La lluita contra la pandèmia

¿És legal que ens exigeixin un passaport de vacunació per moure’ns per la pandèmia?

  • Els experts adverteixen que s’ha de legislar des de l’Estat i la UE

  • Veuen inconstitucional la llei de Galícia que pretén sancionar per no vacunar-se

¿És legal que ens exigeixin un passaport de vacunació per moure’ns per la pandèmia?
3
Es llegeix en minuts

Ni passaport de vacunació per limitar moviments i accés a instal·lacions d’ús públic, ni sancions per no immunitzar-se. Juristes i epidemiòlegs rebutgen les dues opcions per inconstitucionals. I el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC per les seves sigles en anglès) tampoc ho recomana. La solució, coincideixen, ha d’arribar des del Govern espanyol fent obligatòria la vacuna al tractar-se d’una situació excepcional com una pandèmia, i des de la Unió Europea (UE), amb una normativa comuna per a tots els seus estats membres que ja té en estudi.

La polseguera que s’ha aixecat és considerable. Espanya defensa implantar un passaport sanitari perquè els vacunats contra la Covid-19 puguin viatjar sense restriccions i, sobretot, recuperar el turisme. I Galícia ha aprovat una llei que permet sancionar amb fins a 60.000 euros els que es neguin a vacunar-se «quan es produeixi un risc o dany molt greu per a la salut de la població».

El catedràtic de Dret Constitucional Francisco Bastida va explicar que el passaport de vacunació per viatjar a un país, igual que l’exigència d’una prova PCR, no afecta el dret individual, i que «sembla lògic que es pugui exigir per motius sanitaris». Diferent és que s’exigeixi per accedir a establiments d’ús públic. «Això sí que seria inconstitucional, tret que ho reguli l’autoritat sanitària al tractar-se d’una pandèmia, però ha de justificar aquesta mesura i demostrar que és necessària, idònia i proporcional, i que no existeix cap altra alternativa». Va afegir, a més, que la vacunació no és obligatòria a Espanya, però que, si s’arriba a implantar un passaport de vacunació, «els ciutadans han de saber que tindrà restriccions en la seva llibertat de moviment per motius sanitaris». Quant a la llei sancionadora aprovada pel parlament gallec, és «clarament inconstitucional perquè no té hi competències. Només l’Estat pot fer-ho».

El jurista Javier Junceda va coincidir en la totalitat del plantejament i va posar èmfasi que existeix la Llei d’autonomia del pacient, «que estableix el dret de les persones a no rebre tractament», i que «a Espanya no és obligatori vacunar-se». Però, a més, «les dades sanitàries són d’especial protecció». «L’assumpte és conflictiu i la decisió que s’adopti ha de ser a escala comunitària, amb especial cura al respecte a la llibertat de moviments dels ciutadans europeus», va assenyalar. Junceda va afegir, respecte a la llei aprovada pel PP de Galícia, que «el Tribunal Constitucional ha reiterat que en matèria sanitària el marge de les comunitats autònomes és molt estret i aquest tipus de sancions no entra en les seves competències».

Els dos especialistes van coincidir amb els epidemiòlegs en què la solució al passaport de vacunació per moure’s entre països ha de venir de la Unió Europea amb un acord entre Estats. Pedro Arcos, professor d’epidemiologia de la Universitat d’Oviedo, va explicar que hi ha des de 1986 la Llei de mesures especials en matèria de salut pública, que permet obligar a vacunar «si fos necessari», tot i que no n’és partidari perquè «històricament la vacunació voluntària sempre ha funcionat molt bé i hi ha cobertures vacunals altíssimes sense obligatorietat. A Espanya no hi ha gairebé rebuig de les vacunes ni negacionistes».

Notícies relacionades

«Només hi ha un certificat internacional de vacunació en el cas de la febre groga, que no té variants i protegeix durant 10 anys, però la de la Covid-19 és diferent. No hi ha prou vacunes per a tothom, i a més, el virus muta i les vacunes actuals no és segur que serveixin l’any que ve, com passa amb la grip». Però, a més, encara «no és clar quant temps dura la immunitat, i fins i tot estant vacunat, un pot transmetre el virus i contagiar altres persones». En qualsevol cas, «perquè un certificat d’aquest tipus funcioni realment, ha de ser acordat a tots els països de la UE; si no, no servirà».

L’epidemiòleg i exexecutiu de l’OMS Daniel López Acuña també es va referir al certificat internacional de vacunació. «Implantar aquesta espècie de passaport no és un invent d’ara. La clau és utilitzar-lo de manera apropiada per no generar discriminacions ni establir limitacions en la llibertat de moviments de les persones. S’evitaria haver de realitzar les PCR i guardar la quarantena al viatjar, però els que ho plantegin com un salconduit per a la realització o prohibició d’activitats, s’equivoquen. Encara falta molt perquè tots estiguem vacunats», explica. També es va mostrar partidari que la vacuna contra la Covid-19 sigui obligatòria, «perquè és un requisit de salut col·lectiu», i es va oposar a la nova llei de Galícia. «És competència de l’Estat i no de les comunitats autònomes», va afirmar de manera taxativa.