«Els nens, nenes i adolescents som ciutadans amb drets, ara i aquí»
El 26 de gener, un grup de representants dels partits polítics que es presenten a les eleccions del 14-F es van reunir per debatre sobre els drets de la infància i la situació de vulnerabilitat que pateixen els nens i les nenes. Es van tractar diversos temes, des de la violència i la pobresa que pateixen els infants, fins a la seva educació i la participació que se’ls ofereix dins de la societat. Save the Children, organitzadors de l’acte, ens va convidar al CNIAC (Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya) perquè en forméssim part.
Al debat hi van assistir: Francesc de Dalmases (Junts), Laura Vilagrà (ERC), Noemí de la Calle (Ciutadans), Raúl Moreno (PSC), Susanna Segovia (En Comú Podem), Eulàlia Reguant (CUP-Guanyem), Marisa Xandri (PP), Lluís Font (PDECat) i Oriol Puig (PNC).
Un dels primers aspectes a discutir, proposat per Save the Children, va ser el relacionat amb la violència que pateixen els nens i nenes. Es va destacar que era necessària la conscienciació social d’aquest problema i el reforç dels protocols contra aquesta realitat que molts infants pateixen a tot el món. «Nosaltres tenim l’obligació de garantir el dret a viure sense violències. És un dret que tenen els infants», deia un dels participants.
Tot i que estem d’acord amb les idees generals i creiem que el problema està ben localitzat i definit, tenim la sensació que s’espera que siguin els mateixos nens els qui denunciïn aquesta violència, quan realment la majoria de vegades no són conscients ni que la pateixen.
Referent a la pobresa, es va comentar que és necessari l’acompanyament a les famílies afectades i que rebin ajuts per pagar llibres de text i altres materials escolars. Sobre això, una participant deia: «Proposem ajuts perquè la situació socioeconòmica de les famílies no limiti l’accés a la cultura i que quan arribi el setembre no hagin d’elegir entre omplir la nevera i comprar els llibres de text».
Nosaltres, com a nens, nenes i adolescents, apreciem aquest pensament de priorització cap a l’educació que molts dels partits van mostrar.
Tots els partits van coincidir quan es parlava d’educació, i nosaltres hi estem d’acord, que tancar les escoles era de les últimes coses que s’havien de fer. Van reconèixer que, després d’un confinament adultocèntric i caòtic en l’àmbit educatiu com el que havíem patit, es necessiten més recursos per poder seguir les classes, a més d’un acompanyament emocional i educatiu a l’alumnat.
Tothom es va mostrar afí a potenciar la participació dels nens, nenes i adolescents en la societat, però tenim la sensació que encara està pendent concretar de quina manera. Ens va agradar especialment l’observació d’una participant que va assegurar que, com a ciutadans de ple dret que som, absolutament tots els temes afecten els infants i adolescents, directament o indirectament. Aquestes paraules tenen molt pes per a nosaltres, ja que és una idea que fa molt temps que intentem reivindicar.
Agraïm a Save the Children que hagi comptat amb la nostra participació.
Notícies relacionadesUna vegada més, volem recordar que els nens, nenes i adolescents no som només el futur de la societat, ni som menors, com molts participants han repetit, sinó que som ciutadans amb drets, ara i aquí, i una part molt important de la nostra societat.
Finalment, des del CNIAC, farem un seguiment de les propostes que van sortir al debat per veure si es compleixen.