Carmen Calvo recolza la campanya #NomoreMatildas
La vicepresidenta del Govern reivindica el paper de les dones a la ciència
La vicepresidenta primera del Govern i ministra de la Presidència, Carmen Calvo, ha participat aquest dilluns en la presentació de la campanya ‘No more Matildas’, per reivindicar el paper de les dones a la ciència.
«La invisibilitat de les dones investigadores fa que les nenes no tinguin referents. Les dones estem cansades de ser pioneres constantment, ser pioneres ens debilita, formar part d’una genealogia ens ajuda a ser més fortes a cada pas que fem», ha manifestat Calvo durant la presentació de la campanya a l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya.
Per a la vicepresidenta, el passat ha sigut «injust» i el present ho continua sent amb la proporció «tan escassa» de noies a les carreres STEM. «El futur és que no ho sigui. El futur no es pot construir a tots els àmbits del desenvolupament sense nosaltres, perquè el que això significa és que construïm avenços d’una banda però sempre arribem tard al disseny del futur», ha defensat. Així mateix, Calvo ha assenyalat que resulta «molt esquizofrènic» que els estereotips de les dones estiguin vinculats a papers tradicionals, que no tenen a veure res» amb la seva condició de ciutadanes plenes.
«Portaveus de nosaltres mateixes»
«Les dones ja no necessitem representacions, som portaveus de nosaltres mateixes i prenem decisions per nosaltres mateixes», ha sentenciat la vicepresidenta, mentre ha lamentat que la societat «continua sent sexista, si no misògina», i que continua construint estereotips del que representa la dona «en direcció contrària al pas tan extraordinari que significa per a qualsevol noia dedicar-se a l’àmbit científic i la investigació».
La campanya ‘No more Matildas’, una idea de Gettingbetter Creative Studio amb la col·laboració de Dos Passos Agencia Literaria y Comunicación i producció de Kamestudio, denuncia la falta de referents femenins a la ciència al llarg de la història i la necessitat de la seva inclusió en els materials educatius, amb motiu de la celebració del Dia de la Dona i la Nena a la Ciència l’11 de febrer.
Durant la seva intervenció, la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha criticat que al llarg de la història s’hagi «vetat» el coneixement de les dones perquè «la història l’han escrit els homes». «Mentre els homes s’apropiaven de l’àmbit públic, a les dones se les relegava a l’àmbit privat», ha afirmat.
Referents imprescindibles
No obstant, ha reivindicat que hi ha «centenars, milers» de models i referents femenins, però que «els han furtat a les nenes que omplen les escoles» i a qui «es fa dubtar de fins on poden arribar». Per això, ha afegit que per arribar a la meta «sens dubte és imprescindible tenir referents» i ha lamentat que hi hagi «terres enganxosos» que impedeixen que les dones «s’enlairin i es desenvolupin en plena igualtat».
«¿Quantes en coneixem que s’acaben rendint i s’acaben conformant amb un paper secundari?», s’ha preguntat la ministra d’Educació i FP, que ha insistit que cal «acabar amb aquesta situació injusta» i «rescatar de l’oblit dones injustament silenciades i amagades». Celaá ha posat en relleu l’«intens» treball que estan fent al Ministeri per procurar que les nenes i les joves s’acostin a les àrees STEM. Així, ha destacat que un dels pilars clau en aquest sentit és la llei d’educació recentment aprovada (LOMLOE), que té com un dels seus principis rectors «l’acostament de les nenes a la ciència».
«El talent no té gènere, les dones som una força de progrés social i ètic imprescindible. El talent femení té un gran impacte transformador per construir un projecte de futur», ha manifestat.
Retenir talent
A la presentació de la campanya ‘No more Matildas’ també ha participat el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha lamentat que, durant molt temps, les dones que es dedicaven a la ciència i l’enginyeria «eren pioneres i s’havien d’enfrontar a l’absència de coneixement o fins i tot a la burla o l’abús».
No obstant, Duque ha celebrat que «avui ja no són només unes quantes pioneres» i ha assegurat que a Espanya les dones ja són el 41 per cent del talent investigador i que «moltes són referents de les seves disciplines». «Espanya és un referent en igualtat a nivell internacional, fruit de les polítiques públiques d’igualtat dels últims anys», ha dit. En aquest punt, ha apostat per «atraure» el talent de les dones i «retenir» aquest talent per garantir que les dones «aprofiten el seu potencial i arriben als esglaons més alts de la carrera científica».
El ministre ha lamentat que les nenes perceben que «són menys capaces» per algunes carreres com l’enginyeria o la física, per la qual cosa ha remarcat que per superar aquestes barreres una de les funcions del ministeri «és trencar amb els estereotips». Per això, ha ressaltat que el dia 11 de febrer llançaran una plataforma web en què presenten les científiques i innovadores destacades i premiades el 2020; i que milloraran la carrera científica a través d’una reforma de la Llei de la Ciència que preveuen aprovar aquest any. «La societat té molt a millorar i la nostra tasca és posar els mitjans per compensar les seves dificultats», ha remarcat Duque.
Recolzament d’eurodiputades
La campanya ‘No more Matildas’ també ha rebut el suport d’eurodiputades de diferents partits, com Dolors Montserrat, del Grup Parlamentari Popular, que ha defensat que la presència de les dones als àmbits científics «ha de deixar de ser una raresa» i ha fet referència a «tantes dones que en el seu moment es van trobar amb grans dificultats per potenciar el seu talent i ara són reconegudes per tothom».
El Grup Socialista i Demòcrates també han mostrat el seu compromís amb aquesta iniciativa i ha apostat per treballar per una Europa «més feminista». «Aquest pas l’hem fet des de l’activisme, però ara és el moment que els governs es comprometin també a avançar i que les nenes siguin capaces d’eliminar aquest sostre que avui tenim», ha assenyalat l’eurodiputada Iratxe García.
A més, l’eurodiputada del Grup Renew Europe Susana Solís ha posat èmfasi en què aquesta campanya, que fa reflexionar sobre els estereotips i la «falta absoluta» de models femenins, «és més necessària que mai»; i l’eurodiputada del Grup GUE Eugenia Rodríguez Palop ha assegurat que la diversitat «és rendible» i que per ser competitius «cal comptar amb tots els talents».
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), Carmen Fenoll, ha insistit que les dones han d’aportar a la ciència «tota la seva potència intel·lectual» i ha assenyalat que cal treballar perquè la meitat dels cervells de la humanitat «puguin aportar també la seva visió».
Notícies relacionades«És intolerable que ara continuem malgastant tant talent per prejudicis. Encara a molts països les dones són ciutadanes de segona i no tenen possibilitat d’estudiar, és necessari que el camí sigui menys complicat per les persones que es volen dedicar professionalment a la investigació», ha advertit la presidenta de l’AMIT.
Finalment, la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya, María Andrés, ha destacat que la campanya ‘No more Matildas’ busca «donar visibilitat» a les dones al món de la ciència, així com promoure la igualtat en la investigació i les carreres científiques. «¿Què hauria passat si Albert Einstein hagués sigut una dona?», ha preguntat.