Protestes estudiantils

Castells: «La prioritat en els exàmens presencials és la salut»

  • El ministre d’Universitats apel·la a la responsabilitat dels rectors, als quals demana que «escoltin les queixes dels estudiants»

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha insistit que, en plena tercera onada de la pandèmia, la salut ha de ser la prioritat absoluta a les facultats, on les classes continuen sent majoritàriament ‘online’ però els exàmens són presencials. Molts estudiants han protestat no tant per les condicions sanitàries de l’examen –es realitzen en silenci, amb distància interpersonal i mascareta– sinó pel risc que implica utilitzar el transport públic per arribar a la universitat, així com les aglomeracions que es poden produir als passadissos abans i després de la convocatòria.

Davant les queixes estudiantils, el ministre ha fet una crida a la responsabilitat de rectors i degans perquè «escoltin els estudiants i no pensin que s’inventen les coses». «Jo només m’he fet ressò de la preocupació dels universitaris, no rectificaré les meves declaracions perquè continuo pensant el mateix. No entraré en cap polèmica, però no es pot ser indiferent a les queixes dels alumnes. Hem de dialogar amb ells», ha assegurat un grup de periodistes durant una roda de premsa virtual per presentar un nou sistema d’ajuda per a la formació del professorat i els doctors.

Ahir a la nit, la Conferència de Rectors –CRUE, organisme que reuneix els màxims responsables de totes les universitats, que són institucions autònomes– va emetre un comunicat per llançar un missatge de tranquil·litat i assegurar que les facultats són espais segurs davant la Covid-19. «La presencialitat és el segell d’identitat i l’escenari ‘online’ ha de ser l’últim recurs», van assegurar. «La realització d’exàmens telemàtics comporta la implementació d’unes mesures extraordinàries i amb complexes derivades legals i tècniques en l’àmbit de la protecció de dades i la identificació dels qui s’examinen. Però aprofitant-se d’aquestes dificultats i de les llacunes normatives que existeixen, s’han produït intents de frau. Amb les proves presencials l’únic que es pretén és protegir aquesta immensa majoria d’estudiants que afronten la seva formació amb honestedat, transparència i responsabilitat», concloïa el comunicat de la CRUE.

Notícies relacionades

Castells ha mostrat el seu recolzament a l’ensenyament presencial, però també ha deixat clar que el millor ensenyament és aquell en el qual es preserva la salut. I ha recordat que al juny, quan la pandèmia no colpejava tan fort a Espanya, es van realitzar els exàmens ‘online’ sense més problemes (segons les dades oficials, només un 2% dels universitaris no estaven capacitats tecnològicament per fer un examen virtual). El ministre ha demanat a l’acabada de nomenar ministra de Sanitat, Carolina Darias, que traslladi aquesta mateixa tarda la preocupació estudiantil al Consell Interterritorial de Salut, on són presents els diferents consellers. «La gent que opina que jo creo alarmes socials, que llegeixi la premsa seriosa i no les xarxes socials», ha remarcat Castells després de posar èmfasi en l’elevadíssim índex de contagis que hi ha ara mateix a Espanya, així com la saturació hospitalària. El ministre ha demanat despolititzar els problemes derivats de la pandèmia perquè l’única prioritat ha de ser la salut. «Ara toca resoldre la pandèmia. I per a això hauríem de tenir un clima d’assossec, que no tenim».

En una recent entrevista amb EL PERIÓDICO, Castells va assegurar que la realització dels exàmens hauria de dependre de les condicions sanitàries i, per tant, del que diguin les autoritats del ram. Salvador Illa, molt amic meu, sempre em diu el mateix: «Si hi ha condicions bàsiques de precaució sanitària, es pot fer presencial; si no, cal passar a virtual». Això és el que hem estat dient des del juny. Vam aconseguir 400 milions del Govern perquè les universitats augmentessin la seva digitalització. ¿Què passa? Que hi ha molta dificultat en els professors, més que en els estudiants, en acostumar-se a la idea de l’ensenyament ‘online’. La presencialitat ha de ser preferent. Però es pot el que es pot i quan es pot. Molts et diuen que als exàmens virtuals es copia molt. Primer: demostrin-m’ho. Segon: hi ha mètodes fàcils per evitar-ho.