Dia Mundial del Càncer

La lluita contra el càncer en cinc històries

La lluita contra el càncer en cinc històries
2
Es llegeix en minuts

La pandèmia de coronavirus ha acaparat el protagonisme i l’atenció sanitària aquest últim any, però el càncer continua sent la tercera malaltia en nombre de morts a Espanya, amb un 20,4% de morts. El 2020, segons un informe de l’Institut Nacional d’Estadística, va ser superada per les malalties cardiovasculars (23%) i les infeccioses i parasitàries entre les quals hi ha la Covid-19 (20,8%). Amb cada vegada més avenços científics per a la seva cura i tractament, la tatologia segueix afectant, i molt, la societat. Aquí un grapat d’històries per conèixer diferents rostres darrere del càncer i sobretot, de la lluita contra la malaltia.

El neuròleg que viu amb un càncer incurable

Ha passat un any i una setmana des que el metge José María Asensi Álvarez –‘Chema’ per als més pròxims– (Oviedo, 1959) va saber que patia un tumor incurable. És net, nebot i germà de metges, i pare de dos metges residents (un home i una dona) i d’una estudiant de segon de Medicina.

«No vaig pensar en com de bé m’ha tractat la vida fins que me’l van detectar. Un es creu immortal, però no ho és», assenyala.

«Quan et donen la notícia hi ha dues vies: portar-ho bé o portar-ho malament, i jo vaig escollir la primera»

El 2020 ha sigut per a Clara Barcelona, aragonesa de 43 anys, un any del qual aprendre i assumir, més que mai, «que en aquesta vida cal suportar el que ve, i de cara». Li van detectar un tumor però, a més, una setmana abans de començar el tractament es va contagiar de coronavirus. «El meu pare es va posar molt malalt, va estar a punt de ser intubat, però afortunadament el va superar. Allà va ser quan el va agafar tota la família i jo ja sabia llavors que el meu diagnòstic era càncer», explica.

Radioteràpia durant la pandèmia

Mónica Fores va acudir al metge «per un petit bony» al pit i va ser diagnosticada de càncer de mama el 2019. Va seguir tractament de radioteràpia durant la pandèmia, i ara ha de sotmetre’s a revisions cada tres mesos. «És veritat que els meus ritmes han canviat, perquè les prioritats canvien, i t’adones que no has de sotmetre’t al mateix estrès que abans», valora.

Quan la teva parella i tu teniu càncer

La Madalina va ser operada el 8 de gener després de 12 sessions de quimioteràpia i ara l’esperen la radioteràpia i la immunoteràpia, i forma part d’un assaig clínic per provar dos nous medicaments. La pandèmia no ha aturat tot això, però sí que li ha provocat viure la situació amb «molta por» i sense el recolzament dels seus éssers estimats. El seu marit va ser diagnosticat de càncer de pròstata a finals del 2019, quan tenia 61 anys, i després de sotmetre’s als tractaments, ara està bé.

«He conegut molt el meu fill, li deia que era molt valent»

Notícies relacionades

El Biel té 8 anys i mentre el món lluitava contra una pandèmia, ell i la seva família ho feien també contra una leucèmia. «Vam passar el més dur del càncer i ara tenim por de la Covid», explica el seu pare, Julio L. Rodríguez.

Van ingressar a La Fe de València amb el protocol de la covid activat: s’hauria de quedar només un dels progenitors amb el Biel en una habitació com a forma d’aïllament per evitar qualsevol possible contagi.