El Consell d’Europa retreu a Espanya falta d’avenços en la lluita antiracista
Va demanar el 2018 que s’actués per evitar l’abandonament escolar d’infants gitanos i que es creés un organisme per promoure la igualtat
També
La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI, per les seves sigles en anglès) del Consell d’Europa ha retret aquest dimarts a Espanya la falta d’avenços en la lluita contra el racisme i l’ha centrat en dos temes: l’abandonament escolar d’infants gitanos i la creació d’un organisme que promogui la igualtat. Fa gairebé tres anys, l’ECRI va formular unes recomanacions per actuar en aquests àmbits i, ara, un informe de progrés constata que «no s’han aplicat les recomanacions».
Així, a l’anterior informe –del 2018– es va demanar crear «amb urgència» un organisme «fort i independent» que promocioni la igualtat i la lluita contra el racisme i la intolerància. Es va oferir com a alternativa garantir que el Consell per a l’Eliminació de la Discriminació Racial i Ètnica (CERD) fos independent de l’Executiu, amb pressupost i infraestructura dignes, possibilitat de rebre queixes i ajudar les víctimes.
Notícies relacionadesLes autoritats espanyoles han informat a l’ECRI que elaboren un projecte de llei d’igualtat de tracte i contra tota forma de discriminació, «com a base per a la creació d’un organisme independent d’igualtat amb prou recursos humans i pressupostaris». Els interlocutors espanyols de l’organisme del Consell d’Europa lamenten que els treballs quedessin interromputs per les dues consultes electorals del 2019 i fins que es va formar un nou govern el gener del 2020. L’ECRI és conscient que l’acord del Govern de coalició va incloure aquesta llei, però lamenta «que no hi hagi un calendari per a la seva preparació i adopció» i que el CERD «no ha millorat la seva situació». Afegeix l’informe que els recursos humans i pressupostaris del CERD «no han sigut reforçats» des de la publicació de l’últim informe.
Així mateix, el text del 2018 va destacar que «és necessària una inversió substancial en educació per assegurar que els infants gitanos i els procedents de fora de la UE completin la seva educació obligatòria» i «evitar una nova generació de nens de minories excloses». Ara conclou que «no s’han adoptat noves mesures concretes per garantir l’augment de nens romanís que completen l’escolaritat obligatòria» i assenyala que «no hi ha dades estadístiques que indiquin un augment en aquesta proporció». La comissió de l’organització paneuropea sí que veu «amb satisfacció l’execució d’alguns projectes» que proporcionen recolzament educatiu a la comunitat gitana en algunes comunitats autònomes.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034