament quantes dosis s’han produït i on per AstraZeneca fins ara i on o a qui les han entregat», ha exigit Kyriakides sobre algunes de les preguntes que han quedat sense resposta durant la primera reunió.
«La UE vol que les dosis sol·licitades i prefinançades s’entreguin al més aviat possible i volem que el nostre contracte es compleixi plenament», ha afegit anunciant que la UE està disposada a prendre «totes les mesures necessàries» per protegir els drets dels ciutadans europeus. «AstraZeneca està obligada per contracte a produir des de principis d’octubre i aparentment han estat subministrant en altres parts del món, inclòs el Regne Unit, sense retards. Aquesta feble justificació que tenen problemes a la cadena de subministrament de la UE però no en altres llocs no val perquè no és un problema rebre la vacuna del Regne Unit», s’ha queixat l’eurodiputat alemany i portaveu de Sanitat, Peter Liese.
Arran d’això, la ministra espanyola, Arancha Gonzaléz-Laya, ha assegurat que Espanya espera que les farmacèutiques respectin els contractes firmats i garantir l’arribada de les vacunes. «Confiem en la capacitat de les institucions comunitàries no només de negociar els contractes sinó també d’assegurar el seu compliment», ha dit aquest dilluns. De moment, Itàlia ja ha anunciat que denunciarà tant Pfizer com AstraZeneca per incompliment de contracte a causa dels retards.
Controls a l’exportació
Notícies relacionadesA més, i per evitar la repetició de casos similars, Brussel·les prepara ja un mecanisme de transparència d’exportació de vacunes anti-Covid per controlar què es fabrica a la UE i a quins països s’exporta. «Volem claredat en les operacions i transparència total en relació amb l’exportació de vacunes des de la UE. En el futur, totes les empreses que produeixin vacunes contra la Covid-19 a la UE hauran de presentar una notificació prèvia quan vulguin exportar vacunes a tercers països», ha anunciat Kyriakides. Segons ha avançat, només estaran exempts els enviaments humanitaris.
«Seria una bona idea que les empreses hagin d’obtenir una llicència per exportar vacunes de manera que puguem controlar quines vacunes surten de la UE després de ser produïdes a Europa. Al cap i a la fi en gairebé tots els contractes que la UE ha negociat hem invertit milions d’euros anticipadament perquè hi pugui haver capacitat de producció. Així que no es tracta de ser el primer sinó de ser just», ha avisat el ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn. La UE ha avançat 2.700 milions d’euros als fabricants de vacuna per accelerar la producció i disposar de l’antídot tan aviat com rebi llum verda.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"