ELS ‘SUPERCORONAVIRUS’

Detectades a Espanya les noves variants nigeriana i de Rio de Janeiro del coronavirus

  • Les dues soques incorporen la mutació ‘Erik’ que es creu que proporciona resistència a les vacunes

  • La britànica, més contagiosa i probablement més letal, representa ja el 47% dels casos de Catalunya, segons el ministeri de Sanitat

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Dues noves variants potencialment perilloses descrites recentment pels científics ja s’han detectat a Espanya. Es tracta de la soca nigeriana i la de de Rio de Janeiro (Brasil), que podrien reduir l’eficàcia de les vacunes. Totes dues se sumen als casos trobats de les soques sud-africana, brasilera i britànica, aquesta última la més preocupant perquè ja representa entre el 25% i el 30% de casos a Espanya, segons ha explicat Fernando Simón en la seva roda de premsa dels dilluns.

Les dues noves «variants d’interès», com se les denomina tècnicament, ho són perquè els científics hi han detectat la mateixa mutació apareguda en la soca sud-africana que li permet escapar-se dels anticossos, tant dels generats per la infecció com per les vacunes. Es tracta de la E484K, la que els genetistes han denominat col·loquialment com a Erik.

La variant de Rio de Janeiro (P2) és la més estesa. Segons l’‘Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d’interès’, publicat aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat s’han trobat nou casos a les Canàries el vincle epidemiològic dels quals no està clar, per la qual cosa podria estar circulant sense que hagi sigut detectada fins ara. Dos casos més s’han trobat a Madrid, vinculats a viatgers procedents del Brasil.

La nigeriana (B1515) s’ha detectat només en una mostra d’un infectat presa el gener passat, quan encara no s’havia descrit la seva existència.

Dues més

A més d’aquestes dues variants, Sanitat n’ha posat sota el radar dues més també descrites recentment pels científics. Es tracta de la californiana i una versió de la britànica que compta amb la mutació Erik. Aquesta última presenta, a priori, la pitjor combinació. A la major transmissibilitat i probablement letalitat de la soca del Regne Unit, se li afegiria la resistència a la vacunes.

Cap de les dues ha sigut detectada a Espanya. La troballa de 23 casos de la nova versió de la britànica van disparar l’alerta a Anglaterra però fora d’allà només se n’ha trobat un cas a Holanda.

Simón ha recalcat que no hi ha proves de laboratori que demostrin encara la resistència d’aquestes quatre soques a les vacunes. «S’estan estudiant però no s’ha pogut verificar», ha afegit.

De la sud-africana (B1351), també més transmissible, se n’han trobat a Espanya sis casos fins ara i de la brasilera (P1), dos.

Expansió més lenta

L’amenaça més imminent continua sent la progressiva expansió de la soca britànica (B117). La previsió del Govern era que es convertís en dominant a finals de febrer o principis de març però sembla que es retardarà uns dies més, probablement a causa de les restriccions actualment en vigor, segons el portaveu tècnic del Govern en la pandèmia.

Notícies relacionades

Ara està entre els citats 25% o 30% però en algunes comunitats està sent o ja és dominant, al rondar el 50%. Catalunya n’és una. Com va dir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquesta setmana o la següent es donarà aquesta circumstància. Segons l’informe de Sanitat, actualment té una prevalença del 47%. A darrere hi hauria Cantàbria (45%), Andalusia (36%) i Madrid (28%). En el document figura al capdavant Galícia (53%), però amb dades de fa dues setmanes, que a més van ser desmentides pel servei gallec de Salut que el va xifrar en un 10%.

A l’espera de resoldre la incògnita de com impactaran les noves variants en l’evolució de la pandèmia, aquesta segueix la seva tendència a la baixa. Aquest dilluns la incidència ha caigut a 252 casos per 100.000 habitants, a punt de deixar enrere el llindar del risc extrem que el semàfor de Sanitat situa en 250 casos.

Temes:

Coronavirus