Monarquia

Carmen Iglesias: «Elionor ha heretat la curiositat intel·lectual dels seus pares»

  • La professora del Rei, directora de l’Acadèmia de la Història, destaca l’aprenentatge social que rebrà l’hereva a l’Atlantic College

Carmen Iglesias: «Elionor ha heretat la curiositat intel·lectual dels seus pares»
2
Es llegeix en minuts

Si hi ha a Espanya una professora que ha sigut essencial en la formació del rei Felip VI aquesta és Carmen Iglesias Cano, directora de la Reial Acadèmia de la Història, catedràtica de la Universitat Complutense i membre del patronat dels UWC (Col·legis del Món), institució a la qual pertany l’Atlantic College, l’internat gal·lès en què la princesa Elionor estudiarà el batxillerat internacional a partir del curs vinent.

«L’etapa que afronta la Princesa és apassionant, és un moment en què està en plena adolescència i alhora comença una vida en què ella ha de prendre sola les decisions. Està molt bé que faci aquest batxillerat internacional, que és distintiu de tota la nostra cultura actual, en què el normal és que els estudiants facin algun curs fora del seu país», indica la comtessa de Gisbert, especialista en el segle XVIII, el de la Il·lustració.

Quan l’hereva de la Corona torni de Gal·les serà una jove a punt d’iniciar la formació universitària. Carmen Iglesias considera que serà molt enriquidor per a ella viure en l’ambient educatiu de Col·legis del Món, «és un model similar al que va seguir Felip al Canadà; als alumnes se’ls dona un marge de llibertat i se’ls ensenya el valor del treball social i la importància d’assumir els deures que tenen envers els altres», explica Carmen Iglesias, defensora d’una llibertat que acaba on comença la de l’altre. «Si tot fos possible, res seria possible; al món d’avui, en funció dels drets s’han oblidat les obligacions i és necessari tenir unes normes, i comptar amb la intel·ligència de saber el que depèn de nosaltres i el que no», assenyala la catedràtica, també membre habitual dels jurats dels premis «Princesa d’Astúries».

Notícies relacionades

Carmen Iglesias, sempre discreta quan es tracta de parlar de qüestions que incumbeixen la seva relació pròxima amb la Família Reial, i especialment amb el rei Felip VI, es mostra convençuda que fins al moment Elionor ha rebut una excel·lent educació a casa seva i en l’àmbit acadèmic. «La Princesa és una digna hereva de la curiositat intel·lectual dels seus pares; haver tingut una bona infància és un bagatge important per enfrontar-se a les coses bones i dolentes de la vida», assenyala. «El col·legi de Gal·les és una mica una continuïtat de l’anterior a Los Rosales, tot i que en una etapa més complexa», indica Carmen Iglesias. La professora destaca la importància que dona Felip a viure immers en la realitat i conèixer el que passa al seu voltant: «Crec que la seva filla segueix el mateix camí». «El joc entre atzar, necessitat i llibertat et va forjant el caràcter i, en aquest sentit, la princesa Elionor trobarà a Gal·les un caldo de cultiu ideal; l’elecció de l’escola és perfecta», considera Iglesias, que destaca l’important vessant social del centre educatiu, primer dels que formen la xarxa dels UWC, fundats per Kurt Hahn el 1962.

«És molt important per a Espanya tenir un cap d’Estat capaç d’aprofundir en el coneixement de les coses; el tenim, i en el futur penso que també», assenyala la gran mestra del Rei.

La infanta Sofia, darrere dels passos de la seva germana quan arribi el moment