ARQUEOLOGIA
Descoberta a Pompeia una carrossa cerimonial gairebé intacta
El carruatge manté en molt bon estat elements de ferro, decoracions de bronze i estany i restes orgàniques i de fusta mineralitzada
Els treballs arqueològics a Pompeia continuen regalant troballes de l’època prèvia a l’erupció del Vesubi, l’any 79, que va deixar sepultada aquesta ciutat del sud d’Itàlia, a prop de Nàpols. Ara acaba de sortir a la llum una gran carrossa de quatre rodes, amb elements de ferro, decoracions de bronze i estany, restes de fusta mineralitzada i empremtes d’elements orgànics, com les cordes.
La troballa, d’un enorme valor per al coneixement del món antic, es va produir a la vila suburbana a Civita Giuliana, al nord de Pompeia, més enllà de les muralles de la ciutat antiga, van informar aquest dissabte fonts del Parc Arqueològic de Pompeia i de la Fiscalia de Torre Annunziata, que treballen conjuntament en aquest projecte, també destinat a combatre els saquejos clandestins. La carrossa es va trobar «en excel·lents condicions» al pòrtic de la vila, davant l’estable on ja havien emergit les restes de tres èquids el 2018, inclòs un cavall amb la brida posada. «És un descobriment extraordinari per a l’avenç del coneixement del món antic», segons Massimo Osanna, director sortint del parc arqueològic, que va destacar que «a Pompeia es van localitzar en el passat vehicles de transport, com el de la casa de Menandro i els dos carros trobats a Vila Arianna, però res semblant al carro de Civita Giuliana».
Turisme i investigació
Notícies relacionadesEs tracta d’«una carrossa, probablement el ‘pilentum’, que no s’utilitza per a l’ús quotidià ni per al transport agrícola, sinó per acompanyar els moments festius, desfilades i processons de la comunitat». «Pompeia continua sorprenent amb els seus descobriments i continuarà fent-ho durant molts anys amb vint hectàrees encara per excavar. Però sobretot demostra que és possible potenciar-lo, és possible atraure turistes de tot el món i alhora és possible realitzar investigació, formació i estudis», va dir el ministre de Cultura, Dario Franceschini.
El ministre va destacar que la col·laboració de diferents departaments «va impedir el robatori i la comercialització il·legal de troballes tan extraordinàries». Per la seva part, el fiscal en cap de Torre Annunziata, Nunzio Fragliasso, va assegurar que «la lluita contra el saqueig dels jaciments arqueològics, dins i fora del nucli urbà de l’antiga Pompeia, és sens dubte un dels seus objectius prioritaris».